Vosganian: S-a găsit o soluţie la Combinatul Oltchim

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, susţine că a fost identificată deja o soluţie pentru asigurarea funcţionării Combinatului Oltchim.

Adăugat: 1 Februarie 2013
Ultima actualizare:1 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministerul Economiei a anunţat că s-a găsit o soluţie pentru plata energiei electrice necesară funcţionării instalaţiilor de la Combinatul Oltchim, după ce, joi, principalul furnizor ameninţa că va opri livrarea acesteia.

Ministrul Vosganian a dat asigurări, la discuţiile de vineri cu acţionarii companiei, administratorul judiciar şi sindicatele de la combinat, că există un important beneficiar care va cumpăra produse de la Oltchim, ceea ce va rezolva situaţia.  

Varujan Vosganian a susţinut că a fost identificată deja o soluţie pentru asigurarea funcţionării combinatului timp de încă două săptămâni.  

"Soluţia este achiziţionarea de către un beneficiar a unei mari producţii de pe stoc, iar sumele să fie alocate CET Govora pentru a continua furnizarea energiei electrice", susţine ministrul.   

Varujan Vosganian a mai precizat că, o variantă luată în calcul, în ceea ce priveşte aceste datorii, este redimensionarea creanţelor la valoarea activelor.

Între timp, Ministerul Economiei a demarat procedurile, în vederea acordării ajutorului de 20 milioane de euro de la buget, iar băncile creditoare par să fie de acord să mai împrumute combinatul cu încă 25 milioane de euro, bani care vor fi garantaţi de stat.

Angajaţii de la Oltchim "nu au, deocamdată, motive să se teamă că vor fi disponibilizaţi"

Administrator judiciar Niculae Bălan a declarat că angajaţii de la Oltchim nu au, deocamdată, motive să se teamă că şi-ar pierde locurile de muncă.

"Nu cred că vorbim acum, din start, de restructurări. O să vedem unde avem pierderi, pentru că este normal să avem nişte resurse care intră în procesul de producţie şi să iasă cel puţin atât. Acum suntem mai jos, dar suntem optimişti, suntem în discuţie cu sindicatele şi nu avem idei preconcepute", a spus Bălan.   

La rândul său, liderul sindicatului liber Oltchim, Mihai Diculoiu, crede că Oltchimul trebuie să funcţioneze împreună cu Rafinăria Arpechim.

"Singura condiţie care asigură funcţionarea la capacitate şi necesarul de materii prime de bază - etilena şi propilena - inclusiv pentru producţia de policlorură de vinil. Fără infuzia de capital financiar, activitatea societăţii nu poate continua până când nu se găseşte un investitor cu forţă financiară", susţine acesta.  

Datoriile Combinatului Oltchim se ridică la aproximativ 800 milioane de euro.Autor:
Radio România
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
1 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza