Zgonea: Parlamentul să se pronunţe cu celeritate şi maturitate pe Roşia Montană

Preşedintele Camerei Deputaţilor,Valeriu Zgonea, susţine că până în decembrie există timp suficient ca fiecare parlamentar să se documenteze în cazul Roşia Montană.

Adăugat: 22 Septembrie 2013
Ultima actualizare:22 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Valeriu Zgonea, în vizită la Roşia Montană
trimite pe mail

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că speră ca Parlamentul să se pronunţe cu celeritate, cu maturitate şi cu respect în privinţa proiectului Roşia Montană, 'într-o perioadă suficient de mică, dar şi de mare", astfel încât fiecare parlamentar să ia o decizie în cunoştinţă de cauză.

"Dacă în jur de 15 - 20 - 25 octombrie prima Cameră sesizată îşi va exprima punctul de vedere, eu cred că până la sfârşitul lunii noiembrie - decembrie, pentru Camera Deputaţilor - mai numeroasă - există timp suficient pentru ca fiecare parlamentar să asculte argumentele pro şi contra, să citească proiectul de lege, să vadă istoricul zonei (...), să-i asculte pe cei din centrul oraşului (n.r. - Bucureşti) şi să luăm o decizie", a afirmat duminică Valeriu Zgonea la Roşia Montană.

El a precizat că opinia sa în această privinţă va fi făcută prin exprimarea votului în Parlament şi a subliniat, totodată, că în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor trebuie să se documenteze înainte de a lua o decizie, motiv pentru care s-a şi aflat în zona minieră Roşia Montană.

"Voi participa şi la comisie, să-i ascult pe cei din ONG-uri, să spună care sunt ofurile lor, care este opinia lor, de ce sunt împotriva acestui proiect şi care este soluţia pentru România, dacă suntem împotriva unui proiect care generează locuri de muncă. (...). Am venit aici ca să văd cum trăiesc şi cum muncesc oamenii din această zonă a României, pentru a mă documenta ca preşedinte al Camerei Deputaţilor şi pentru a transmite un mesaj colegilor mei parlamentari - un mesaj de normalitate într-o Românie europeană", a precizat Valeriu Zgonea, exprimându-şi satisfacţia că după 12 ani deciziile nu se iau la Guvern sau în Piaţa Universităţii, ci la Parlament, unde va exista o dezbatere cu argumente pro şi contra.

"Nu poţi lua o decizie dintr-un fotoliu călduţ"

În acest context, preşedintele Camerei Deputaţilor le-a recomandat membrilor comisiei speciale pe problema Roşia Montană să asculte opinia celor care trăiesc şi muncesc în această zonă, să privească cu multă atenţie istoricul acestei regiuni, dar să-i asculte şi pe cei din Piaţa Universităţii.

El a mai precizat că a coborât în Galeria Cătălina-Monuleşti pentru a vedea care sunt şi problemele de mediu, respectiv ce ar trebui să facă statul român, împreună cu compania RMGC şi cu Uniunea Europeană în acest sens, pentru a se putea asigura generaţiilor viitoare un mediu înconjurător propice pentru dezvoltarea vieţii umane.

"Este foarte greu să fii miner. Dacă Parlamentul României va analiza cu transparenţă şi celeritate acest proiect de lege, atunci vom avea o soluţie care poate să mulţumească ambele părţi (...) Guvernul şi-a făcut treaba. Nu poţi lua o decizie dintr-un fotoliu călduţ cu privire la soarta unor oameni din această zonă", a argumentat Zgonea.

Întrebat ce i-au spus reprezentanţii companiei RMGC, Valeriu Zgonea a explicat că aceştia i-au prezentat proiectul, avantajele acestuia, dar şi "investiţiile făcute în ultimii ani, de zeci de milioane de dolari" în această zonă.

El a completat că RMGC asigură în acest moment aproape 500 de locuri de muncă şi că a primit asigurări că această companie doreşte o exploatare minieră la standarde europene.

 



Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
22 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza