Vot în unanimitate pentru proiectul lui Dragnea. 102 de taxe inclusiv taxa RADIO-TV, eliminate

Propunerea legislativă a PSD de eliminare a 102 taxe, inclusiv a celor pentru radio şi televiziune, votată de plenul Camerei Deputaţilor şi merge la promulgare.

Adăugat: 25 Octombrie 2016
Ultima actualizare:25 Octombrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Liviu Dragnea, preşedintele PSD
trimite pe mail

Deşi a obţinut un vot unanim, dezbaterile nu au fost lipsite de tensiuni. 

În timpul dezbaterilor, iniţiatorul documentului preşedintele PSD, deputatul Liviu Dragnea, a cerut eliminarea taxei radio-tv din proiect, deşi ieri, în Comisia parlamentară de specialitate, deputaţii hotărăseră păstrarea acesteia, precizează redactorul RRA.

Liviu Dragnea a subliniat că eliminarea taxei radio-tv nu înseamnă că cele două instituţii publice vor fi sub control politic, ci vor avea un parcurs predictibil.

Liderul PSD a prezentat şi o soluţie care să compenseze renunţarea la această taxă.

"Noi propunem ca finanţarea să fie una predictibilă. Atunci, într-adevăr, nu mai au teamă de control politic şi de influenţă politică şi anume faţă de tarifele care sunt acum stabilite pentru anul viitor prin Legea bugetului de stat în parlament să aprobăm un nivel de tarif de 21 de lei aferent fiecărui cetăţean român pentru radio, ceea ce înseamnă un buget de 420 de milioane de lei, iar pentru televiziune alocarea propună este de 34 de lei în numele fiecărui cetăţean român, asta însemnând un total de 680 de milioane de lei", a explicat Dragnea.

Proiectul de lege a fost votat în unanimitate de plen.

Deputatul Andreea Paul a explicat de la tribuna plenului de ce PNL a votat acest proiect.

"PNL a votat pentru acest proiect de lege pentru că, în ansamblu, el este unul bun, dar există două riscuri majore care s-au strecurat şi, din păcate, care vor lovi foarte brutal. Pe de o parte, e vorba despre eliminarea taxei radio-tv, care este o uriaşă greşeală care va amputa libertatea şi autonomia radioului şi televiziunii publice, care nu îşi pot cupăra această libertate apelând la bugetul de stat, iar pe de altă pare, acelaşi PSD ne propune de anul viitor înlocuirea cu alte taxe şi tarife parafiscale, ceea ce înseamnă că nu sunt interesaţi decât de eliminarea acestor taxe pe perioada campaniei electorale", a susţinut ea.  e

Proiectul de lege iniţiat de liderul PSD, Liviu Dragnea mai prevede eliminarea timbrului de mediu pentru autovehicule, a taxelor consulare şi de cetăţenie şi a celor pentru pierderea sau modificarea documentelor.

La finalul votului din Camera Deputaţilor, care are valoare decizională, deputatul PNL Andreea Paul a declarat că este posibil ca partidul său să atace documentul la Curtea Constituţională, ca urmare a deciziei de eliminare a taxei radio-tv.Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
25 Octombrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza