Victor Ponta: Vom avea guvern înainte de Crăciun

Premierul Victor Ponta susţine că nici el, nici preşedintele nu îşi pot permite o criză şi de aceea, pleacă de la premisa că preşedintele va respecta rezultatele alegerilor şi că până de Crăciun, România va avea guvern.

Adăugat: 14 Decembrie 2012
Ultima actualizare:14 Decembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În cursul verii trecute, premierul României, Victor Ponta, a încercat să îl alunge de la putere pe preşedintele Traian Băsescu, scrie cotidianul german Die Welt în ediţia de vineri.

Aceasta i-a adus multe neplăceri în Europa, unii reprezentanţi de la Bruxelles comparând acţiunea lui Ponta cu o lovitură de stat.

Duminica trecută, românii au ales cu o majoritate de două treimi coaliţia de partide a socialistului Ponta.

Inamicul jurat Băsescu ezită însă să îl însărcineze pe Ponta cu formarea guvernului, scrie cotidianul german Die Welt în introducerea interviului cu premierul român.

Redăm în continuare interviul acordat de premierul Victor Ponta publicaţiei germane Die Welt.
 
Die Welt: Se răzbună preşedintele Băsescu pe Dumneavoastră?  

Victor Ponta: Nu cred. Plec de la premisa că va respecta rezultatul alegerilor. Nimeni, nici preşedintele, nici eu, nu îşi poate permite o nouă criză politică în România. Plec de la premisa că, încă înainte de Crăciun, vom avea un nou guvern.
 
Die Welt:  Bruxellesul v-a atacat puternic pentru acţiunea Dumneavoastră împotriva lui Băsescu. Vă simţiţi victima familiei conservatoare PPE, din care face parte şi Băsescu?  


Victor Ponta: Nu sunt o victimă a PPE, mai ales nu a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Domnia sa nu m-a scutit de critici, însă mi-a tratat ţara deosebit de corect şi de echilibrat.

Die Welt: Se aplică aceasta şi comisarului european pentru justiţie Viviane Reding? În vară aţi ajuns personajul negativ al Europei.  

Victor Ponta: Nu a fost niciodată intenţia mea să devin aşa ceva. Nu ascund că unele comentarii ale vicepreşedintei Reding m-au supărat. Însă am sentimentul că, de când noi în România am depăşit criza, comentariile politice au încetat.

Die Welt: Trebuie să înţelegem criticile în corelaţie cu Ungaria. Încearcă unii comisari, prin criticile lor, să îşi consolideze propriul profil, cu gândul la cariera lor?   

Victor Ponta: Despre planurile de carieră ale unor comisari nu vreau să mă pronunţ. Ceea ce pot însă să spun este următorul lucru: Este greşit să se dorească trasarea unei paralele între mine şi Viktor Orban. Cu Viktor Orban nu am nimic în comun, cu excepţia numelui. Din punct de vedere politic, eu mă aflu la stânga de centru, pe când el aparţine dreptei. Nimic nu îmi stă mai puţin în intenţie decât să atac statutul Băncii Centrale sau să îngrădesc libertatea presei.

Die Welt: Ca şi el, şi Dumneavoastră doriţi însă să modificaţi Constituţia. Vreţi, ca şi Orban, să vă asiguraţi puterea perpetuă?  

Victor Ponta: (Râde.) Nu sunt sigur că aş vrea să rămân atât de mult timp la putere...

Die Welt: Cum aşa, nu aveţi decât 40 de ani.  

Victor Ponta: Exact, de aceea intenţionez să fac şi multe alte lucruri interesante, nu doar politică. Ideea de a schimba Constituţia o împărtăşesc atât politicienii, cât şi societatea civilă. Desigur, există abordări diverse. Toţi sunt însă convinşi că actuala Constituţie, care a fost adoptată acum 22 de ani, este neclară în multe puncte. Pentru situaţiile de criză îi lipsesc mecanismele de rezolvare. Cu o nouă Constituţie nu mai trebuie să suspendăm vreun preşedinte şi să organizăm referendumuri. În plus, o Constituţie modificată s-ar aplica de-abia din următoarea perioadă electorală.

Die Welt: Mentorul Dumneavoastră politic, fostul premier Adrian Năsatase, se află în închisoare pentru corupţie. Se spune că aţi dori să îl puneţi în libertate?  

Victor Ponta: Nu, nici vorbă, nu pot face acest lucru. Nici în parlament nu va schimba nimeni legile.

Die Welt: Nu ar trebui ca şeful guvernului să se distanţeze clar de cineva care a fost condamnat pentru corupţie?  

Victor Ponta: Şi de aceea ar trebui să mint? Am respectat deciziile justiţiei. Însă nimeni nu îmi poate pretinde să renunţ la convingerile mele.

Sursa: Agerpres

Interviul din publicaţia germană Die WeltAutor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
14 Decembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza