Vosganian: S-a ajuns la deficit pentru că mulți angajatori nu își plăteau taxele

Vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosganian, susține că s-a ajuns la deficit bugetar din cauza faptului că mulţi angajatori nu îşi plăteau taxele.

Adăugat: 12 Noiembrie 2017
Ultima actualizare:12 Noiembrie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Varujan Vosganian
trimite pe mail

Vicepreşedintele ALDE, partid care face parte din coaliţia la putere, a explicat astăzi, la Piteşti, că mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat a fost necesară pentru combaterea evaziunii fiscale.

Varujan Vosganian a declarat că s-a ajuns la deficit bugetar din cauza faptului că mulţi angajatori nu îşi plăteau taxele.

În conferinţa de presă desfăşurată pe marginea seminarului de comunicare de la Piteşti, Varujan Vosganian a declarat că măsurile fiscale luate de guvern sunt menite să elimine evaziunea din zona plăţii contribuţiilor şi că rezultatele se vor vedea, chiar dacă acum sindicatele nu sunt de acord şi chiar dacă patronatele vor trudi un pic mai mult pentru modificarea contractelor de muncă.

"Evaziunea pe zona contribuţiilor a fost estimată de Consiliul Fiscal la circa 2,5% din PIB. Dacă 1% din PIB este egal cu 8 miliarde de lei, 2,5% din PIB este egal cu 20 de miliarde de lei. Deci, dacă nu am fi avut evaziune fiscală pe zona contribuţiilor, nu am fi avut deficit la sistemul de pensii. E foarte interesant că sindicatele nu protestează deloc la această măsură, dar sunt dispuse să protesteze atunci când vrem să îndreptăm lucrurile", a spus Varujan Vosganian.

Purtătorul de cuvânt al ALDE a ţinut să vorbeasă şi despre capitolul legilor justiţiei, prilej cu care a subliniat că partidul său este un adevărat luptător pentru drepturile omului, pe când PNL ridică osanale Procuraturii şi dă dovadă de obedienţă, care merge uneori până la slugărnicie.

De asemenea, Vosganian a recunoscut că există unele subiecte de dezbatere politică în care partidul său se delimitează de PSD, amintind aici alegerile în două tururi, pilonul II de pensii, impozitul pe gospodării sau taxa de solidaritate. Însă, a adăugat el, aceste opinii diferite nu au făcut altceva decât să îndrepte lucrurile şi alianţa PSD - ALDE să meargă înainte.

Opoziția și sindicatele critică măsurile fiscale

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că luni va propune Biroului Politic Executiv depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului. PNL va sesiza şi Avocatul Poporului pentru ca acesta să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă a Guvernului cu modificările fiscale.

Aceeaşi dcizie a fost anunţată şi de Blocul Naţional Sindical, care va continua şi protestele până pe 15 noiembrie faţă de mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
12 Noiembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza