Ziua Europei: Interviu cu purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Jakub Adamowicz

"Să nu uităm că România are astăzi, alături de Irlanda, una dintre cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană, cu un vârf economic în 2016".

Adăugat: 9 Mai 2016
Ultima actualizare:9 Mai 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Astăzi sărbătorim Ziua Uniunii Europene, cunoscută şi ca Ziua Schuman. Instituită în 1985 de ţările Comunităţii Economice Europene, această zi marchează declaraţia ministrului de externe al Franţei, Robert Schuman, făcută la 9 mai 1950, privind Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, ECO, punct de plecare, practic, în construcţia europeană. Colega mea Cerasela Rădulescu a discutat cu această ocazie pentru "Apel Matinal" cu purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Jakub Adamowicz. 

Reporter Cerasela Rădulescu Astăzi sărbătorim Ziua Europei. Cât de valabil este încă proiectul european, pentru că asistăm în prezent la anumite crize în Uniunea Europeană, tensiuni între statele membre, discursuri anti-europene? Putem să ne reamintim, de fapt, ce înseamnă Proiectul European?

Jakub Adamowicz: Când privim Europa astăzi, ne dăm seama că a trecut mult timp de când a fost creată Uniunea Europeană. De fapt, ce sărbătorim pe 9 mai? Sărbătorim momentul declraţiei lui Robert Schuman, care a însemnat simbolul trecerii de la trecut în viitor, să nu mai existe războaie în Europa. Desigur că am progresat de atunci, din 1950, şi am ajuns astăzi să avem 28 de state membre, mult mai multe decât la început, dar spiritul a rămas intact, în sensul că Europa este un proiect paşnic şi cred că aceasta este cea mai importantă componentă a acestui proiect. Trăim în prezent vremuri tulburi, cu multe schimbări, dar acum este important ca în aceste vremuri să ţinem cont de principiile fondatoare ale Uniunii Europene: reconcilierea, să fim solidari, sa cooperăm, să lucrăm împreună la acestă construcţie. Este la fel de important astăzi, aşa cum a fost important în 1950. Şi permiteţi-mi să pun acest moment în context. Cel care a pus bazele construcţiei europene, a declaraţiei istorice, Robert Schuman, s-a născut în Luxemburg. Vă amintiţi că la Luxemburg a fost semnată în 2005 aderarea României la Uniunea Europeană, la numai 200 de metri de unde s-a născut Robert Schuman. Deci proiectul european rămâne încă valabil şi trebuie să privim înainte. 

Reporter: Permite-mi, te rog, Jakub, să ne amintim în această zi momentul în care, în 2014, a fost învestită Comisia Europeană de astăzi, când preşedintele acesteia, Jean-Claude Juncker, a numit-o "Comisia ultimei şanse". Este această criză a imigraţiei, a refugiaţilor, un motiv pentru a uita ce înseamnă solidaritatea între statele membre?

Jakub Adamowicz: Soluţia la criza imigraţiei şi a refugiaţilor este una europeană. Poate fi numai astfel, pentru că nici o ţară nu poate face faţă acesteia de una singură. Cred că acest concept de solidaritate este foarte important, iar în cazul României, văd că acesta funcţionează. Să ne amintim, sunt alocate României fonduri europene, 31 de miliarde de euro investite în România pentru perioada 2014-2020 şi aceste investiţii arată deja rezultatele. Să nu uităm că România are astăzi, alături de Irlanda, una dintre cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană, cu un vârf economic în 2016. Din punct de vedere economic, România reprezintă deja o poveste de succes în Uniunea Europeană, pentru că se bazează din nou pe solidaritate, pentru că Uniunea Europeană investeşte în sectoarele de dezvoltare strategice ale Românei. Revenind la principiul solidarităţii, este clar că în criza imigraţiei, răspunsul este că trebuie să lucrăm împreună, suntem mai puternici astfel. Comisia Europeană doreşte acest lucru. 

Reporter: Aşa cum ştim, România a traversat o cale destul de dificilă în absorbţia fondurilor europene. Care sunt punctele sale vulnerabile în această privinţă? 

Jakub Adamowicz: România are în faţă o mare oportunitate pentru perioada 2014-2020. României îi este alocată prin fondurile europene o mare sumă de bani şi nu este vorba numai de bani în esenţă, ci este vorba de a transforma România, de a o face să devină mult mai modernă, mult mai europeană. Desigur că ştim cât de importantă este capacitatea administrativă, pentru că banii vor veni în urma unor proiecte care vor fi în folosul oamenilor, pentru că în funcţie de cum se dezvoltă România se va dezvolta întreaga regiune. Este o ţară mare, cu un potenţial enorm economic şi geopolitic. Dăm o mare atenţie capacităţii administrative, suspendăm fondurile atunci când această absorbţie a lor nu funcţionează, dar, subliniez din nou, România are o mare şansă, iar noi rămânem alături de ea şi ar putea avea un viitor înfloritor dacă politicile de dezvoltare vor continua aşa cum au fost până acum, în trecutul recent. 

Realizator: Aş vrea să te rog, Jakub, pentru că Radio România are cea mai mare audienţă, să transmiţi un mesaj românilor în această zi. 

Kakub Adamowicz: Să ne amintim că sunt deja 9 ani de când România a aderat la Uniunea Europeană. La anul vom sărbători împreună 10 ani. Să ne reamintim ceremoniile din 2005, emoţionante. Eu am fost prezent şi-mi amintesc foarte bine momentul acela, destul de emoţionant. Credem că România are un viitor în Europa. Desigur, au fost şi momente tensionate în aceşti zece ani, momente în care nu a fost totul uşor. Au fost momente tulburi, dar multe au fost realizate în aceşti aproape zece ani. Să nu uităm ce aţi realizat şi să privim în viitor.

Transcrierea interviului Agenţia de presă RADOR

AUDIO interviul integralAutor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
9 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza