VIDEO Teodor Baconschi: Sunt optimist în privinţa aderării la Schengen
Minsitrul de externe, Teodor Baconschi, a declarat, într-un interviu pentru Radio România, că este "relativ optimist" în ce priveşte integrarea României în spaţiul Schengen.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 30 August 2011, 13:57
Ministrul Baconschi a declarat că România este pregătită din punct de vedere tehnic pentru aderarea la spaţiul Schengen şi speră ca va fi consens în Consiliul pe Justiţie pentru ca România să fie primită în acest spaţiu de liberă circulaţie.
"Reforma în Justiţie e ireversibilă şi progresează, astfel încât ne aşteptîm la consens in consiliul JAI pentru aderarea la Schengen în doi paşi. E un compromis rezonabil , sperăm ca toate statele membre să respecte regula jocului", a declarat Baconschi la Radio România Actualităţi.
El se declară optimist, dar prudent în privinţa aderării la Schengen.
"Sunt relativ optimist dar nu mă grăbesc, pentru că trăim într-o perioadă foarte agitată cu foarte mulţi factori de se destabilizare şi promit să fiu extrem de prudent", a adăugat minsitrul de externe.
El susţine că statele care leagă aderarea României la Schengen de Mecansimul de Cooperare şi Verificare au făcut acest lucru în mod abuziv, dar România "nu le-a putut refuza acest exerciţiu".
Potrivit unor informaţii recente, la Consiliul pe Justiţie din septembrie se profilează doar varianta deschiderii granitelor aeriene şi amînarea integrării României în spaţiul Schengen pentru graniţele terestre şi maritime.
România, disponibilă pentru relaţia cu Federaţia Rusă
Ministrul de externe susţine că România are o ofertă pentru relaţia cu Rusia, bazată pe echilibru şi respect reciproc .
"Noi avem o deschidere şi o ofertă, ne-am definit filosofia în relaţia cu Federaţia Rusă: ne dorim echilibru, respect reciproc, interes reciproc respectat şi cred că, din punctul nostru de vedere, suntem disponibili. Va trebui să vedem, bineînţeles, ce reverberaţii are, cu adevărat în mediile decizionale ruseşti amplasarea scutului antirachetă", a spus Baconschi.
Ministrul precizează că a discutat cu omologul său rus despre scutul antirachetă şi a subliniat că acesta este un proiect NATO.
"În contactele, pe care le-am avut până acum şi câteva întâlniri cu ministrul Serghei Lavrov, în marja unor evenimente multialterale, sigur am arătat că este un proiect româno-american sortit unei dimensiuni nord-atlantice, pentru că NATO, la Lisabona, a decis ca scutul să fie o misiune a Alianţei şi, totodată, că nu e îndreptată împotriva Rusiei, aşa cum am spus-o de multe ori", a adăugat Baconschi.
Spor de 15 la sută pentru diplomaţi
Minsitrul Teodor Baconshi, a explicat, la Radio România Actualităţi că diplomaţii români din centrala Ministerului Afacerilor Externe primesc, prin hotărâre de guvern, un spor de 15 la sută pentru condiţii grele.
El a explicat că acest spor se bucură peste 80 la sută din personalul din centrala MAE, încă din 2004.
De anul acesta însă, sporul respectiv se acordă prin hotărâre de guvern, în baza Legii salarizării bugetarilor.
"Profesiunea diplomatică se desfăşoară şi în condiţii de unde electromagnetice peste media normală, pentru că avem toate sistemele de transmisiuni şi antenele respective chiar pe clădirea ministerului, în Bucureşti. În acelaşi timp este vorba de folosirea constantă, profesională, a mai multor limbi străine, de condiţii stresante de lucru, sub presiunea unor crize.Deci nu mi se pare că acest spor, care, cum spuneam, este legal şi acordat din 2004, pe baza unor evaluări şi expertize tehnice, reprezintă un subiect de controversă", a mai spus ministrul Baconschi.