Zgonea: Consiliile de Administrației ale Radioului și Televiziunii trebuie depolitizate

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, susține că este nevoie de o regândire a legislaţiei care să separe conducerile administrative şi executive ale Televiziunii şi Radioului public.

Adăugat: 28 Februarie 2016
Ultima actualizare:28 Februarie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților
trimite pe mail

Situaţia în care se află Televiziunea Română reclamă măsuri urgente de redresare economică şi organizatorică, afirmă preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea.

El susţine că este nevoie de o regândire a legislaţiei care să separe conducerile administrative şi executive ale Televiziunii şi Radioului public.

"Eu cred că Consiliul de Administraţie al Televiziunii publice şi al Radioului trebuie să fie depolitizat, astfel încât să propunem omeni capabili să găsească soluţii în managementul acestor instituţii, păstrând fundamentul şi raţiunile pe care cele două instituţii le-au avut. Este dificil să spun care sunt soluţiile. Eu cred că Guvernul trebuie să ia nişte decizii, pentru că sunt foarte multe datorii care sunt istorice şi care trebuie să fie într-un fel eliminate, asta pe termen scurt, cu un plan de management. Înseamnă până la urmă şi un ajutor de stat", a spus Zgonea.

PNL cere respingerea inițiativei legislative

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu spune, însă, că separarea funcţiei de preşedinte de cea de director general din ambele instituţii - Radio şi Televiziune - nu rezolvă situaţia financiară în care se află TVR.

Ea cere respingerea propunerii legislative iniţiate în acest sens de senatorul PSD Georgică Severin şi care se află în dezbatere publică.

Alina Gorghiu susţine că noile prevederi nu fac decât să menţină Televiziunea în stare de colaps şi să ducă la distrugerea Radioului public.

"Eu nu cred că această iniţiativă trebuie amendată. Cred că trebuie să pledăm pentru respingere categoric şi cred că orice om rezonabil şi înţelept pe lumea asta, citind această iniţiativă legislativă, va realiza că este una care nu duce sau nu aduce plusvaloare, ci distruge tot ce a mai rămas bun în aceste instituţii publice, care sunt simboluri naţionle şi pe care trebuie să le respectăm şi să le ajutăm, indiferent de momentul în care se află", spune Alina Gorghiu.

Ce prevede proiectul PSD

Preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin, solicită adoptarea în procedură de urgenţă a unei propuneri de modificare şi completare a Legii privind organizarea şi funcţionarea Societăţilor Române de Radiodifuziune şi Televiziune.

Potrivit expunerii de motive, actul normativ are ca punct de plecare situaţia financiară deosebit de dificilă a Televiziunii Publice, care ar avea drept cauză principală un management defectuos.

Georgică Severin propune, în principal, prin proiectul de lege, separarea funcţiei de preşedinte al Consiliului de Administraţie de cea de director general în cazul celor două Societăţi.
 Autor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
28 Februarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza