Ziua Eroilor

De Înălţarea Domnului, pe 24 mai 2012, în toate catedralele, bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români.

Adăugat: 24 Mai 2012
Ultima actualizare:24 Mai 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată drept Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001.

Creştin ortodocşii prăznuiesc, în joia din cea de-a şasea săptămână după Sfintele Paşti, Înălţarea Domnului, unul dintre cele douăsprezece praznice împărăteşti.

În această zi, în toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe din ţară şi din străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

Slujbe de pomenire vor fi oficiate după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

De Ziua Eroilor, la Memorialul Victimelor din Sighetu Marmaţiei este Ziua porţilor deschise şi comemorarea eroilor martiri care au suferit în închisorile comuniste.

În cursul dimineţii de joi, s-a desfăşurat o dezbatere cu tema "Copilăria ca duşman de clasă", la care au participat fii ai foştilor deţinuti politici şi s-au lansat noi volume de carte contemporană.

În Cimitirul Săracilor, de la marginea municipiului, se va oficia un parastas de pomenire a eroilor martiri.

Traian Băsescu: Să privim cu respect către trecut 


Preşedintele Traian Băsescu afirmă,  într-un mesaj postat joi pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, că Ziua Eroilor reprezintă un bun prilej pentru a rememora faptele celor care s-au sacrificat pentru binele ţării noastre.

''Odată cu Înălţarea Domnului, comemorăm Ziua Eroilor români care, cu demnitate şi curaj, s-au sacrificat pentru binele ţării noastre. În această zi cu o simbolistică aparte, gândurile noastre se îndreaptă cu gratitudine către toţi cei care şi-au dedicat viaţa crezului de a-şi sluji ţara şi care, prin devotamentul lor, au contribuit la libertatea, independenţa, integritatea şi suveranitatea României de astăzi. Ziua Eroilor reprezintă un bun prilej pentru a rememora faptele lor, care rămân în memoria naţională ca o dovadă incontestabilă a jertfei de sine. Să privim cu respect către trecut şi să aducem un omagiu tuturor eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi ai neamului românesc'', mai transmite şeful statului, de Ziua Eroilor.Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
24 Mai 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza