Votul din diaspora se va desfăşura pe parcursul a trei zile

Românii din afara graniţelor vor putea vota vineri între orele 12:00 şi 21:00, sâmbătă şi duminică între orele 7:00 şi 21:00.

Adăugat: 27 Iunie 2019
Ultima actualizare:27 Iunie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisia parlamentară specială pentru modificarea legislaţiei electorale a decis ca votul în diaspora să se desfăşoare pe parcursul a trei zile.

De asemenea, alegătorii din străinătate care la ora 21:00 - când se închid secţiile - stau la rând pot să voteze în continuare.

Parlamentarii din Comisia specială au încheiat cu puţin timp în urmă modificările la prima lege din pachetul de legi electorale.

Este vorba de Legea 370 din 2004 pentru alegerea preşedintelui României.

Iată care sunt modificările adoptate astăzi: românii din afara graniţelor vor putea vota vineri între orele 12:00 şi 21:00, sâmbătă şi duminică între orele 7:00 şi 21:00. Acestea sunt orele locale şi nu ale României.

Parlamentarii din Comisie au mai stabilit şi ce persoane vor mai putea să voteze duminică, după ora 21:00, când se închid urnele.

De acum înainte, un membru al secţiei de votare va stabili care sunt persoanele din secţie, dar şi din afara ei, de la rândul de persoane care aşteaptă să intre în secţii şi care au venit până la ora 21:00.

Tot acest membru al secţiei de votare va monitoriza votul acestor persoane, dar nu mai târziu de ora 24:00.

A fost mărită şi indemnizaţia care se acordă membrilor secţie de votare de la 100 la 152 şi s-a mai stabilit ca listele suplimentare din străinătate să se genereze electronic automat, în momentul în care se înregistrează în sistem datele personale ale fiecărui alegător care se prezintă la secţia de vot.

Ieri, Comisia a stabilit extinderea votului prin corespondenţă şi pentru alegerea preşedintelui României şi ca data alegerilor să fie anunţată de executiv cu 75 de zile înainte de ziua votului.

Acum, parlamentarii din Comisia specială dezbat modificările la Legea 334 din 2006 cea privind articole privind finanţarea partidelor politice care include articole privind alegerile.Autor:
Andrei Şerban
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
27 Iunie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza