Zi decisivă pentru soarta Greciei

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc la Bruxelles pentru a tranșa problema Greciei.

Adăugat: 12 Iulie 2015
Ultima actualizare:12 Iulie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Zi decisivă pentru soarta Greciei, astăzi, la Bruxelles, unde vor avea loc un summit al ţărilor din zona euro, urmat de o renuniune a şefilor stat şi de guvern din cele 28 ţări membre ale Uniunii Europene.

Ieri, în capitala Belgiei s-au întâlnit miniştrii de finanţe din zona euro, însă reuniunea, marcată de tensiune, a fost suspendată în cursul nopţii.

Germania şi alte state ale zonei euro, printre care Finlanda, au exprimat poziţii radicale faţă de propunerile Greciei şi au invocat încă de la început că nu au încredere în partenerul din zona euro, şi anume, Grecia.

Comisarul pentru afaceri economice şi monetare, francezul Pierre Moscovici, şi ministrul francez de finanţe, Michael Sapin, au ieşit de la reuniune afirmând că nu şi-au pierdut speranţa de a lupta pentru obţinerea unui acord şi rămânerea Greciei în zona euro.

Şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a plecat de la reuniune după miezul nopţii, după 9 ore de discuţii tensionate, spunând din nou, ca şi la sosire, că este vorba de încredere şi că discuţiile vor continua astăzi.

Potrivit mai multor surse europene, ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, a provocat tensiuni în timpul reuniunii printr-o propunere făcută partenerilor săi, de a lua în calcul o ieşire temporară a Greciei din zona euro, pe o durată de 5 ani.

De la ora 12:00, ora Bucureştiului, va începe un nou Eurogrup, urmat de summitul zonei euro şi de cel al tuturor şefilor de stat şi de guvern din cele 28 de state membre.

La Bruxelles este aştepat şi preşedintele României, Klaus Iohannis.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
12 Iulie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza