Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Victor Ponta, premierul României

Premierul Victor Ponta a vorbit despre relansarea relaţiilor româno-chineze, importanţa vizitei în România a premierului chinez, Li Keqiang, şi despre Forumul China-Europa Centrală şi de Est.

Victor Ponta, premierul României

Articol de Eugen Rusu, 25 Noiembrie 2013, 11:21

Realizator: Eugen Rusu :Zilele acestea, şefii de guverne din 16 ţări central şi est-europene vor fi la Bucureşti pentru întâlnirea cu premierul Chinei, Li Keqiang, în cadrul celui de-al doilea Summit de cooperare China - Europa Centrală şi de Est. De asemenea, în Capitală, se vor desfăşura mâine şi lucrările Forumului Economic al Oamenilor de Afaceri din China şi din Europa Centrală şi de Est. Delegaţia chineză, condusă de premierul Li Keqiang, începe astăzi vizita oficială în ţara noastră, vizită programată până joi. Pentru a afla mai multe detalii despre aceste evenimente importante pentru România, l-am invitat la "Apel matinal" pe premierul Victor Ponta. Bună dimineaţa, domnule prim-ministru! Bine aţi revenit la "Matinal"!

Victor Ponta:
Bună dimineaţa! Mulţumesc de invitaţie. Şi bună dimineaţa ascultătorilor dumneavoastră!

Realizator:Aşadar, un şef al guvernului chinez, în vizită în România, după 19 ani. Este şi prima vizită a domnului Li Keqiang în regiune, la câteva luni după ce aţi fost dumneavoastră la Beijing. Se relansează relaţiile bilaterale?

Victor Ponta: Ne dorim acest lucru, pentru că lucrurile sau lumea s-au schimbat în ultimii 20 de ani, de când un prim-ministru chinez a fost la Bucureşti. Între timp, China a devenit a doua putere economică a lumii şi, sigur, un jucător mondial extrem de important, iar pentru România şi pentru întreaga regiune, sigur, eu vorbesc în primul rând pentru România, dezvoltarea unor relaţii nu doar politice, că aici stăm bine, avem relaţii politice foarte bune, ci mai ales relaţii economice, adică investiţii mari în proiecte de energie, în infrastructură, în IT, locuri de muncă, deschiderea pieţei Chinei pentru produsele româneşti reprezintă o uriaşă oportunitate. Europa încă nu a ieşit din criză şi banii sunt destul de puţini, iar capacitatea României de a se deschide spre alte ţări puternice, cum este China, este o mare oportunitate, pe care nu trebuie să o ratăm.

Realizator:
Aţi vorbit despre proiectele energetice. S-a vorbit mult în ultimii ani despre o colaborare cu partea chineză, fără concretizare, din păcate, în ceea ce priveşte aceste proiecte energetice. Ce şanse avem acum?
Victor Ponta: Mult mai mari, pentru că, aşa cum aţi spus, trei zile petrecute la Bucureşti, primul ministru al Chinei foarte rar merge în străinătate pentru o perioadă atât de lungă, astăzi este ziua dedicată doar relaţiilor între cele două ţări, România şi China. Vom semna mai multe memorandumuri economice şi vom participa, ca prim-miniştri, la semnarea unor contracte economice în mai multe domenii. Mâine este întâlnirea cu restul prim-miniştrilor din regiune şi, apoi, cu oameni de afaceri. Aproape 1.000 de oameni de afaceri din China şi din toată regiunea Europei Centrale şi de Est participă, la Bucureşti, la această întâlnire. Deci, de data aceasta, aşa cum şi spuneaţi, s-ar putea - şi eu asta îmi doresc; de fapt, ăsta a fost scopul principal - să trecem de la intenţii frumoase, intenţii care există de mulţi ani, la proiecte concrete şi investiţii concrete. China are o capacitate de investiţie financiară uriaşă, este primul creditor şi al SUA şi, în general, al lumii, însă toată lumea vrea bani de investiţii din China; trebuie noi să fim mai serioşi şi mai pragmatici în această abordare.

Realizator:
A fost bancherul Europei pe timp de criză, dacă îmi aduc aminte. România are în vedere propuneri de proiecte de 8,5 miliarde de euro - am citit în presă. Este adevărat?

Victor Ponta: Este adevărat. Haideţi să concretizăm un sfert din acestea şi tot ar însemna foarte mult. ealizator: Bun. Vom merge spre o balanţă echilibrată? Ce am putea oferi noi, pentru că, dacă stau să mă gândesc, anul 2012 a însemnat o creştere substanţială faţă de anii trecuţi? Au fost, dacă nu mă înşel, vreo trei miliarde şi ceva de dolari, însă România a ieşit pe deficit cu două miliarde din acest /.../ ictor Ponta: Sigur că da, pentru că mai mult am importat din China şi, mă rog...

Realizator:
Exact. Noi ce le putem oferi de data asta?

Victor Ponta: Toată omenirea importă din China. China este un fel de fabrică a lumii.

Realizator: Am observat, da, exact.

Victor Ponta: Am reuşit în acest an, după vizita la Beijing, să deblocăm (piaţa) Chinei, în primul rând pentru produsele agroalimentare româneşti, ceea ce înseamnă un mare succes, pentru că vă daţi seama că nu o să putem noi niciodată produce atâta mâncare câtă poate consuma măcar o regiune din China, nu China în ansamblu. În al doilea rând, vorbim despre producţia de IT în România şi de centrul regional pe care marile companii chinezeşti de IT vor să îl deschidă, şi nu neapărat să exportăm în China, cât să exportăm în restul Europei, să fim un hub regional pentru China, iar investiţiile în energie vor însemna nu doar energie pentru România, ci capacitatea noastră de a exporta în restul regiunii, pentru că o să avem, în mod sigur, un surplus de energie la un preţ competitiv. Şi atunci, poziţionarea noastră, pe de o parte, ca ţară a Uniunii Europene, pe de altă parte, ca ţară, aici, lângă Marea Neagră, lângă multe ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană, dacă suntem suficient de inteligenţi şi de serioşi, putem să folosim pentru dezvoltarea României această poziţie geostrategică.

Realizator:
Veţi miza pe faptul că am avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, în semestrul al III-lea, pentru a crea un atu în cadrul discuţiilor şi, bineînţeles, vizavi de celelalte ţări participante?

Victor Ponta: În mod sigur, creşterea economică de anul acesta este importantă. Pe de altă parte, România are, ca şi alte ţări din zonă, dar eu mă refer la România, are încă un mare decalaj de infrastructură, în primul rând, de economie faţă de ţările din Vestul Europei, de ţările vechii Europe şi, atunci, asta înseamnă o posibilitate mai mare de investiţii şi de dezvoltare. Pentru noi este o mare ocazie şi o oportunitate să organizăm la Bucureşti, pentru că, vă daţi seama, toate ţările din regiune au vrut să organizeze acest forum şi evident că proiectele noastre economice le vom împinge cât mai sus pe agenda discuţiilor.

Realizator
: Domnule prim-ministru, anul trecut, din câte ştiu eu, au fost în Polonia acest...

Victor Ponta: A fost prima ediţie, în luna aprilie a anului trecut. Însă la acea primă ediţie, care de altfel a fost extrem de importantă, pentru că a deschis această serie, a participat fostul prim-ministru al Chinei. Anul acesta a avut loc o schimbare şi a preşedintelui şi a primului ministru, mandatele sunt de cinci ani. Şi, practic, este prima dată când noul prim-ministru, cel care cu siguranţă, la ei nu sunt surprize de guvern...

Realizator: Exact. Şi acum putem vorbi despre lucruri concrete, pentru că acest nou premier va fi pentru următorii cinci ani de zile.

Victor Ponta: Zece ani, pentru zece ani.

Realizator:Zece ani de zile.

Victor Ponta:
Da. În China lucrurile sunt stabilite şi nu apar modificări din punctul acesta de vedere. Practic, omul care va răspunde de economia Chinei, pentru că primul ministru este al doilea om ca poziţie în stat, însă este principalul responsabil de economia Chinei, va fi la Bucureşti trei zile şi, în mod sigur, nu vine doar ca să facă o excursie, ci vine împreună cu miniştrii, cu oameni de afaceri şi cu reprezentanţi economici, cu planuri foarte concrete.

Realizator:Acum, eu vă întreb ce se întâmplă cu acea circulară de la UE, până la urmă? Pornind de la discuţia de anul trecut, mi se pare că UE nu a trimis o circulară faţă de anul acesta.

Victor Ponta: Nu, nu ştiu. Mai mult a fost prin presa românească aşa o mică...

Realizator:Exact. Până la urmă, s-a lămurit care este problema, că am citit-o în presă.

Victor Ponta: Da. Ştiţi cum este, România cred că suntem singura ţară care, atunci când avem un mare interes cu un partener extern, fie că este vorba de SUA, fie că este vorba de China, apare cineva, tot din România, care zice că nu este bine, avem cârcoteala asta românească. Ideea este următoarea: China este un mare partener pentru UE, în ansamblu, sau pentru America. Ştiţi foarte bine, preşedintele Obama, cancelarul Merkel sunt la Beijing, se duc o dată pe an. Deci, nu se pune problema să nu fie cumva vreun partener. În rest, la acest forum participă ţări care sunt deja în UE şi ţări care nu au intrat încă în UE. Deci, nu se pune problema unei competiţii între UE şi China, ci mai degrabă se pune problema ca prin acest forum să suplinim ceea ce în acest moment nu există în Europa, o capacitate mare de investiţie şi o capacitate mare financiară. Ţările europene, chiar şi ţările mari, cu excepţia Germaniei sigur, încă sunt lovite de criză economică şi financiară, sunt foarte reticente în a face investiţii şi atunci au o suplimentare pentru regiunea aceasta, care are nevoie de mai multe investiţii, este binevenită şi este în sensul polticii europene.

Realizator:
Exact. Asta vroiam să vă întreb. Că, până la urmă, această circulară să o privim, cum aţi spus dvs., ca o cârcoteală internă, aşa să o înţelegem sau cum?

Victor Ponta:
Nu, aşa a fost prezentată în România.

Realizator:Aşa a fost prezentată în România, am înţeles.

Victor Ponta: În rest, la Bucureşti sunt reprezentanţii şi ai Comisiei Europene, şi ai Consiliului European şi tot ceea ce se discută, se discută în adăugarea politicii generale de cooperare între Uniunea Europeană şi China, deci, ştiţi cum, în general, dacă se întâmplă ceva bine şi poţi să critici puţin, se întâmplă, dar, repet, acesta este felul nostru de a fi şi sunt convins că nu va afecta în niciun fel.

Realizator:
Aşa suntem noi, cum aţi spus dumneavoastră, semnarea unor contracte şi eventualele investiţii chineze în ţara noastră ar duce la întărirea regională a României şi asumarea unui rol activ în Uniunea Euroepană, până la urmă, cum dorim cu toţii.

Victor Ponta:
Categoric, da.

Realizator: Şi ar fi ceva rău în asta, apropo de marea cârcoteală?

Victor Ponta: Nu. Dimpotrivă, ar fi foarte bine. Totuşi, suntem cea mai mare ţară din regiune. Sigur, la acest forum participă şi Polonia, care este mai mare decât noi, dar eu vorbesc de regiunea noastră. Avem un potenţial energetic, dar şi industrial pe care ţările din jur mai greu îl pot atinge. Nu l-am folosit în aceşti ani. Am început, anul acesta a fost, aşa cum aţi văzut, anul în care am exportat mult mai mult, anul în care am crescut producţia industrială sau agricultura şi ţine doar de noi. Ştiţi cum spune românul: "Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă în traistă". Cred că de anul ăsta ne-a dat Dumnezeu, trebuie să ne băgăm singuri în traistă şi să reuşim să folosim. Nu suntem mai prejos de nicio ţară din regiune, cu tot respectul pe care îl am pentru toţi vecinii noştri. Cred că întotdeauna problema este la noi, lipsa noastră de încredere şi modul în care ne mai dorim să moară capra celuilalt.

Realizator:Apropo de hub-ul regional de care spuneaţi dumneavoastră în IT, vorbim despre compania Huawei?

Victor Ponta: Exact, şi Huawei, şi altă companie mare, ZTE, dar Huawei este cea care va semna, astăzi, cred, înfiinţarea centrului regional şi un program de investiţii în special în educaţie, în cercetare în România. Avem mare nevoie, pentru că avem foarte mulţi tineri extrem de dotaţi şi aş vrea să reuşim să îi ţinem câţi mai mulţi dintre ei în România, să nu mai trebuiască să îi văd plecând în America sau în Marea Britanie, să aibă aici posibilitatea şi de a munci şi de a câştiga un salariu oarecum la nivel european. Or, asta nu se poate face decât prin implicarea unor mari firme private. Altfel, doar statul nu va reuşi niciodată să facă toate investiţiile necesare.
Realizator:
Pe final, peste câteva zile, va fi un moment important la Vilbnius, pentru Republica Moldova, să nu uităm, în procesul de apropiere de Uniunea Europeană. Reuniunea se la Bucureşti prezintă un interes şi pentru Chişinău?

Victor Ponta:
Categoric, da. Eu am vorbit şi vorbesc de fiecare dată cu primul ministru Leancă.Ştie foarte bine că România este cel mai hotărât susţinător al Moldovei pentru integrare europeană şi pentru mine nu doar documentele care se vor semna la Vilnius, ci mai ales anunţul făcut de preşedintele Barroso referitor la vize mi se pare extraordinar de important, pentru că îmi aduc aminte ce a însemnat pentru România, în 2002 - 2003, când s-au ridicat vizele. Practic, atunci a fost momentul în care România a fost şi românii au fost convinşi că direcţia europeană este direcţia bună. În rest, o dezvoltare economică a României înseamnă dezvoltare economică pentru Moldova şi capacitatea noastră de a sprijini Moldova mai mult, aşa încât, din punctul ăsta de vedere, orice rezultate bune aici, la Bucureşti, înseamnă încă un argument în plus pentru rezultate bune la sfârşitul săptămânii, la Vilnius, pentru Republica Moldova.

Realizator
: Domnule premier, pe final, să revenim la această întâlnire importantă. Premierul chinez vrea să introducă tururi obligatorii la închisori pentru toţi oficialii chinezi, astfel încât aceştia să vadă cu ochii lor consecinţele infracţiunii. Aţi auzit, probabil, de..., bine, în guvernarea aceea. Cum vin chinezii să ne construiască autostrăzi ieftine, să spunem, un gând de-al nostru, un vis, când noi avem o apetenţă pentru cele mai scumpe autostrăzi? V-am dat un exemplu oarecare, nu contează, aşa... Ce garanţii le oferim noi chinezilor, cum ne prezentăm noi în faţa chinezilor, că banii lor vor merge cum trebuie, unde trebuie, la preţul corect?

Victor Ponta:
Bun. Din punctul ăsta de vedere, sigur, să conduci o ţară de un miliard şi jumătate de oameni este cu totul altceva decât o ţară de 20 de milioane.

Realizator:
Dar mi-a plăcut ideea premierului chinez...

V ictor Ponta:
Da, nu mi se pare că este rea, dar, repet, multe din lucrurile din China, aş vrea, dar nu le putem aplica în România. În al doilea rând, în mod sigur, ideea de transparenţă şi de control public este un lucru pe care şi-l doreşte orice investitor, nu doar cel chinez. Din punctul ăsta de vedere, fiecare efort pe care-l facem pentru a avea mai multă transparenţă şi mai multă deschidere pentru investitori este un efort continuu şi îl facem. În al treilea rând, însă, sunt foarte importante şi alte mesaje pe care le dăm. Dacă ne apucăm să fugărim un investitor important, cum s-a întâmplat la Pungeşti, cu Chevron, dacă avem decizii în instanţe împotriva marilor investitori sau bătălii politice, cum este cea pe Rompetrol, astea sunt semnale foarte proaste şi evident că oricine vine să investească în România spune: "Domnule, dacă păţesc şi eu la fel?" Deci, din punctul ăsta de vedere, eu doresc ca românii în ansamblu - guvern, preşedinte, parlament - să încerce să înţeleagă că bătălia noastră internă nu trebuie să se facă pe spatele unor investitori mari, pentru că ei pleacă şi noi rămânem cu paguba. Dar aici mai avem încă de progresat şi sper ca anul 2014 să nu-l stricăm foarte mult în bătălia noastră internă, pentru că iarăşi vom plăti mulţi ani de acum încolo costul acestei bătălii.

Realizator:Domnule prim-ministru, să sperăm că venim cu un bilanţ bun joi, la sfârşitul vizitei.

Victor Ponta: În mod sigur.

Realizator:
Şi, cu siguranţă, vom vorbi despre acest lucru. Mulţumesc pentru prezenţă.

Victor Ponta:
Şi eu mulţumesc. O zi bună, numai bine!

Interviu difuzat luni în emisiunea "Matinal" de la RRA.

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an  mai complicat şi mai periculos decât 2023
Exclusivități Radio România 03 Ianuarie 2024, 09:55

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Alexandru Lăzescu, profesor universitar şi analist politic RADIO ROMÂNIA...

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023
Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Exclusivități Radio România 01 Noiembrie 2023, 09:29

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații

Mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis postului public de Radio cu prilejul împlinirii a 95 de ani de activitate.

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Exclusivități Radio România 06 Octombrie 2023, 10:43

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6...

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Exclusivități Radio România 05 Septembrie 2023, 16:44

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci...

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România