Ascultă Radio România Actualitaţi Live

VIDEO Videoconferinţa premierului Florin Cîţu cu prefecţii

Premierul Florin Cîţu le-a cerut prefecţilor să meargă pe teren în zonele afectate de inundaţii.

VIDEO Videoconferinţa premierului Florin Cîţu cu prefecţii

Articol de Politica Romaneasca, 20 Iunie 2021, 19:30

Premierul Florin Cîţu le-a cerut, prefecţilor să meargă pe teren în zonele afectate de inundaţii şi le-a transmis că dacă au nevoie de resurse suplimentare trebuie să le solicite de urgenţă.

Florin Cîțu: "Mulţumesc pentru prezenţă. V-am spus de ieri că o să ne vedem şi astăzi să facem o evaluare a ultimelor 24 de ore în toate judeţele ţării. Pe mine mă interesează să vedem ce resurse, dacă este nevoie de resurse suplimentare pentru a interveni cât mai rapid în localităţile afectate, mai ales acum că avem cod roşu de inundaţii. Aici vorbesc de judeţele Bacău, Vrancea, Galaţi, Brăila. În aceste 24 de ore am fost în legătură cu domnul Raed Arafat, secretar de stat, domnul ministru de interne şi, aşa cum v-am spus şi ieri, vreau să avem în toate judeţele o mobilizare exemplară pentru a veni în sprijinul oamenilor, mai ales în judeţele care sunt cele mai afectate. Repet, dacă este nevoie de resurse suplimentare, orice fel de resurse solicitaţi de urgenţă şi domnul Raed Arafat, şi eu suntem aici pentru a răspunde imediat acestor solicitări. Dar în acelaşi timp să ştiţi că, aşa cum am făcut şi la Vrancea, sunt judeţele vecine pot să vină în jutor. Operaţiunile de salvare de ieri a celor 12 muncitori s-a realizat cu sprijinul Salvamont Covasna şi Bacău, pompieri militari, jandarmi, pompieri civili. Deci doar trebuie să cereţi resursele. Este nevoie de implicarea tuturor prefecţilor. Trebuie să mergeţi pe teren, acolo unde este nevoie de dumneavoastră. Aşa cum spunea şi domnul ministru Bode ieri, trebuie să mergeţi acolo unde este nevoie ca imediat să avem o evaluare a situaţiei. În acest moment situaţia este următoarea: avem /.../ de localităţi din 26 de judeţe care sunt afectate şi municipiul Bucureşti. S-a intervenit pentru evacuarea apei din 24 de case, 273 de curţi, 22 de subsoluri, beciuri, de pe 42 de străzi, precum şi pentru degajarea unui acoperiş şi a 33 de copaci căzuţi pe carosabil, autoturisme. Au fost afectate 25 de autoturisme. Din păcate ave, două decese confirmate. Transmit pe această cale condoleanţe familiilor şi suntem în căutarea unui bărbat care a fost luat de ape în cursul zilei de vineri".

Video:

"Aş vrea să anunţ acum o HG pentru a vă ajuta în acest demers şi pentru a asigura că ajutoarele de urgenţă ajung la persoane care au nevoie. Vom da şi voi vorbi cu ministrul muncii pentru a pregăti o HG care se instituie o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgenţă - Legea 416/2001 sau HG 50/2011. Această HG stabileşte sume fixe în funcţie de gradul de afectare al gospodăriilor şi devine cadrul pentru acordarea ajutoarelor. Procedura este următoarea: Comisia de Evaluare a Pagubelor constituite în prefecturi fac evaluarea în teren, întocmesc liste, borderouri semnate de primarul unităţii administrativ teritoriale respective şi prefect. Le depun la AJPIS, ANPIS le centralizează şi le trimite ministerului unde prin note semnate de ministru se aprobă ajutoarele nominale. În principiu, prefecţii ar trebui de fapt să ştie, pentru că este o procedură pe care am făcut-o anul trecut, ea a expirat în decembrie şi doar o prelungim acum şi o lăsăm pentru tot restul anului. Eu sper să nu mai avem situaţii anul acesta. Dacă mai avem situaţii, să fim pregătiţi cu această HG, pentru că până acum HG sau procedura în acest moment este mai dificilă, pentru că se face o analiză pe fiecare gospodărie în parte, se face o HG pentru anumit calup de cazuri ş.a.m.d. Astfel, prin acest HG pe care îl vom da săptămâna viitoare, creăm un cadru legal pentru tot anul şi simplificăm lucrurile. Bugetul anual, anul trecut a fost de 5 milioane de lei parcă şi cuantumul anul trecut era în jur de 4 mii de lei pentru familii şi persoane singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de 75%, de 2 mii de lei, între 50%-75%, câte 1.500 de lei, între 25%-50% şi acolo unde au existat decese din cauza inundaţiilor familiile primeau 5 mii de lei suplimentar. Acestea sunt sumele de unde pornim. Ca să venim cu aceste decizii pentru a uşura munca şi pentru a uşura sau timpul în care aceste ajutoare ajung la persoanele care au nevoie. Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie să ajungă, unde vom da HG că vor merge aceste ajutoare, să mă asigur că ajung aceste ajutoare la persoanele respective. Deci nu ne jucăm cu acest lucru.
Un ultim lucru din partea mea aş vrea ca prefecţii să ia legătura cu organizatorii de evenimente în spaţiul liber, mai ales în zonele unde avem cod portocaliu şi cod roşu, să le spună riscul la care se expun. Trebuie să fim foarte atenţi aici. Organizatorii pot să ia decizia să amâne un eveniment, să îl reprogrameze, să îl anuleze, dar în acele zone unde avem cod portocaliu şi cod roşu prefecţii trebuie, şi aici subliniez, trebuie să ia legătura cu organizatorii să le spună riscurile la care se expun. Este şi domnul Arafat aici, care poate să vină cu informaţii suplimentare, dar sunt evenimente, avem şi proteste, avem şi evenimente sportive, manifestări religioase şi avem şi alte evenimente la nivelul caselor de cultură a studenţilor, Ministerul Educaţiei ş.a.m.d. Deci, în toate aceste zone în care avem cod portocaliu şi cod roşu prefecţii trebuie să ia legătura cu organizatorii acestor evenimente, astăzi şi âaine, pentru a-i informa despre riscurile la care se expun. Astea sunt informaţiile pe care vreau să vi le spun în acest moment. La Suceava o să ne spună mai multe domnul Arafat. Dar avem o localitate, Bilieşti, unde lucrurile erau mai dificile şi aveam 70 de gospodării afectate. Sunt 40 de persoane autoevacuate, 17 persoane salvate, mai multe animale salvate. În acest moment se pare că nivelul apei din localitate scade cam un centimetru pe oră, dar domnul Arafat o să ne dea mai multe informaţii imediat. Aş vrea acum să îi du cuvântul domnului ministru al afacerilor interne, domnul Lucian Bode, care este şi el cu noi în acestă conferinţă astăzi. Domnule, ministru...
Lucian Bode: Bună ziua! Bună ziua domnule prim-ministru, domnule secretar de stat, domnelor şi domnilor prefecţi, subprefecţi, stimaţi invitaţi! În primul rând vreau să adresez mulţumiri echipelor de intervenţie care au reuşit să îi salveze ce cei 12 muncitori din localitatea Nereju. Ştiu că au fost blocaţi într-un vagon-remorcă după ce au fost surprinşi de creşterea apelor. Subliniez şi eu mobilizarea exemplară a echipelor de salvare şi datorită acestei mobilizări cei nouă bărbaţi şi trei femei au fost salvaţi şi acum sunt în siguranţă. Spun asta pentru că cei 12 muncitori sunt doar o parte din cetăţenii care au fost salvaţi în aceste zile din calea apelor şi felicit efectivele Ministerului Afacerilor Interne şi autorităţile locale, voluntarii care s-au implicat şi au oferit sprijin de fiecare dată când a fost nevoie. Din nefericire, aşa cum aţi precizat şi dumneavoastră, am avut şi pierderi de vieţi omeneşti, şi eu vreau să transmit încă o dată condoleanţe familiilor îndoliate.
Referitor la tragedia din Bacău unde un autoturism care participa la concurs de off-road a fost surprins de o viitură pe râul Oituz şi pilotul a decedat. Nu pot să nu-mi exprim nedumerirea faţă de faptul că acest concurs nu a fost oprit de către organizatori, deşi existau avertizări că situaţia hidro-meteorologică este una severă. În urma acestei tragedii, aşa cum bine ştiţi, a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Este foarte important ca cetăţenii să ţină cont de aceste avertizări hidro-meteorologice, inclusiv de mesajele transmise prin Ro-alert. Astfel pot fi evitate situaţiile de pierderi, de pericol şi chiar pierderi de vieţi omeneşti. În acest context întăresc şi eu mesajul domnului prim-ministru şi îndemn autorităţile din zonele unde sunt programate evenimente publice în perioada următoare să urmărească prognozele meteorologice şi împreună cu organizatorii să analizeze cu maximă rigurozitate oportunitatea desfăşurării acestor evenimente astfel încât siguranţa persoanelor să nu fie pusă în pericol. Decât să riscăm vieţile oamenilor, mai bine amânăm aceste evenimente. Începând de vineri, fenomenele hidro-meteorologice au afectat 77 de localităţi din 26 de judeţe şi municipiul Bucureşti. La acest moment, sunt în desfăşurare intervenţii ca urmare a manifestării fenomenelor hidro-meteorologice în cinci judeţe; Bacău, Brăila, Călăraşi, Galaţi şi Vrancea. Circulaţia rutieră a fost temporar afectată pe cinci drumuri naţionale şi trei drumuri judeţene, traficul rutier fiind blocat în acest moment pe două drumuri judeţene şi restricţionat pe încă un drum judeţean. Astăzi, pentru gestionarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice, la nivel naţional au fost în serviciu operativ, pregătiţi să intervină, aproximativ 20.000 de lucrători ai MAI, din care 6.741 lucrători efectiv în teren, doar astăzi. Referitor la situaţia din localitatea Bilieşti, judeţul Vrancea, intervenţia pentru evacuarea apei din... şi intervenim pentru evacuarea apei din 50 de localităţi, din 50 de curţi şi 10 beciuri, se va desfăşura în momentul în care apele se vor retrage.
Totodată, continuăm căutările bărbatului din localitatea Mănăstirea Caşin, Mănăstirea Caşin care a fost luat de ape în data de 18.06, după ce podeţul pe care se afla s-a rupt. De asemenea, avem o situaţie dificilă în localitatea Piatra Şoimului, în judeţul Neamţ, unde un pod a fost avariat de apă, iar patru familii, vorbim de zece persoane, sunt izolate rutier şi pietonal. Persoanele izolate în acest moment nu necesită îngrijiri medicale. În acest sens îl rog pe domnul prefect să gestioneze cu maximă atenţie situaţia, astfel încât persoanele să fie sprijinte cu cele necesare şi să se intervină dacă este nevoie. Având în vedere avertizările hidro-meteorologice aflate încă în vigoare, să rog să rămâneţi mobilizaţi şi să cooperaţi cu celelalte autorităţi pentru a putea interveni rapid în cazul producerii unor inundaţii. Vă rog să fiţi în permanent contact cu efectivele din teren în vederea gestionării cât mai eficiente a fiecărei situaţii în parte. Închei spunându-vă că sunt conştient şi ştiu că pentru echipele de intervenţie au fost zile intense, care au solicitat un efort consistent în condiţii foarte dificile. Însă trebuie să menţinem acelaşi nivel de mobilizare şi implicare până ce situaţia hidro-meteorologică revine la normal şi nu mai este nici un pericol pentru cetăţeni. Vreau să vă asigur că pentru structurile MAI intervenţiile în sprijinul celor aflaţi şi cei... intervenţiileîn sprijinul celor afectaţi de aceste situaţii au fost şi rămân, domnule prim-ministru, o prioritate. Eu am terminat.
Florin Cîţu: Mulţumesc, domnule ministru. /.../ le mulţumim tuturor pentru efortul făcut în această perioadă. Trebuie să rămână a fel de vigilenţi şi mai avem, se pare, încă 24 de ore în care trebuie să fim foarte atenţi. Domnul ministrul Taczos Barna ştiu că şi domnia sa este în această conferinţă.
Tanczos Barna: Mulţumesc, domnule prim-ministru. Într-adevăr, sunt zile destul de grele şi, din păcate, nu se va termina azi şi probabil nici mâine. Colegii mei vă vor da detalii cu privire la prognozele meteo şi hidro, dar şi următoarele zile ne vor ţine în priză, practic. Trebuie să fim concentraţi şi să fim atenţi la aceste prognoze. Trebuie să acţionăm responsabil şi aş vrea şi eu să rog prefecţii din toate judeţele să transmită acelaşi mesaj de responsabilizare a cetăţenilor pe care l-aţi transmis şi dumneavoastră, domnule prim-ministru. Este de nepermis ca echipele de intervenţie, echipele care fac prognozele să lucreze zi şi noapte şi, din păcate, cetăţenii iresponsabili să nu ia în serios aceste avertizări.
Nu ar trebui să avem asemenea drame, nu ar trebui să avem asemenea situaţii şi sunt sigur că, cu ajutorul dumneavoastră, putem să transmitem acest mesaj de responsabilizare a cetăţenilor şi de atenţionare a lor cu privire la fenomenele meteo care urmează şi fenomenelor hidro. Vom actualiza de fiecare dată când considerăm că este nevoie aceste prognoze. Săptămâna viitoare, primele două-trei zile, o să păstreze colegii din anumite zone şi avertizările portocalii, prognozele de cod portocaliu şi după aceea vor veni alte fenomene severe meteorologice, canicule şi local câteva fenomene destul de severe. Trebuie să fim atenţi şi trebuie să fim, să facem echipă cu cei de la meteo, hidro şi echipele de intervenţie. Vă stăm la dispoziţie pentru orice informaţii suplimentare. Vă mulţumesc!
Florin Cîţu: Mulţumesc, domnule ministru! O să ascultăm opinia colegilor dumneavoastră, foarte importantă în această perioadă. Domnul secretar de stat Raed Arafat.
Raed Arafat: Mulţumesc, domnule prim-ministru, domnilor miniştri!
Florin Cîţu: Şi mulţumesc că mi-aţi atras atenţia. Bilieşti este în Vrancea, nu în Suceava. Am zis că este în Suceva din greşală, este în Vrancea, cel mai afectat judeţ.
Raed Arafat: Mulţumesc! Deci, referitor la localitatea Bilieşti, la acest moment avem 70 de gospodării afectate, 35 de locuinţe, 40 de persoane autoevacuate, 17 persoane au fost salvate de echipele de intervenţie şi mai multe animale. Până acum avem o scădere a nivelului de ape în jurul a 12-15 centimetri şi sperăm să continue să scadă, dar zona respectivă rămâne sub incidenţa codului portocaliu şi bineînţeles oricând pot să mai apară şi alte avertizări de cod roşu. Motiv pentru care, după o discuţie cu domnul general Iamandi, cu inspectorul general al IGSU şi cu domnul ministru Bode, am stabilit trimiterea unor forţe de sprijin după cum urmează: către Vrancea vor pleca de la ISU Braşov două motopompe cu capacitatea de 3.300 de litri pe minut şi trei motopompe transportabile pentru evacuarea apelor din case şi două motopompe cu capacitatea de 10.000 de litri pe minut şi patru...
De la ISU /.../ vor pleca două motopompe cu 10 mii de litri pe minut, patru motopompe transportabile, iar de la ISU Dâmboviţa, două motopompe de 3.300 de litri pe minut şi 3 motopompe transportabile. Iar pentru judeţul Tulcea, din Prahova vor pleca două motopompe cu 3.300 de litri pe minut. Astea sunt forţe pe care le trimitem, mai ales când începe apa să se retragă ca să se poată interveni ca să scoată apele din beciuri, din case, din curţi, acolo unde este nevoie să acordăm sprijin populaţiei. Bineînţeles, dacă mai apar alte nevoi se comunică la nivelul IGSU şi putem să trimitem sprijin suplimentar, sprijinul fiind trimis din zonele care nu sunt sub influenţa codrului portocaliu la acest moment, mai mult din zonele care sunt sub influenţa codului verde. La evenimente vreau să subliniez şi să îl rog pe domnul prefect de Sibiu să convoace organizatorii unui eveniment, care am înţeles că va avea loc mâine, la Bâlea, deci în zona montană, care implică inclusiv sărituri din elicopter cu parpante, deci n-am înţeles exact care este natura evenimentului, dar având în vedere situaţia meteo generală, organizatorii să convoace ISU şi Salvamontul şi să analizeze riscul dacă acest eveniment într-adevăr poate să se desfăşoare în siguranţă şi, dacă se insistă, trebuie asumat din partea organizatorului faptul că vor să meargă mai departe cu el. Deci ăsta este evenimentul pe care noi l-am identificat cel puţin la nivelul nostru că ar fi cu un risc mai mare. În rest, domnule prim-ministru, toate echipele sunt pregătite, cum a zis şi domnul ministru Bode, suntem pregătiţi pentru intervenţii. S-au dat astăzi un număr de 5 avertizări fenomene imediate de cod roşu în 5 judeţe: Bacău, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Vrancea şi au fost emise 9 mesaje de avertizare a populaţiei prin sistemul Ro-alert în 5 judeţe, şi anume Bacău, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Vrancea. Cam asta este situaţia acum şi vă ţinem la curent despre evoluţia ei. Mulţumesc.
Florin Cîţu: Mulţumesc, domnule secretar de stat. Eu aş vrea să reîntăresc mesajul meu. În toate zonele unde avem cod roşu şi portocaliu toate evenimentele, prefecţii trebuie să ia legătura cu organizatorii acestor evenimente, în toate zonele unde avem cod roşu şi cod portocaliu, evenimente care sunt în spaţiul liber, care sunt afară, trebuie să luăm legătura cu organizatorii să le spunem care sunt riscurile şi pe urmă să ia o decizie. Este bună ideea să meargă ISU acolo, să fie împreună cu ISU, dar trebuie să comunicăm unde avem cod roşu şi portocaliu ar trebui să nu ne jucăm din punctul meu de vedere.
Raed Arafat: Vă propun, domnule prim-ministru, ca inclusiv în zonele cu cod galben, pentru că foarte repede se schimbă în nowcasting de cod portocaliu sau roşu.
Florin Cîţu: Foarte bine.
Raed Arafat: Deci toate zonele care sunt sub incidenţa codului să abordeze situaţia, cum aţi zis şi dumneavoastră.
Florin Cîţu: De la cod galben la cod roşu, toţi prefecţii trebuie să ia legătura cu organizatorii evenimentelor. Vă mulţumesc".

Monitorizare text: Agenția de presă RADOR

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice
Știri 16 Ianuarie 2025, 09:28

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice

Într-un interviu acordat presei maghiare şi citat de MTI, liderul UDMR a precizat că nu pot fi pur şi simplu desfiinţate...

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice
Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Știri 16 Ianuarie 2025, 08:52

Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale

Pe 31 decembrie 2024, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea deschisă de Călin Georgescu, însă acesta a făcut recurs.

Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"
Știri 15 Ianuarie 2025, 16:26

Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"

Proiectul bugetar pentru acest an va avea o abordare prudentă, spunea premierul Marcel Ciolacu, precizând că se va menţine în...

Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"
Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora
Știri 15 Ianuarie 2025, 16:20

Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări de TVA nu se va mări.

Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora
Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei
Știri 15 Ianuarie 2025, 10:32

Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei

Petre Roman este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei
AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis
Știri 15 Ianuarie 2025, 08:48

AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis

AUR împreună cu POT şi SOS România au împreună numărul de voturi necesar pentru a inţia suspendarea şefului statului, însă nu...

AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis
15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
Știri 15 Ianuarie 2025, 08:40

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale

În Capitală și în țară au loc conferinţe, dezbateri, concerte şi expoziţii, iar la multe muzee intrarea este gratuită.

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități
Știri 14 Ianuarie 2025, 15:57

USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități

USR acuză finanțarea insuficientă pentru serviciile sociale și personalul din domeniu și consideră că banii necesari pot fi...

USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități