VIDEO Băsescu la Congresul PPE: Obiectivul major al UE, crearea Statelor Unite ale Europei

Prezent la Congresul PPE de la Dublin, preşedintele Traian Băsescu a susţinut un scurt discurs în care a atras atenţia, printre altele, asupra riscului creşterii extremismului în UE, după alegerile europarlamentare din luna mai.

Adăugat: 7 Martie 2014
Ultima actualizare:8 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Traian Băsescu, preşedintele României. Sursa: Administraţia Prezidenţială
trimite pe mail

Şeful statului a participat la evenimentul popularilor europeni în calitate de invitat.

În discursul său, Traian Băsescu a atras atenţia asupra creşterii numărului cetăţenilor "eurosceptici".

"Alegerile nu vor fi doar un moment al confirmării că populaţia Europei a înţeles ce a făcut PPE în timpul crizei. Dar va fi şi un moment decisiv să spunem "Nu xenofobilor, euroscepticilor, naţionaliştilor excesivi!" Riscul ca solidaritatea noastră să fie afectată constă în pătrunderea în Parlamentul European a unui mare număr de eurosceptici.

Preşedintele a mai spus că Partidul Popular European a fost formaţiunea care "şi-a asumat criza, a avut forţă, a avut inteligenţă şi a avut determinarea să treacă Europa pe malul celălalt al crizei", citează Mediafax.

El a mai susţinut că viitorul preşedinte al Comisiei Europene va fi candidatul popularilor la această funcţie, care urmează să fie ales dintre Michel Barnier şi Jean-Claude Juncker.

În opinia sa, candidatul PPE la conducerea Comisiei Europene trebuie să continue politicile de integrare declanşate în 2008.

"Am convingerea că Europa nu are decât un singur drum, acela al unităţii depline, drumul prin care economia, dar mai târziu şi abordarea politică va fi unitară spre obţinerea obiectivului major al creării Statelor Unite ale Europei", a mai spus Băsescu.

VIDEO Discursul preşedintelui Traian Băsescu la Congresul PPE

Traian Băsescu a cerut Moscovei să lase fiecare ţară să îşi aleagă drumul spre viitor, cu referire la criza din Ucraina.

"Foarte mulţi cred că procesul de apropiere a ţărilor din Parteneriatul Estic de Uniunea Europeană este la fel de uşor ca acela care s-a produs în timpul în care ţări ca Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, România, Bulgaria şi toate celelalte foste ţări comuniste s-au îndreptat către UE. O spun aici, de la nivelul cunoaşterii pe care o avem fiind situaţia la frontiera de est a Uniunii, nu este aşa. Toate ţările din fosta Uniune Sovietică au o puternică opoziţie la curentul pro-european", a mai spus Traian Băsescu.

La summit-ul PPE de la Dublin, care s-a desfăşurat joi şi vineri,la Dublin, se desemnează candidatul formaţiunii pentru funcţia de preşedinte al viitoarei Comisii Europene, care va fi formată după alegerile pentru Parlamentul European din luna mai.

Totodată, va fi adoptat şi programul PPE pentru perioada 2014-2019.
 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihaescu
Reporter:
Radio România
Adăugat:
7 Martie 2014
Ultima actualizare:
8 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza