Vlad Filat, din nou, premier desemnat

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat, pe premierul în exerciţiu, Vlad Filat, candidat pentru funcţia de prim-ministru al viitorului guvern. Acesta are 15 zile pentru obţinerea votului.

Adăugat: 11 Aprilie 2013
Ultima actualizare:11 Aprilie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Agerpres
trimite pe mail

Preşedintele Nicolae Timofti i-a motivat alegerea mai întâi prin aceea că a fost singura propunere avansată de către partidele cu care a avut mai multe runde de consultări.  

"Partidul Democrat şi Partidul Liberal dar şi grupul de deputaţi condus de Vadim Mişân au recunoscut dreptul PLDM de a propune un candidat pentru funcţia de prim ministru. PLDM are cea mai mare pondere în Parlament, numeric vorbind, cu excepţia PCRM, care s-a arătat dezinteresată de acest proces.Voinţa celor cu care am discutat este să continuăm politica europeană şi reformele democratice, iar Vlad Filat, în opinia mea, va putea asigura continuitatea acestor procese, a declarat Nicolae Timofti.

La rândul său, Vlad Filat a declarat că este onorat de propunerea preşedintelui, că înţelege marea responsabilitate care îi revine, dar şi regretul că nu s-a reuşit formarea unei majorităţi parlamenatre pro-europene.

"Regret că până în prezent, partidele din fosta alianţă nu au reuşit constituirea unei majorităţi parlamentare pro-europene. Voi comunica cu deputaţi, cu toate partidele care împărtăşesc acelaşi scop şi anume ca Republica Moldova să devină un stat autentic european, pentru a găsi suportul necesar ca acest interes să fie realizat", a spus acesta.  

Dintre foştii parteneri de guvernare, Partidul Liberal continuă să se opună candidaturii lui Filat şi a avertizat că există riscul unor alegeri anticipate.

Democraţii, pe de altă parte, par să fie mai dispuşi să ajungă la o înţelegere cu liberal-democraţii premierului.

Cele două partide ar putea forma şi singure o majoritate, dacă obţin sprijinul a 5 dintre cei 11 parlamentari independenţi.

Noul premier are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al Legislativului.

Amintim că guvernul Republicii Moldova a fost demis de Parlament, la începutul lunii martie, în urma unei crize apărute în fosta Alianţă pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare.Autor:
Mircea Dascaliuc
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
11 Aprilie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza