Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Toni Greblă, președintele AEP: Fiecare secţie de votare va fi dotată cu cinci urne în care vor fi depuse cele cinci buletine de vot

Interviu cu preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, despre alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024.

Toni Greblă, președintele AEP: Fiecare secţie de votare va fi dotată cu cinci urne în care vor fi depuse cele cinci buletine de vot
Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente. Foto: https://www.facebook.com/AutoritateaElectoralaPermanenta/photos_by

Articol de Petruţa Obrejan, 08 Mai 2024, 17:00

De astăzi, 8 mai 2024, candidaturile pentru alegerile locale vor rămâne definitive.

Reporter (Petruța Obrejan): Cetăţenii care vor să se informeze mai mult pentru a vota în cunoştinţă de cauză, în data de 9 iunie, de unde îşi pot lua informaţiile oficiale şi mă refer la candidaţii la primării, consilii judeţene, listele de candidaţi pentru consiliile locale şi judeţene?

Toni Greblă: Deci, odată ce rămân definitive candidaturile şi pentru alegerile locale, cele europarlamentare au rămas definitive, de vreo 10-12 zile sunt şi tipărite buletinele de vot pentru europarlamentare. Pentru alegerile locale, candidaturile rămân definitive de astăzi, de la sfârşitul zilei, respectiv ora 23:59, însă cetăţenii trebuie să ştie că nu mai pot depune contestaţii împotriva candidaturilor. Este un termen care se împlineşte pentru ca eventualele contestaţii să fie soluţionate în justiţie.

Reporter: Va exista practic un afişaj pe hârtie sau doar pe internet?

Toni Greblă: Mâine vor fi afişate atât la sediul Birourilor Electorale Judeţene, la sediul Biroului Electoral Central şi, pe măsură ce ele vor fi centralizate, vor fi publicate şi pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente. Odată cu tipărirea buletinelor de vot, un specimen al buletinului tipărit va fi şi dat publicităţii, tocmai pentru ca cetăţenii să poată să vadă buletinul de vot, să poată să identifice competitorul politic pentru care optează şi să voteze în cunoştinţă de cauză.

Fiecare secţie de votare va fi dotată cu cinci urne în care vor fi depuse cele cinci buletine de vot

Reporter: Şi pentru că am vorbit de candidaţi, de liste, vreau să ne explicaţi, pentru că sunt o serie de semne de întrebare venite din partea populaţiei câte buletine de vot va primi un cetăţean la alegerile din 9 iunie?

Toni Greblă: Marea majoritate a cetăţenilor care vor vota pe data de 9 iunie îşi vor exprima votul în general, la aceeaşi secţie de votare de acum patru, respectiv cinci ani. Vor vota într-o singură sală, ca de obicei, cu un singur birou electoral de secţie şi un singur IT-ist care va opera în registru electoral electronic pentru a vedea dacă cetăţeanul respectiv are drept de vot, este înscris în lista electorală permanentă ş.a.m.d. În încăpere vor exista cinci urne în care, după ce va vota cetăţeanul respectiv separat, va depune buletinele de vot pentru europarlamentare, pentru consiliul judeţean, pentru preşedinte al consiliului judeţean, pentru consiliul local şi pentru primarul localităţii. Deci fiecare secţie de votare va fi dotată cu cinci urne în care vor fi depuse cele cinci buletine de vot pe care le va primi fiecare cetăţean care are dreptul să voteze în secţia respectivă la intrarea în secţie.

Buletin de vot identic atât pentru cetăţenii care votează în România, cât şi pentru cei care votează în străinătate la alegerile europarlamentare

Reporter: Domnule preşedinte, cine are dreptul să voteze?

Toni Greblă: Pentru alegerile europarlamentare există o singură circumscripţie electorală la nivelul ţării şi există o singură listă de candidaţi pentru alegerile europarlamentare pentru fiecare competitor politic. Deci este un buletin de vot care este identic atât pentru cetăţenii care votează în România, cât şi pentru cei care votează în străinătate, indiferent unde au domiciliu sau reşedinţa. Important este ca ei să fie cetăţenii români cu drept de vot. Deci este un buletin de vot care este identic atât pentru cetăţenii care votează în România, cât şi pentru cei care votează în străinătate. Indiferent unde au domiciliu sau reşedinţa, important este ca ei să fie cetăţeni români cu drept de vot.

Cetăţenii români cu domiciliul în ţară votează numai la secţia de votare unde sunt arondaţi pentru alegerile locale

Reporter: Care sunt, practic, regulile de vot pentru românii din diaspora, pentru cei care au dublă cetăţenie, pentru cei care, să zicem, în data de 9 iunie, poate se vor afla într-o excursie în afara ţării şi, într-adevăr, vor să îşi exercite acest drept constituţional?

Toni Greblă: Deci, toţi cetăţenii români, indiferent dacă mai au sau nu mai au o altă cetăţenie, indiferent de domiciliu pe care îl au, indiferent de reşedinţă, dacă au dreptul de vot şi nu le-au fost interzise drepturile electorale, pot să voteze oriunde în România şi oriunde la secţiile - la cele aproximativ 900 de secţii de votare - care vor fi deschise în străinătate.

Reporter: Pentru a fi cât mai clar, persoanele care au şi domiciliu, au şi reşedinţă, cum pot vota?

Toni Greblă: Cetăţenii români cu domiciliul în ţară votează numai la secţia de votare unde sunt arondaţi pentru alegerile locale. Pentru alegerile europarlamentare pot să voteze oriunde în ţară sau în străinătate. Pentru cetăţenii care au reşedinţa în alt loc decât unde sunt înscrişi în listele electorale permanente, pot să voteze numai cu condiţia ca reşedinţa, viza de flotant, ca să înţeleagă toată lumea, să fi fost făcută cu mai mult de 60 de zile înainte datei de 9 iunie.

Reporter: Şi dacă, să zicem, nu este făcut acest flotant?

Toni Greblă: Ei trebuie să proteze la secţia de domiciliu, pentru că domiciliul rămâne acelaşi. Trebuie să meargă la secţia de domiciliu dacă vor să-şi exercite dreptul de vot pentru alegerile locale. Pentru europarlamentare, cetăţenii români trebuie să ştie că nu pot - chiar dacă au dublă cetăţenie, dacă au numai cetăţenia română, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate - nu pot să voteze decât o singură dată pentru alegeri europarlamentare, fie pentru lista din România, fie pentru lista din ţara de reşedinţă, dar nu pot să voteze şi pentru una şi pentru cealaltă. Legislaţia română sancţionează inclusiv cu închisoarea votul multiplu, adică mai mult de o dată. Fiecare cetăţean are dreptul să-şi exercite un singur drept de vot pentru europarlamentare şi un singur vot pentru alegerile locale.

Campania electorală începe pe 10 mai

Reporter: Legat de afişajul electoral, pentru că am observat bannerele imense în tot felul de locuri, aş vrea să precizaţi unde pot fi dispuse, pentru a respecta legea, imaginile şi sloganurile competitorilor?

Toni Greblă: Mai întâi trebuie ştiut faptul că pe 10 mai, nu mâine-poimâine, la ora 7:00 începe campania electorală. Până pe data de 9 inclusiv la ora 24:00 trebuie îndepărtate toate materialele de propagandă politică pe care le-au /.../ competitorii politici, sub sancţiuni contravenţionale. De pe data de 10, competitorii politici mă refer la candidaţii independenţi, candidaţi ai unor partide politice, candidaţi ai alianţei electorale sau a organizaţiilor aparţinând minorităţilor naţionale pot să afişeze o fotografie într-un format de aproximativ 0.50 metri pe 0.35, respectiv 0.45 la locurile de afişaj care sunt anume destinate, montate acolo de primăriile din fiecare localitate a ţării. Şi acolo pot să pună numai două fotografii cu dimensiunile pe care vi le-am spus. În rest, ei pot să desfăşoare întâlniri cu alegătorii, să pună afişe în legătură cu viitoarele întâlniri cu alegătorii pe acelaşi panou de publicitate politică pus la dispoziţie de către primării, pot să distribuie flyere, broşuri cu caracter electoral, calendare cu caracter electoral, alte tipărituri, însă în acelaşi scop. În afară de acestea şi de întâlnirile electorale cu simpatizanţi, cu membri ai formaţiunii politice respective, aproape nicio altă activitate. Pot, evident, să-şi facă publicitate online, în condiţiile legii şi, de asemenea, prin posturile de radio şi de televiziune, respectând prevederile legale.

Reporter: Domnule preşedinte, dacă unii candidaţi nu doresc să respecte legea, cine îi sancţionează?

Toni Greblă: În ceea ce priveşte afişajul electoral, spre exemplu, sau încălcarea dispoziţiilor legale sancţiunile sunt aplicate de Biroul Electoral Central, de Birourile Electorale Judeţene, de Poliţia Locală şi de Poliţia Comunitară. De asemenea, pe o anumită modalitate de cheltuire a banilor în campania electorală, şi Autoritatea Electorală Permanentă poate să intervină, aplicând sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege.

Peste 900 de secţii de votare în străinătate

Reporter: Ştiu că există locuri înscrise în lege în care este interzis cu totul candidaţilor să organizeze acţiuni specifice campaniei electorale.

Toni Greblă: Da, este vorba în primul rând de şcoli, alte asemenea aşezăminte, spitale ş.a.m.d. unde propaganda politică este interzisă în varianta pe care aţi descris-o dumneavoastră înainte.

Reporter: Spuneaţi că pe 10 mai începe campania electorală. Aveţi vreun mesaj pentru cei care se vor confrunta în competiţia asta electorală?

Toni Greblă: Autoritatea Electorală Permanentă a organizat, alături de alte instituţii, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, cu ajutorul Birourilor Electorale constituite la nivelul ţării, a organizat, din punct de vedere tehnic, desfăşurarea alegerilor exact aşa cum este prevăzut în lege. Sigur că apelul meu este ca să existe dezbatere publică, îndemn toţi competitorii politici să îşi facă cunoscute programele politice în variantele prevăzute de lege şi, de asemenea, invit cetăţenii să aibă încredere în faptul că votul lor va fi respectat şi se va regăsi în rezultatul final al alegerilor. Astfel încât noi suntem pregătiţi spre exemplu, am tipărit aproape 21 de milioane de buletine de vot pentru alegerile europarlamentare, care vor fi distribuite în timp util la toate secţiile de vot din ţară şi din străinătate. Şi, repet, în străinătate, pentru prima dată vor fi organizate peste 900 de secţii de votare, acolo unde cetăţenii români au solicitat misiunilor permanente, oficiilor diplomatice şi consulare organizarea secţiilor de votare, evident, unde s-au strâns cel puţin 100 de cetăţeni care doresc să-şi exercite votul în străinătate. (RADOR RADIO ROMÂNIA - 8 mai).

Zi de reflecţie în România, înainte de alegerile locale şi europarlamentare
Alegeri locale 2024 08 Iunie 2024, 07:50

Zi de reflecţie în România, înainte de alegerile locale şi europarlamentare

Este zi de reflecţie, sâmbătă, în România înainte de alegerile locale şi europarlamentare de duminică, 9 iunie.

Zi de reflecţie în România, înainte de alegerile locale şi europarlamentare
Alegeri 2024. Agenda electorală
Alegeri locale 2024 07 Iunie 2024, 15:09

Alegeri 2024. Agenda electorală

Senatorul Mihai Fifor, candidat al PSD la Consiliul Județean Arad, dorește regândirea logistică a Companiei de...

Alegeri 2024. Agenda electorală
"Alegeri 2024. Agenda electorală
Alegeri locale 2024 07 Iunie 2024, 11:26

"Alegeri 2024. Agenda electorală

Bucureștiul este singura capitală europeană care nu are încă o sală multifuncțională pentru sport și cultură - susține...

"Alegeri 2024. Agenda electorală
Alegeri 2024. Agenda electorală
Alegeri locale 2024 06 Iunie 2024, 18:18

Alegeri 2024. Agenda electorală

Din activităţile de campanie ale competitorilor politici amintim: În ţară, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor , vizitează...

Alegeri 2024. Agenda electorală
Alegeri 2024. Agenda electorală
Alegeri locale 2024 06 Iunie 2024, 08:33

Alegeri 2024. Agenda electorală

Candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița, Emil Radu Moldovan, care deține și în prezent...

Alegeri 2024. Agenda electorală
Buletinele de vot pentru alegerile de la 9 iunie au fost trimise spre secțiile de votare din țară și străinătate
Alegeri locale 2024 06 Iunie 2024, 08:24

Buletinele de vot pentru alegerile de la 9 iunie au fost trimise spre secțiile de votare din țară și străinătate

Autoritățile au tipărit 21 de milioane de buletine de vot pentru fiecare scrutin. În țară pot vota 18 milioane de persoane,...

Buletinele de vot pentru alegerile de la 9 iunie au fost trimise spre secțiile de votare din țară și străinătate
Agenda competitorilor politici la alegerile din 9 iunie
Alegeri locale 2024 05 Iunie 2024, 12:35

Agenda competitorilor politici la alegerile din 9 iunie

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu , se află în judeţul Cluj. După o întâlnire cu un producător de utilaje...

Agenda competitorilor politici la alegerile din 9 iunie
Alin Nica: Modernizarea drumului judeţean care face legătura dintre Timişoara și Autostrada A1, un proiect de succes
Alegeri locale 2024 05 Iunie 2024, 12:24

Alin Nica: Modernizarea drumului judeţean care face legătura dintre Timişoara și Autostrada A1, un proiect de succes

Alin Nica vorbeşte despre finalizarea unui proiect important pentru judeţul Timiş - modernizarea drumului judeţean care face...

Alin Nica: Modernizarea drumului judeţean care face legătura dintre Timişoara și Autostrada A1, un proiect de succes