Viktor Orban: Aderarea României şi Bulgariei este blocată din motive politice

Premierul ungar, Viktor Orbán, a declarat că România şi Bulgaria nu au susţinerea politică necesară pentru aderarea la spaţiul Schengen.

Adăugat: 15 Aprilie 2011
Ultima actualizare:15 Aprilie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul ungar, Viktor Orban, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia Uniunii Europene, a declarat, joi, că România şi Bulgaria nu beneficiază de sprijin politic din partea unor ţări importante pentru aderarea la spaţiul Schengen, de liberă circulaţie.


Viktor Orbán a reafirmat că România este pregătită tehnic pentru aderare, în timp ce Bulgaria va fi pregătită în cursul lunii mai, când autorităţile bulgare vor încheia ultimele pregătiri la frontiera cu Turcia, unde au fost constatate probleme.


"Este clar că cele două ţări sunt pregătite să apere frontierele Uniunii, dar aderarea lor este blocată din motive politice",  a spus premierul ungar.


El a explicat că blocajul este făcut nu de ţări mici, ci de ţări mari şi cu greutate politică în Uniunea Europeană şi a recunoscut că nu poate schimba opinia acestor state.


Franţa şi Germania, în special, s-au opus acestei aderări.


Cele două ţări cer ca, în afară de criteriile tehnice, Bucureştiul şi Sofia să realizeze progrese importante în lupta împotriva corupţiei.


Raportorul Parlamentului European susţine că cele două ţări sunt pregătite pentru Schengen

 

Pe de altă parte, raportorul Parlamentului European, deputatul Carlos Coelho, susţine adoptarea unei decizii în vederea deschiderii frontierelor cu Bulgaria şi România, deoarece ambele ţări au demonstrat că sunt suficient de pregătite.


Raportul privind aderarea Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen menţionează că ambele state sunt suficient de pregătite şi recomandă primirea lor, fără a indica o dată exactă.


 Autor:
Luminiţa Apostol
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
15 Aprilie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza