VOT DECISIV ÎN MAREA BRITANIE. Rămâne sau nu în UE?

Britanicii votează la referendumul în care vor decide dacă ţara lor rămâne sau nu în Uniunea Europeană.

Adăugat: 23 Iunie 2016
Ultima actualizare:23 Iunie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Peste 46 de milioane de britanici cu drept de vot hotărăsc azi prin referendum dacă ţara lor rămâne sau nu în Uniunea Europeană, cu consecinţe care depăşesc cu mult graniţele regatului.

După o campanie îndelungată şi pătimaşă, tabăra pro-europeană este cotată cu un uşor avans în sondaje.

Trimisul Radio România Actualităţi spune că balanţa va fi înclinată însă de cei 11% dintre britanici, care se vor hotărî în ultima clipă.

O altă variabilă este vremea proastă din sudul Angliei, care poate afecta prezenţa la vot.

CORESPONDENŢĂ DIN LONDRA -  Pavel Ionescu:

De dimineaţă s-a votat chiar sub umbrelă. Am ieşit şi eu din casă pe la 9-9:30, încă ploua, dar între timp cerul s-a mai limpezit puţin, primul val de ploaie a trecut, a fost o furtună totuşi foarte puternică toată noaptea, a fost chiar o secţie de vot inundată în sudul Londrei, peste 15 centimetri de apă, dar votul a continuat.

Am văzut şi eu câteva secţii de votare: lumea vine la vot, e o zi de lucru obişnuită, trebuie să spunem asta, şi o prezenţă de vot rezonabilă la prima vedere; nu cred că multe secţii de votare din România la nişte alegeri locale, să zicem, ar fi populate mai puternic la ora 9 sau 10 dimineaţa.  

Realizator: Aşadar, interesul există din partea cetăţenilor. Spuneai că indecişii cel mai probabil vor stabili rezultatul final. Ce-i poate determina să treacă într-o tabără sau în cealaltă? 

Pavel Ionescu: Presiunea enormă pe care au exercitat-o mass-media aici. Practic, nu exista emisiune televizată care să nu abordeze dintr-un unghi sau din altul problemele care au dus la convocarea acestui referendum, de la economie, de la migraţie, joburi, până la banii pe care Marea Britanie îi cheltuieşte ca să fie membră a Uniunii Europene. Toate lucrurile asta vor trebui foarte atent cântărite acum practic de cei care merg la vot. Se spunea că cei 10%-11% de indecişi vor determina până la urmă rezultatul final şi mai este un aspect, ploaia în continuare poate să mai creeze probleme, se aşteaptă după amiază un al doilea val, când mulţi ar putea să meargă la vot, poate după ce-şi termină serviciul şi iarăşi să fie dat peste cap eventual, dacă e cazul. 

Realizator: Se vor face estimări la finalul votului sau când se aşteaptă primele rezultate, măcar parţiale, măcar exit-poll-uri? 

Pavel Ionescu: Rezultatele vor curge toată noaptea, asta este clar, pentru că, pe măsură ce ele sunt numărate, voturile sunt anunţate. BBC va ţine de exemplu un program continuu peste noapte, din oră în oră vor anunţa rezultate. Marile televiziuni nu au comandat, din ce am înţeles, exit-poll-uri. Probabil că vor fi ceva realizate la final, dar ele nu au organizat pentru final nimic. Există un set de reguli aici care se aplică şi pe care l-au convenit toate staţiile importante, de la BBC la staţiile private de televiziune, ca peste zi să existe o anumită protecţie, lumea să nu fie influenţată de informaţii. Nu sunt date de exemplu informaţii despre cum votează. Se fac sondaje de opinie pentru ieşirea de la urne, dar astea vor fi atunci diseară.  ealizator: Iar tu vei reveni cu informaţii pe măsură ce acestea vor apărea.Autor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
23 Iunie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza