Viktor Orban, primul pas înapoi

Guvernul ungar a decis să renunţe la fuziunea Băncii Naţionale cu Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare.

Adăugat: 20 Ianuarie 2012
Ultima actualizare:20 Ianuarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Anunţul a fost făcut , vineri dimineaţă, de premierul Viktor Orban, care a cedat  astfel pe un subiect-cheie în disputa cu Comisia Europeană.  

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri, într-o emisiune a postului public de radio din Ungaria, că se aşteaptă, ca marţi, când se va deplasa la Bruxelles, să se ajungă la un acord politic între el şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în cazul observaţiilor formulate de executivul comunitar în legătură cu unele legi ungare.

Viktor Orban a opinat că nu crede că va fi o situaţie dificilă renunţarea  la comasarea Băncii Naţionale cu Autoritatea pentru Supravegherea Instituţiilor Financiare, dar mai grea ar putea fi chestiunea jurământului depus de conducătorii băncii faţă de noua Constituţie, lucru criticat, de asemenea, de Comisia Europeană.

În plus, premierul ungar a arătat că nu ar dori să renunţe la ideea că plafonul salarial de 2 milioane de forinţi, adică în jur de 6.600 de euro, să fie valabil în cazul tuturor funcţionarilor publici, respectiv şi în cazul oficialilor Băncii Naţionale.

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană a declanşat proceduri de infringement împotriva Ungariei în cazul a trei legi: cea privind Banca Naţională, cea referitoare la reducerea vârstei de pensionare la magistraţi până la limita generală valabilă şi cea vizând Autoritatea pentru Protecţia Datelor şi a acordat o lună guvernului ungar să ofere răspunsuri la observaţiile formulate.Autor:
Emil Groza
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
20 Ianuarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza