Ziua Marinei Române, a 112 -a aniversare

Ziua Marinei, este sărbătorită în fiecare an, pe 15 august, de ziua Adormirii Maicii Domnului, deoarece Sfânta Maria este considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Adăugat: 15 August 2014
Ultima actualizare:15 August 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În porturile de la Marea Neagră sunt organizate mai multe manifestări dedicate acestei zile.

UPDATE 1 S-au împlinit 112 ani de când este sărbătorită Ziua Marinei Române, la Constanţa.

Dacă în anul 1906, Ziua Sfintei Marii era sărbătorită pe o navă, astăzi se sărbătoreşte pe faleza Comandamentului Flotei.

Peste 10.000 de turişti, dar şi de localnici, au venit să vadă manifestările dedicate acestei zile, manifestări pregătite de forţele navale române.

Manifestările s-au incheiat, nu însă şi petrecerea turiştilor.

La malul mării, vremea este foarte caldă.

Marea majoritate  a spectatorilor s-au îndreptat către portul turistic Tomis, unde încep jocurile marinăreşti, urmate de concerte şi spectacole, iar pe seară, de la ora 22:00 va avea loc retragerea cu torţe a zeului Neptun şi aprinderea luminilor la navele aflate în rada portului Constanţa, transmite corespondentul RRA, la Constanţa.

UPDATE Bricul Mircea, simbol al marinei româneşti pentru că pe el se antrenează toţi cadeţii, se pregăteşte să plece într-un ocol al pâmântului.

Deşi a fost de-a lungul timpului în marşuri cât peste 14 ocoluri ale pământului, o astfel de misiune specială nu a avut niciodată.

Căpitan comandorul său, Gabriel Moise, i-a spus în exclusivitate redactorului RRA, Andreea Marin, că proiectul care aparţine în egală măsură Academiei Navale şi lui personal va fi pus în practică probabil peste trei ani.

"A făcut foarte multe voiaje lungi, a traversat de trei ori Atlanticul, a participat la o serie de marşuri, de voiaje internaţionale în Marea Baltică şi Marea Nordului. Din păcate, nu a putut face, să spunem, un ocol adevărat al pănântului şi trebuie să vă mărturisesc acum, în premieră, că ăsta e unul din proiectele Academiei Navale şi al meu personal", a spus Moise.

Declaraţia a fost făcută în contextul sărbătoririi Zilei Marinei

Programul de Ziua Marinei Române:

* ceremonial militar şi religios; desfăşurarea exerciţiului demonstrativ 'Forţele Navale Române 2014'; participă ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa (10,00)

* jocuri marinăreşti în Portul Tomis (13,00)
* ceremonial de coborâre a pavilionului, geacului şi a Mazelui Pavoaz; aprinderea pavoazului electric la nave (20,10)

* retragerea cu torţe pe traseul Faleză - Bd. Marinarilor - Prefectura Constanţa (21,50)

►Ceremonii militare şi religioase, parade navale şi jocuri marinăreşti tradiţionale vor avea loc vineri şi în garnizoanele din Brăila, Bucureşti, Galaţi, Mangalia, Sulina, Timişoara şi Tulcea.

►În parcul Herăstrău din capitală, între orele 12:00 şi 20:00, vor fi organizate plimbări gratuite pe lac cu cele şapte vaporaşe.

De mentionat ca pentru prima oară, Ziua Marinei Române a fost celebrată în Constanta, în anul 1902, deci acum 112 ani.Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Simona Mihaescu
Reporter:
Mona Constatinescu
Adăugat:
15 August 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza