VIDEO Daniel Constantin la RRA: Infrastructura de irigaţii trebuie urgent reabilitată

Infrastructura de irigaţii trebuie urgent reabilitată şi chiar extinsă cu sisteme noi pentru a depăşi eventualele situaţii-limită generate de anii secetoşi, anunţă ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

Adăugat: 8 Octombrie 2015
Ultima actualizare:8 Octombrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Fotografie de Alexandru Dolea
trimite pe mail

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat la Radio România Actualităţi, că în momentul de faţă România are capacitatea să ude artificial o suprafaţă mult mai mare decât o face, dar cu costuri de până la 50 de ori mai mari faţă de instalaţiile moderne actuale.

De exemplu, la Agigea a fost inaugurat recent un astfel de sistem performant şi productiv al cărui consum este net inferior celor construite în ţară la începutul anilor '70.

Daniel Constantin a spus la emisiunea "Probleme la Zi" de astăzi de la Radio România Actualităţi şi că intenţionează să atragă schimbări în agricultura românească, inclusiv legate de perioadele de însămânţări, pentru a face cât mai uşor suportabile efectele unor eventuali ani secetoşi.  

"Trebuie anumite lucruri să fie schimbate. În momentul de faţă sunt amenajate şi pot fi irigate în jur de 700.000 de hectare. Anul acesta s-au irigat peste 300.000 de hectare însă sunt costuri destul de mari pentru că infrastructura pe care o avem din păcate este din anii '69-'70. Pompele respective, însă, au costuri de 50 de ori mai mari, consum de fapt de energie de 50 de ori mai mare decât o staţie care se poate realiza acum din punct de vedere al tehnologiei care a avansat", a spus Daniel Constantin. 

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a mai spus că în viitor ia în calcul introducerea prin lege a unor abonamente pentru aducerea apei pentru irigaţii din infrastructura principală în cea secundară.

Astfel, un număr mult mai mare de fermieri vor avea acces la sistemul de irigaţii.

VideoAutor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
8 Octombrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza