Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vot crucial în Republica Moldova

Alegerile parlamentare care au loc azi în Republica Moldova sunt urmărite cu mare atenţie atat de reprezentanţii UE dar şi de cei ai Rusiei.

Vot crucial în Republica Moldova

Articol de Radio România, 30 Noiembrie 2014, 09:14

UPDATE 4 ora 18.00 Aproximativ 1.100.000, din totalul celor 2,8 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova, au votat, până la ora 15 şi 30 de minute, adică aproape 40% din alegători, ceea ce înseamnă că alegerile pot fi considerate valabile, minimumul necesar de participare fiind de o treime.

UPDATE 3 ora 16.44 Peste un milion de cetăţeni moldoveni au votat până la ora 15:30, la alegerile legislative care, fie vor consolida drumul european al ţării, fie vor decide o apropiere de Rusia.

Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, rata de participare la vot este de 39,21%, ceea ce permite deja ca scrutinul să fie declarat valabil, transmite RADIO CHIŞINĂU.

Potrivit sondajelor, cinci partide ar putea accede în viitorul legislativ, printre care şi cele trei partide proeuropene mari.

Opoziţia comunistă rămâne partidul cu cele mai multe intenţii de vot, în scădere, însă, faţă de scrutinul din 2010.

Radio Chişinău transmite, că, până la această oră, problemele sesizate au fost minore, iar procesul electoral se desfăşoară, în linii mari, în condiţii bune.

UPDATE 2ora 13.00 Cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg astăzi cei 101 parlamentari, în condiţiile în care partidele implicate în cursa electorală pun accentul pe orientarea politicii externe în următorii patru ani.

O parte dintre formaţiuni, inclusiv cele aflate la guvernare, îşi doresc continuarea parcursului european, iar celalalte şi-ar dori reorientarea ţării către Federaţia Rusă şi Uniunea Euroasiatică.

Potrivit sondajelor, cinci partide ar putea accede în viitorul parlament, printre care şi cele trei partide proeuropene mari: Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi cel Liberal, informează redactorul Radio Chişinău, Mariana Vasilache.

Opoziţia comunistă rămâne partidul cu cele mai multe intenţii de vot, în scădere însă faţă de scrutinul din 2010.

Cu şanse de a ajunge în legislativ este creditat şi Partidul Socialiştilor, care optează pentru renunţarea la cursul european şi apropierea Republicii Moldova de Rusia.

Premierul Iurie Leancă a subliniat importanţa alegerilor de astăzi şi continuarea reformelor, în special în domeniul justiţiei.

"Iată acum am intrat în tren, trenul a pornit din gară, dar încă nu e pe cale ireversibilă. Dacă astăzi cetăţenii vor susţine această cale, aceste evaluări, acest parcurs, atunci sigur că miza şi şansa noastră de a deveni o ţară candidată, de a deveni, în perspectivă, ţară membră iată că poate fi materializată", a spus Leancă.

Pe de altă parte, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că nu aşteaptă prea multe de la aceste alegeri.

"Sper totuşi să fie ceva /.../ pe aceste alegeri, măcar că mare, mare nădejde nu prea am. Că numaidecât o să fie aceste falsificări, aceste jocuri, pentru că actualii aşa-numiţi guvernanţi nici într-un caz nu doresc să plece de la guvernare", a apreciat la rândul său, Voronin.

UPDATE 1 Potrivit Comisiei Electorale Centrale, până la ora 9:30, au votat aproximativ 118.000 de persoane, ceea ce reprezintă 4,2% din cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova.

Pentru prima dată la acest scrutin, datele privind participarea la vot sunt monitorizate electronic cu ajutorul unui sistem automatizat, care însă a picat parţial din cauza unor probleme de ordin tehnic.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a precizat că la unele secţii de votare, operatorii introduc datele în regim manual, iar după ce vor fi înlăturate deficienţele tehnice ele vor fi trecute în sistemul centralizat.

Partidul Comuniştilor, de opoziţie, şi-a exprimat îngrijorarea, sugerând că aceste probleme tehnice ar fi putut fi organizate din timp pentru a frauda alegerile.

UPDATE Continuarea parcursului european este miza alegerilor parlamentare care se desfăşoară, astăzi, în Republica Moldova.

O parte dintre formaţiunile politice înscrise în cursa electorală, inclusiv cele aflate la guvernare, îşi doresc integrarea ţării în Uniunea Europeană, în timp ce restul ar prefera o mai mare apropiere de Federaţia Rusă şi chiar aderarea la Uniunea Euroasiatică.

Alegerile de astăzi sunt organizate şi în secţii de votare amenajate în afara Republicii Moldova, inclusiv 11 secţii în România, lista completă a acestora se găseşte pe pagina Comisiei Electorale Centrale, cec.md.

Totodată, autorităţile române au anuţat că vor deconta o călătorie dus-întors CFR pentru elevii şi studenţii din Republica Moldova care doresc să se deplaseze pe teritoriul României pentru a vota.

O atenţie deosebită a scrutinului de astăzi vine din partea României, care a fost principalul avocat al integrării europene a ţării.

Reprezentantul cetăţenilor români din Republica Moldova în Parlamentul de la Bucureşti, deputatul Eugen Tomac, a vorbit la RRA despre miza acestor alegeri în cele două ţări.

"Alegerile din Republica Moldova au o semnificaţie deosebită prin prisma angajamentelor pe care o parte din societatea din Republica Moldova şi le-a asumat încă din 2009, şi anume obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova, şi sigur există o componentă deloc de neglijat, deci o bună parte din societate, care îşi doreşte o relaţie mult mai strânsă cu Federaţia Rusă decât cu UE. Din acest pucnct de vedere, miza acestor alegeri este foarte importantă, importantă şi pentru noi, pentru că în ultimii opt ani de zile România în mod constant, indiferent de cine a guvernat, a susţinut Republica Moldova. România este cel mai interesat stat pentru ca Republica Moldova să adere cât mai curând la UE, dintr-un simplu motiv: 85% din populaţia Republicii Moldova este compusă din români. Din acest punct de vedere, interesul statului român este vital pentru a susţine acest proces de integrare europeană, pentru că integrarea Republicii Moldova va însemna implicit şi reîntregirea naţiunii române sub acest steag al UE", a spus Tomac.

Partidele pro Europa versus pro Rusia

Peste 3 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi astăzi la urne, pentru a alege noul Parlament de la Chişinău.

În competiţia electorală sunt înscrise 20 de partide şi coaliţii politice.

Partidele aflate la putere promovează o politică proeuropeană, în timp ce opoziţia, reprezentată de Partidul Socialist şi de cel al Comuniştilor, susţine stoparea cursului proeuropean şi aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie de la Chişinău, Partidul "Patria" condus de Renato Usatîi a fost eliminat definitiv din cursa electorală, pe motiv că acest partid a primit bani din Rusia, încălcând astfel legea electorală.

Peste 350.000 de moldoveni votează în diaspora

Este aşteptată o participare record la vot a cetăţenilor Republicii Moldova, care trăiesc şi muncesc în ţările Uniunii Europene, aproximativ 350 de mii.

În străinătate vor fi deschise 95 de secţii de votare, de trei ori mai mult faţă de scrutinul din 2010.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), cele mai multe secţii de votare externe au fost constituite în Italia (25), dar şi în România (11).

În Statele Unite ale Americii vor fi şase secţii de votare, iar în Franţa, Portugalia şi Rusia, câte cinci. În Marea Britanie şi Canada vor fi câte trei secţii, iar în Ucraina două.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 7.00 şi se va putea merge la urne până la ora 21.00.

Datele furnizate de CEC arată că la alegerile parlamentare de duminică au fost acreditaţi 3.192 de observatori naţionali, din partea a 23 de organizaţii.

De asemenea, potrivit CEC, scrutinul din Republica Moldova va fi monitorizat şi de 816 observatori internaţionali, reprezentând organizaţii neguvernamentale, misiuni diplomatice sau OSCE.

În România vor fi 11 secţii de votare: câte două la Bucureşti şi Iaşi şi câtea una la Suceava, Bacău, Galaţi, Constanţa, Braşov, Cluj şi Timişoara.

Cei mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova se află în judeţul Iaşi, aproximativ 3.500.

Autorităţile române au anunţat că vor deconta o călătorie cu trenul pentru studenţii şi elevii din Republica Moldova care doresc să se deplaseze pe teritoriul României pentru a putea vota.

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Știri 19 Aprilie 2024, 13:16

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a depus la Parlament, săptămâna aceasta, raportul de activitate pe anul...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite