Ziua de 9 mai, sărbătorită şi la Chişinău

La Chişinău au fost marcaţi astăzi 71 de ani de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial printr-un miting de comemorare organizat de autorităţi, dar şi prin marşuri convocate de Partidul Comuniştilor şi Partidul Socialiştilor.

Adăugat: 9 Mai 2016
Ultima actualizare:9 Mai 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Tot astăzi, ar fi trebuit ca în centrul Chişinăului să fie expusă tehnică de luptă a militarilor americani care se află în Republica Moldova pentru un exerciţiu militar comun.

Evenimentul s-a desfăşurat însă ieri, întrucât liderul socialiştilor, Igor Dodon, ameninţase cu proteste.

Preşedintele Nicolae Timofti, premierul Pavel Filip şi preşedintele parlamentului, Andrian Candu, au depus coroane de flori la Memorialul Eternitate din Chişinău, alături de veterani din cel de-al doilea război mondial, informează Natalia Zaharescu de la Radio Chişinău.

De asemenea, Partidul Socialiştilor a organizat un marş pe care l-a numit al victoriei, la care a adunat câteva mii de oameni.

Participanţii la marş au scandat lozinci în limba rusă care elogiau victoria Armatei Sovietice în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Un marş similar a fost organizat şi de Partidul Comuniştilor. Ostaşii căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial au fost comemoraţi şi ieri la Chişinău de militarii Armatei Naţionale şi de un grup de militari americani veniţi în Republica Moldova pentru un exerciţiu de instruire a geniştilor. În Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chisinău, au fost expuse unităţi de tehnică militară americane.

Prezenţa militarilor americani în Republica Moldova a fost criticată dur de socialişti.

Ministrul apărării, Anatol Şalariu, a declarat însă că la eveniment au fost chemaţi şi militarii ruşi, dar invitaţia a fost respinsă.

Anatol Şalaru a menţionat că a decis marcarea sfârşitului celui de-al doilea război mondial pe 8 Mai, odată cu majoritatea ţărilor care au participat la coaliţia antihitleristă, spre deosebire de Rusia, care îl marchează la 9 mai.Autor:
Natalia Zaharescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
9 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza