Începe campania electorală pentru alegerile din 9 iunie
Peste 18 milioane 960 de mii de cetăţeni cu drept de vot erau înscrişi în registrul electoral la sfârşitul lunii aprilie.
Articol de Cristian Bâcâin, 10 Mai 2024, 07:18
Pentru scrutinele organizate concomitent la 9 iunie, alegătorii vor primi cinci buletine de vot: patru pentru aleşii locali şi un buletin pentru lista de candidaţi sau candidatul independent pentru alegerile europarlamentare.
Potrivit datelor Autorităţii Electorale Permanente, peste 18 milioane 960 de mii de cetăţeni cu drept de vot erau înscrişi în registrul electoral la sfârşitul lunii aprilie. Sunt aşteptaţi la urne în 9 iunie pentru alegerea consilierilor locali, judeţeni, preşedinţilor de consilii judeţene, a primarilor, precum şi pentru alegerea europarlamentarilor români, aşa că pentru cele două scrutine organizate concomitent, alegătorii vor primi cinci buletine de vot.
La alegerile pentru Parlamentul European, cetăţenii români pot vota oriunde în ţară sau în străinătate, în timp ce pentru alegerile locale îşi pot exercita dreptul de vot doar la secţiile unde sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa.
Există şi o condiţie: viza de stabilire a reşedinţei, aşa-numita "viză de flotant" să fi fost obţinută cu mai mult de 60 de zile înaintea datei alegerilor.
Pentru scrutinul europarlamentar au fost tipărite deja aproape 21 de milioane de buletine de vot şi sunt organizate, în străinătate, peste 900 de secţii de votare, cel mai mare număr de până acum.
La alegerile pentru Parlamentul European vor participa 12 formaţiuni politice şi alianţe electorale şi patru candidaţi independenţi.
BEC recomandă competitorilor electorali să respecte regulile generale privind desfăşurarea campaniei electorale
În campania electorală, este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă, precum şi a oricăror forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică, se precizează într-un comunicat al BEC.
„Biroul Electoral Central recomandă, cu fermitate, competitorilor electorali să respecte regulile generale privind desfăşurarea campaniei electorale, să aibă un discurs echilibrat, onest şi constructiv şi să evite denaturarea sau manipularea informaţiilor pentru a preveni răspândirea ştirilor false, a acţiunilor de dezinformare şi a oricăror derapaje de natură să afecteze buna desfăşurare a procesului electoral”, arată sursa citată.
De asemenea, BEC transmite că discursul electoral şi mesajele cu caracter politic ale competitorilor electorali trebuie dezvoltate în aşa fel încât „să ofere garanţii privind respectarea şi promovarea principiilor democraţiei şi să contribuie la dezvoltarea unui climat de integritate în desfăşurarea campaniilor electorale, atât din respect pentru ceilalţi competitori, cât şi pentru alegători”.
„Alegătorii merită să aibă acces la informaţii obiective, reale şi corecte pentru a-şi putea forma propria opinie şi pentru a decide în deplină cunoştinţă de cauză”, mai arată comunicatul.