Ziua Veteranilor, marcată în Bucureşti şi în ţară

Azi, de "Ziua veteranilor", în mai multe oraşe din ţară au loc manifestări organizate în semn de recunoştinţă pentru sacrificiile făcute de cei 20.000 de veterani care mai sunt în viaţă.

Adăugat: 29 Aprilie 2015
Ultima actualizare:29 Aprilie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Manifestări de Ziua Veteranilor, la Academia Militară din Bucureşti. Sursa: Cătălin Purcaru
trimite pe mail

În Bucureşti, 50 de militari răniţi în Irak şi Afganistan au alergat în cinstea veteranilor din Al Doilea Război Mondial, purtând cu ei un drapel al României de peste 50 de metri.

Ministrul apărării, Mircea Duşa, a participat la ceremonia militară şi religioasă de depunere de coroane la Monumentul Eroilor din Capitală.

"Ziua Veteranilor de Război reprezintă un moment de cinstire, onorant şi legitim, a celor care au făcut din conceptul de apărare a ţării un crez. Generaţiile prezente şi cele viitoare au oblgaţia să-şi onoreze veteranii şi de a păstra mereu vie amintirea celor care şi-au sacrificat viaţa. Pornind de la respectul pe care îl avem pentru veteranii de război, acum, la 70 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război mondial, din iniţiativa primului-ministru Victor Ponta, am declarat anul 2015 "Anul veteranilor de război", a spus Duşa.

FOTO Ministrul Mircea Duşa, prezent la manifestările de Ziua Veteranilor, în Bucureşti. Sursa: Cătălin Purcaru

La Botoşani, "Ziua veteranilor" a fost marcată printr-un ceremonial şi o paradă militară, după cum relatează corespondenta RRA,  Gina Poenaru.  

Festivitatea, însoţită de depuneri de coroane şi de defilarea gărzii de onoare, s-a desfăşurat la Monumentul Eroilor, în prezenţa autorităţilor judeţene, directorilor de instituţii, politicieni şi cadere militare active, în rezervă şi în retragere, dar şi a supravieţuitorilor celui De-al Doilea Război Mondial. 

Reporter: Unde aţi luptat? 

Veteran: Pe frontul de Est, la dezarmarea unităţilor germane, acolo am fost militar în termen, în '44.  

Reporter: Aţi primit foarte multe decoraţii. 

Veteran: Am meritul militar, clasa I-a, a II-a şi a III-a. Am fost ofiţer activ, am fost avansat la gradul de general de brigadă la 1 Decembrie anul trecut.  Ziua de 29 aprilie este o zi sfântă pentru noi, recunoştinţă a ţării pentru sacrificiile eroilor de pe front. 

În judeţul Botoşani mai sunt în viaţă peste 5000 de veterani de război./menescu29-04-2015 13-19

 Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
29 Aprilie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza