Weber: Şeful DNA şi al Parchetului nu ar trebui ales prin depunere de dosare

Europarlamentarul Renate Weber susţine că modalitatea solicitată de Comisia Europeană pentru propunerea şefului DNA şi al Parchetului este una care excede cadrul legal, ea criticând scrisorile transmise ministrului Justiţiei de către oficialii europeni.

Adăugat: 17 Octombrie 2012
Ultima actualizare:17 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat miercuri, la finalul lucrărilor reuniunii Grupului ALDE din Parlamentul European, că ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, ar trebui lăsată să îşi îndeplinească atribuţiile în ce priveşte procedura de numire a procurorului general şi a şefului DNA.
    
"Ştim cu toţii că suntem în aşteptarea nominalizărilor pentru cele două funcţii importante: procurorul general şi şeful DNA. S-a discutat (la reuniunea ALDE, n.r.) până unde poate merge o intervenţie CE în acest sens", a spus Weber.

Potrivit eurodeputatului, procedura de numire a procurorului general şi a şefului DNA se transformă "într-un concurs de frumuseţe" atâta timp cât selecţia se face numai din rândul procurorilor care şi-au exprimat dorinţa de a ocupa una din funcţii.

"Mie mi se pare că ne îndreptăm un pic spre un concurs de frumuseţe, fiindcă trebuie să alegi din toată masa procurorilor din această ţară, aşa cum s-a întâmplat şi în 2005, şi nu dintre cei înscrişi într-o competiţie. Nu cred că este normal să fie pe baza de înscrieri.  Mi se pare puţin nefiresc, în condiţiile în care legea în vigoare îi dă dreptul ministrului Justiţiei să aleagă cea mai bună competenţă şi morală persoană", a spus ea.
    
Renate Weber a susţinut că majoritatea europarlamentarilor străini "au fost de acord că nu este normal să vii cu scrisori atât de detaliate pentru alegerea a două persoane în nişte funcţii extrem de importante într-o ţară".
    
De asemenea, eurodeputatul liberal a afirmat că Mona Pivniceru este o persoană a cărei independenţă nimeni nu a pus-o la îndoială, cu o carieră ireproşabilă ca judecător şi că ar trebui lăsată să îşi îndeplinească competenţele de ministru.

"Competenţele acesteia (Monei Pivniceru n.r.) au fost unanim recunoscute. Deciziile pe care le-a dat nu au fost niciodată  subiectul unor controverse. O persoană cu o asemenea structură profesională şi morală ar trebui lăsată să îşi îndeplinească competenţele de ministru al Justiţiei", a mai spus europarlamentarul PNL.

Nicolai: Impunerea unor condiţii de transparenţă reprezintă "un tip de insistenţă cel puţin ciudat"

La rândul său, eurodeputatul PNL Norica Nicolai a subliniat că în opinia sa nu se poate discuta despre presiuni din partea Comisiei Europene pentru numirea unei anume persoane, însă impunerea unor condiţii de transparenţă reprezintă "un tip de insistenţă cel puţin ciudat".
    
"Nu cred că există presiuni din partea CE pentru numirea unuia sau altuia, dar este cel puţin ciudat faptul că am mai avut o numire în 2009 şi la acel moment CE nu a cerut niciun fel de criterii de transparenţă, nu a impus standarde, reguli. Erau aceiaşi comisari. Acum se dezbate scrisoarea doamnei comisar Viviane Reding şi despre impunerea unor standarde, dar aceste standarde sunt pe lângă lege, în opinia mea. Pentru că legea dă clar opţiunea ministrului Justiţiei (de a desemna persoanele care urmează să îndeplinească cele două funcţii - n.r.). Mie mi s-a părut ciudat acest tip de insistenţă. Este opţiunea clară, legală şi constituţională a ministrului Justiţiei şi noi vom respecta decizia ministrului", a precizat Nicolai.

Ministerul Justiţiei informa, marţi, că toţi candidaţii înscrişi pentru funcţia de procuror general al României şi pentru cea de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi-au depus proiectele de management, ei urmând a fi intervievaţi între 23 şi 25 octombrie.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
17 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza