Zona euro, frământată de probleme

Specialiștii susțin că la moneda euro au aderat şi state nepregătite din punct de vedere economic și susțin că decizia de adoptare a monedei euro nu trebuie să fie pripită.

Adăugat: 9 Aprilie 2015
Ultima actualizare:9 Aprilie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Zona euro se confruntă cu probleme mai ales din cauza modului în care a fost gândită: o uniune monetară, fără să fie şi o uniune fiscală şi politică.

Participanţii la o dezbatere pe tema viitorului Uniunii Monetare Europene au amintit, astăzi, că la moneda euro au aderat şi state nepregătite din punct de vedere economic.

Decizia de adoptare a monedei euro nu trebuie să fie pripită şi nici motivată predominant politic , a avertizat preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari, Radu Crăciun.

"O decizie politică, asumată cu speranţa că această integrare monetară va forţa ulterior şi alte evoluţii la nivel politic economic şi financiar, care nu s-au concretizat. Suspectez, pe acelaşi raţionament, odată intraţi în zona euro, România va fi forţată ca să conveargă cu ţările din zona euro şi va beneficia, de fapt, de pe urma acestui lucru. Or, o integrare monetară pripită, aşa cum a dovedit-o crearea zonei euro, fără nişte minime fundamente economice de competitivitate, duce într-o înfundătură. Deci, din punctul nostru de vedere, cred că ar trebui să fim foarte atenţi ce ne dorim, pentru că s-ar putea să se întâmple", a spus Crăciun.

Regulile României, bine gândite

Regulile de aderare a României la zona euro trebuie bine gândite, iar ţara noastră ar trebui să participe activ la masa discuţiilor, cu oameni pregătiţi şi care înţeleg fenomenul, nu cu europarlamentari care merg la Bruxelles ca în concediu, susţine preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

"România are o singură variantă... să respecte regulile. În acelaşi timp, evident că regulile trebuie bine gândite. Putem participa la crearea regulilor, dar aici avem o problemă. Noi avem foarte puţini oameni care au participat la discuţii la Parlamentul European, Comisia Europeană care să ştie despre ce este vorba", a spus Ionuţ Dumitru în cadrul conferinţei "Zona Euro încotro?", desfăşurată la Banca Naţională a României.

În opinia sa, România are nevoie de oameni care să participe activ, cu argumente, la masa deciziilor, "altfel, suntem ai nimănui".Autor:
Radio România
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
9 Aprilie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza