Viviane Reding: Comisia Europeană nu poate interveni în conflictul UDMR-Justiţie

Comisia europenă nu poate interveni în elaborarea legilor privind restituirea imobilelor confiscate, precizează comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding.

Adăugat: 1 Septembrie 2012
Ultima actualizare:18 Aprilie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Este răspunsul comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding la scrisoarea adresată de europarlamentarii UDMR Gyula Winkler şi Csaba Sógor, forului european.

Cei doi europarlamentari s-au adresat comisarului european, printr-o scrisoare în care prezintă situaţia Colegiului Secuiesc Mikó din Sfântu Gheorghe.

Potrivit ediţiei de vineri a ziarului clujean de limbă maghiară Krónika, Viviane Reding a menţionat, în scrisoarea sa de răspuns:

"Comisia Europeană nu are competenţa de a interveni în elaborarea unor legi ale statelor membre ale UE cu privire la restituirea imobilelor confiscate în timpul comunismului şi nu are dreptul de a interveni în procesele aflate pe rolul instanţelor".Statele membre ale UE trebuie să asigure, prin mijloacele juridice aflate la dispoziţia lor, o protecţie eficientă a drepturilor fundamentale ale minorităţilor naţionale care trăiesc pe teritoriile lor, conform ordinii constituţionale şi dreptului internaţional", a mai subliniat Viviane Reding.

Anterior, şi europarlamentarul László Tőkés a atras atenţia comisarului european asupra cazului Colegiului Secuiesc Mikó din Sfântu Gheorghe, iar la solicitarea Fundaţiei Maghiare pentru Drepturile Omului cu sediul la New York, congresmenul republican de Ohio, Jean Schmidt, a solicitat Ambasadei SUA de la Bucureşti să urmărească cu atenţie desfăşurarea procesului în cazul Mikó.

După cum se ştie, în acest proces Tribunalul Buzău i-a condamnat în prima instanţă la trei ani de închisoare pe membrii Comisiei pentru restituirea imobilelor, care au retrocedat Colegiul Secuiesc Mikó Bisericii Reformate, şi a obligat Eparhia Reformată la plata unei despăgubiri considerabile.Autor:
Agenţia de presă RADOR
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
1 Septembrie 2012
Ultima actualizare:
18 Aprilie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza