Ziua Europeană împotriva impunităţii

În Uniunea Europeană se va celebra, pentru prima dată, Ziua Europeană împotriva impunităţii pentru crime de război, genocid şi crime împotriva umanităţii.

Adăugat: 22 Mai 2016
Ultima actualizare:22 Mai 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

La Haga, la iniţiativa preşedinţiei olandeze a Uniunii, este programată mâine o reuniune pe această temă.

Preşedinţia olandeză, dar şi instituţiile europene vor să atragă atenţia asupra celor mai atroce crime - cele împotriva umanităţii, crimelor de război, genocidului - şi, în acelaşi timp, să revigoreze angajamentul la nivel european pentru lupta împotriva impunităţii pentru aceste crime, informează corespondenta RRA.

Evenimentul de la Haga are loc într-o perioadă în care sute de mii de oameni ajung în Europa alungaţi de astfel de crime din Siria, Irak sau Afganistan.

Printre ei se strecoară, însă, şi suspecţi de aceste crime - spun organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului.

Prezenţa refugiaţilor în ţările noastre înseamnă acces la dovezi pentru autorităţile naţionale.

Tribunalele internaţionale au capacitate limitată. Curţile naţionale trebuie să joace un rol-cheie în prevenirea impunităţii pentru astfel de crime - mai spun organizaţiile internaţionale, printre care Amnesty International şi Human Rights Watch.

Nu toate statele Uniunii Europene definesc în legislaţiile naţionale crimele care au loc sub incidenţa legislaţiei internaţionale.

Prin crearea, în 2002 - 2003, a reţelei europene împotriva genocidului doar câteva ţări au acum unităţi speciale pentru crime de război: Olanda, Belgia, Danemarca, Germania, Suedia şi Franţa.Autor:
Claudia Marcu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
22 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza