Zgonea: Propunerea lui Băsescu privind referendumul, dezbătută marţi

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, referitor la scrisoarea şefului statului privind referendumul, că preşedintele Băsescu "ar trebui să-şi facă un pic de curăţenie şi la el în ogradă", referindu-se la anagajaţii Preşedinţiei.

Adăugat: 17 Iunie 2013
Ultima actualizare:17 Iunie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui referendum pe tema Parlamentului unicameral şi a reducerii numărului de parlamentari la maximum 300 va fi dezbătută în plenul comun al Legislativului marţi, începând cu ora 11:00, au decis Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
    
"Aşteptăm mâine (n.r. marţi), la ora 9:30, în Birourile Permanente reunite proiectul de hotărâre pe care îl propun Comisiile juridice, vom discuta pe acest proiect şi îl punem pe ordinea de zi a plenului reunit care începe la ora 11:00'', a declarat luni preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Zgonea: Băsescu ar trebui să facă un pic de curăţenie şi la el în ogradă
    
Totodată, preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat că şeful statului, Traian Băsescu, ar trebui să facă "un pic de curăţenie" şi a afirmat că numărul de angajaţi de la Administraţia Prezidenţială a crescut, iar consilierii prezidenţiali fac politică şi jignesc Parlamentul României la televizor.

"Eu sunt obligat, conform Constituţiei, să dau un aviz consultativ, voi da acest aviz, Parlamentul României nu obstrucţionează activitatea instituţiei prezidenţiale, dar domnul preşedinte Traian Băsescu, cu tot respectul pe care i-l port, ar trebui să-şi facă un pic de curăţenie şi la dânsul în ogradă", a precizat Zgonea, după şedinţa conducerii Camerei.
    
El a făcut această precizare după ce s-a arătat nemulţumit de faptul că preşedinele Traian Băsescu ar dori reducerea numărului de parlamentari.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a criticat numărul angajaţilor din Administraţia Prezidenţială.
    
"Eu aş vrea să privim şi din altă perspectivă: în ultimii zece ani numărul de angajaţi ai Camerei Deputaţilor a fost constant între 1800 şi 1900, 2000 maxim. La Administraţia Prezidenţială s-a dublat. Banii la Administraţia Prezidenţială s-au dublat, angajaţii sunt de două ori mai mulţi decât acum zece ani. Şi atunci de ce trebuie să-mi ceri mie să fim mai puţini parlamentari când numărul de angajaţi ai Administraţiei Prezidenţiale este mai mare, când consilierii prezidenţiali, o parte din ei, ar trebui să fie apolitici şi ei fac tot felul de structuri politice, ne critică la televizor, au devenit actori politici. Pe de o parte, în balanţa aceasta, Administraţia îşi dublează bugetul, iar Parlamentul rămâne cu acelaşi buget şi noi să fim 300", a subliniat Valeriu Zgonea.
    
El s-a arătat nemulţumit de faptul că marea majoritate al consilierilor prezidenţiali "emit opinii politice" şi "jignesc" Parlamentul României.
    
"Astăzi, consilierii prezedenţiali, marea lor majoritate, emit opinii politice, dezbat, ne înjură pe Facebook, jignesc Parlamentul României", a adăugat Zgonea.

Preşedintele Băsescu cere referendum

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în 11 iunie că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.

Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de Preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea preşedintelui.
    
Dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în termenul de 20 de zile, şeful statului emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită.

Limitarea la 300 a numărului de parlamentari implică modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, în timp ce instituirea Parlamentului unicameral implică modificarea Constituţiei.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
17 Iunie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza