Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită de românii din ţară şi de peste hotare

Românii din ţară şi de peste hotare au sărbătorit Ziua Culturii Naţionale, marcată din 2011 în ziua în care s-a născut poetul Mihai Eminescu.

Adăugat: 16 Ianuarie 2022
Ultima actualizare:16 Ianuarie 2022

Politica Romaneasca
Foto: TNB. FOTO: facebook.com/MinisterulCulturiiRomania.
trimite pe mail

Marile instituţii de cultură şi-au deschis porţile de Ziua Culturii Naționale.

Centrul manifestărilor a fost capitala: Muzeul Naţional al Literaturii Române a găzduit Gala Tinerilor Scriitori, la Ateneul Român a avut loc un concert al Filarmonicii George Enescu, iar la Teatrul Naţional s-a desfăşurat un spectacol grandios, organizat de Ministerul Culturii şi instituţii din România şi din Republica Moldova.

Şi în Aula Mare a Academiei a avut loc o sesiune specială.

La Târgu Mureş a fost evocată personalitatea marelui poet, iar filozoful Eugeniu Nistor a subliniat că opera eminesciană reprezintă un reper şi ar trebui permanent publicată şi interpretată, pentru a fi înţeleasă de generaţiile prezente.

Eugeniu Nistor: Trebuie în continuare să-l publicăm pe Eminescu, să facem antologii Eminescu şi din lirica şi din celelalte scrieri ale lui, care să pătrundă în şcoli, să fie mereu la îndemână oamenilor studioşi. Traducem lucruri facile de afară şi ne tulbură mai mult cultural decât ceea ce s-ar întâmpla dacă ne-am promovat noi valorile noastre proprii. Deci, Eminescu trebuie publicat, reeditat continuu. Deci, publicăm fragmente sau ceea ce ni se pare mai reprezentativ pentru un anumit timp.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
16 Ianuarie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza