Viktor Orban: Instruirea medicilor în limba maghiară are importanţă strategică

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a subliniat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, importanţa menţinerii şi dezvoltării învăţământului superior în limba maghiară din România.

Adăugat: 23 Iulie 2011
Ultima actualizare:24 Iulie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În alocuţiunea sa, premierul Ungariei a  făcut referire concretă la Universitatea Sapientia şi la Facultatea de Medicină de la Târgu Mureş.


Viktor Orban a declarat, în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară Tusvanyos, că "instruirea medicilor în limba maghiară are importanţă strategică'" şi  a promis că '"Guvernul Ungariei va face tot posibilul să sprijine cadrele medicale, rezidenţii şi studenţii de la Universitatea din Târgu Mureş".


Orban a subliniat însă, că "nu putem acţiona până când nu ne spuneţi de ce fel de sprijin aveţi nevoie".


Referindu-se la Universitatea Sapientia, premierul ungar a declarat că există toate instrumentele pentru sprijinirea ei, dar Guvernul de la Budapesta trebuie să ştie concret care sunt necesităţile acesteia.


"Noi am creat această universitate, dacă copilul plânge îl alinăm, dacă plânge de foame îl vom alimenta. (...) Când Universitatea Sapientia ne va da un semnal clar ce să facem, vom face, dar noi nu putem ghici ce aveţi nevoie aici", a spus Viktor Orban, citat de Agerpres.


Întrebat despre ce a făcut Ungaria pentru minorităţile naţionale din afara graniţelor, în cele şase luni cât a deţinut preşedinţia Uniunii Europene, Viktor Orban a declarat că a acţionat permanent în interesul acelor comunităţi şi al naţiunii maghiare.


"Am acţionat în interesul acestor comunităţi (...), dar putem acţiona doar atunci când Ungaria va deveni o ţară puternică şi va avea un cuvânt greu de spus. (...) Şi la Bruxelles am ridicat vocea în favoarea comunităţii maghiare şi nu am permis să se măture pe jos cu noi. (...) Putem solicita să fim respectaţi, dar trebuie să ne comportăm ca atare, să mergem înainte cu capul ridicat", a declarat Viktor Orban, potrivit Agerpres.


În discursul prezentat sâmbătă, la Universitatea Tusvanyos, Orban  a insistat pe ideea solidarităţii şi a unităţii maghiarilor.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Angela Bârsan
Adăugat:
23 Iulie 2011
Ultima actualizare:
24 Iulie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza