Ziua a 12-a. Asaltul asupra Ucrainei continuă

Asaltul asupra Ucrainei continuă la 12 zile după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă a acestei ţări.

Adăugat: 7 Martie 2022
Ultima actualizare:7 Martie 2022

Politica Romaneasca
Foto: Arhivă Soldați ucraineni după o luptă cu forțele ruse în capitala ucraineană Kiev, 26 februarie 2022. Foto: Sergei SUPINSKY/ AFP
trimite pe mail
Ucraina a cerut, din nou, ca Occidentul să-i livreze avioane şi echipamente antiaeriene, în cadrul unei întâlniri dintre ministrul de externe Dmitro Kuleba şi şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.
 
Administratorul militar al regiunii Odesa, Maxim Marchenko, a avertizat ieri că armata rusă continuă pregătirile pentru debarcarea infanteriştilor marini rușii la Zatoka. Sunt cel puţin 5 nave care se află acum în largul staţiunii Zatoka, unde plaja este ceva mai întinsă și lină spre deosebire de cea din Odesa, care este foarte abruptă, la aproximativ 30 de km oraș, spre sud-vestul țării, lângă Cetatea Albă.
 
Acesta cerut locuitorilor Odesei să fie pregătiţi pentru orice. "Cine dorește să plece din oraș îl înțeleg, dar cine rămâne trebuie să fie pregătit să-l apere, de aceea vă îndemn să consolidaţi protecția pe fiecare stradă, în fiecare cartier. Plajele noastre au fost pregătite, iar debarcarea aici ar fi o sinucidere'', a spus colonelul Marchenko, fost comandant al Garnizoanei Odesa.
 
Acesta a cerut depoului de vagoane din oraș să suplimenteze numărul trenurilor spre vestul Ucrainei pentru ca evacuarea femeilor şi copiilor să fie făcută fără probleme.
 
De câteva zile flota Mării Negre a Federaţiei Ruse este văzută periodic în largul Odesei, dar nu staţionează în zonă, ci pare să execute mai degrabă un soi de misiune de patrulare, o tatonare a reacției locuitorilor de pe litoral. Potrivit părţii ucrainene, navele de luptă ruseşti încearcă să execute manevre sub acoperirea vapoarelor comerciale care se află în apele teritoriale ucrainiene, dar pe zi ce trece sunt zărite tot mai puține.
 
Dacă zilele trecute un atac de pe Marea Neagră era iminent la Odesa şi Zatoka, oficiali din cadrul unității de apărare teritorială a Odesei au declarat, sub protecția anonimatului, că o debarcare în zonă este practic blocată de evoluţia luptelor de la sol în zona Mariupol, dar și la Herson și Mikolaiv. Ieri după-amiază alarma aeriană a sunat pe lung în întreaga regiune Odesa. Autoritățile militare din sud anunţă că forţele de apărare antiaeriană din Ucraina au doborât încă un avion rus în apropierea orașului de la Marea Neagră.


Autor:
Mario Balint
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
7 Martie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza