Ziua Culturii Naționale , sărbătorită în România și în diaspora

Cu ocazia Zilei Naționale a României sunt organizate concerte, recitaluri și expoziții. Mai multe muzee au acces gratuit și chiar program prelungit.

Adăugat: 15 Ianuarie 2023
Ultima actualizare:15 Ianuarie 2023

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită duminică în întreaga țară, dar și în străinătate, acolo unde sunt comunități importante de români.

Cu această ocazie sunt organizate concerte, recitaluri și expoziții. De asemenea, numeroase muzee au acces gratuit și chiar program prelungit.

La Teatrul Național București va avea loc, de la ora 15:00, un recital susținut de actorul Nicolae Urs și dedicat dramaturgului Ion Luca Caragiale.

De asemenea, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală va începe, la ora 11:00, evenimentul „Dor de Eminescu”, care va include un program de muzică și poezie, iar copiii vor putea participa la ateliere de creație.

Duminică seară, de la ora 19:00, la Sala Radio va avea loc un recital susținut de pianista Kira Frolu, cea care anul trecut a câștigat bursa „Moștenitorii României Muzicale”, un proiect inițiat de Radio România Muzical.

La Memorialul Ipotești, Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” continuă duminică manifestările reunite sub titlul „Zilele Eminescu”. Corespondentul RRA Mihaela Buculei transmite.

Reporter: Slujba de „Te deum”, oficiată cu ocazia zilei de 15 ianuarie, va avea loc în bisericuța familiei Eminovici de la Ipotești, începând cu ora 11:00, după care vor fi depuse flori la bustul lui Mihai Eminescu din incinta memorialului. Câteva minute mai târziu, va avea loc ceremonia de acordare a premiului național pentru traducerea și promovarea operei eminesciene.

Acest premiu este acordat de Memorialul Ipotești anual, în baza deciziei unui juriu național din care fac parte profesori și critici.

Ceremonia de premiere va fi urmată de conferința „Eminescu al timpului său, Eminescu al timpului nostru”, susținută de Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România.

Activitățile vor continua în Sala Horia Bernea, cu ediția din ianuarie a proiectului „Poeți în dialog”, organizată în parteneriat cu Liceul „Regina Maria” din Dorohoi.

Masa rotundă despre cultura română, traduceri și alți conectori în câmpul global al culturii va încheia manifestările organizate la Ipotești.

Mihai Eminescu, unul dintre stâlpii identitari şi culturali ai societăţii româneşti

Dimensiunea culturală este extrem de importantă pentru păstrarea, transmiterea şi modelarea identităţii, afirmă directorul Bibliotecii Naţionale a României, Adrian Cioroianu, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, marcată anual în ziua naşterii poetului Mihai Eminescu.

Adrian Cioroianu mai spune că Mihai Eminescu este probabil unul dintre stâlpii identitari şi culturali ai societăţii româneşti de mai bine de un secol, iar fiecare român se recunoaşte în poezia lui.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Ianuarie 2023


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza