Victor Ponta nu mai vrea poliţişti care "să dea năvală în şcoli"

Şeful Guvernului, Victor Ponta, a declarat că nu mai vrea poliţişti care "să dea năvală în şcoli'". El a punctat că forţa statului trebuie folosită în primul rând împotriva infractorilor, a celor care încalcă legea.

Adăugat: 8 Iulie 2013
Ultima actualizare:8 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Primul ministru a afirmat luni, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD, că susţine în totalitate acţiunile organelor statului privind aplicarea legii, însă forţa statului trebuie folosită conform Constituţiei, confirm procedurilor legale şi trebuie folosită în special împotriva infractorilor, a celor care încalcă legea.

El a precizat că vrea să vadă poliţişti care combat crima organizată, nu care dau năvală în şcoli şi spitale.

"Vreau să văd poliţişti care combat oamenii din crima organizată, contrabandiştii. Nu vreau să văd poliţişti care dau năvală în şcoli şi spitale. Asta nu se întâmplă într-o ţară europeană. Zeci, sute de poliţişti care dau năvală în şcoli nu reprezintă un stat democratic, european. Sunt absolut convins că avem toate procedurile şi prevederile legale pentru ca o activitate de cercetare penală să se desfăşoare în condiţii normale, fără desfăşurări de forţe, fără abuzuri, fără manifestări care amintesc de vremuri de dinainte de '89 sau de vremurile regimului Morar - Macovei în care 20 de milioane de români sunt infractori şi trebuie cercetaţi şi abuzaţi de către o mână de indivizi, o gaşcă, ca să folosesc un termen prezidenţial, care evident doar prin forţă şi prin abuz pot să obţină ceva în ţară", a spus el.

Ponta: Felicitări pentru toţi elevii, părinţii, profesorii care şi-au făcut datoria
    
Victor Ponta a felicitat elevii care au luat examenul de bacalaureat şi a dorit să-şi exprime solidaritatea faţă de acei profesori care muncesc cinstit în condiţii dificile.
    
"Aş vrea să exprim în numele PSD în primul rând felicitări pentru toţi elevii, părinţii, profesorii care şi-au făcut datoria, care au avut rezultate bune, pentru cei care n-au reuşit să treacă examenul de Bacalaureat evident urmează o perioadă de pregătire pentru o nouă sesiune în toamnă. Vreau să afirm încă o dată că orice fel de activitate ilegală de fraudare a Bacalaureatului, de a vinde subiecte, trebuie pedepsită cu maximă asprime şi, din punctul ăsta de vedere, lucrurile sunt susţinute total, însă nu trebuie pentru un caz, două, cinci, zece câte sunt, să arunci anatema asupra tuturor profesorilor, a tuturor elevilor, părinţilor, majoritatea covârşitoare a acestora îşi fac datoria cinstit, învaţă corect, se pregătesc pentru o viaţă mai bună, să fie blamaţi în ansamblu", a subliniat premierul.
    
El a arătat că Bacalaureatul nu mai trebuie să fie ca în anii 2010 - 2011 "un instrument al statului de terorizare a elevilor şi părinţilor, de dovedire a faptului că suntem o ţară întreagă de oameni răi şi nepregătiţi".
    
"Bacalaureatul trebuie să fie, ca în toate ţările europene, un moment de apreciere a unei pregătiri şcolare şi de pregătire pentru etapa următoare", a adăugat preşedintele PSD.

Premierul nu îl consideră vinovat pe fostul purtător de cuvânt al Poliţiei
    
În context, premierul a precizat că nu îl consideră vinovat pe fostul purtător de cuvânt al Poliţiei, chiar dacă acesta a dat anumite date care s-au dovedit neadevărate.
    
"Cred în continuare că au fost nişte probleme de funcţionare. Dacă sunt în zona Parchetului doar CSM poate lua măsuri, dacă sunt în zona Ministerului de Interne, voi discuta cu ministrul şi vom vedea ce avem de luat ca decizii în zilele imediat următoare", a mai spus el.
    
Întrebat dacă ministrul de Interne, Radu Stroe, trebuie să facă o informare, şeful Executivului a răspuns afirmativ.
    
"Sigur că da, dar şi domnia sa trebuie să afle de la cei din subordine exact cum s-au întâmplat lucrurile pentru că, din păcate, n-a fost foarte clar de la început. Însă, repet, vreau să văd poliţişti care combat oameni din crima organizată, contrabandişti, nu vreau să văd poliţişti care dau grămadă în şcoli sau în spitale. Asta nu se întâmplă într-o ţară europeană", a completat premierul Ponta.
    
În ceea ce priveşte o posibilă responsabilitate a ministrului Radu Stroe pentru cele întâmplate, şeful Executivului a arătat că "ministrul Stroe este conducătorul MAI şi are atribuţii privind coordonarea instituţiilor din subordinea sa".
    
El a subliniat că toată lumea trebuie să fie responsabilă în faţa cuiva.
    
"Procurorii nu răspund în faţa Guvernului şi e foarte bine lucrul ăsta, dar în faţa cuiva trebuie să răspundă şi ei că nu suntem Dumnezeu şi n-ai voie să spui nimic. În momentul în care pui sute de poliţişti să dea grămadă într-o şcoală, da, este treaba mea ca prim-ministru, totuşi şcoala este instituţie de învăţământ, care ţine de autoritatea locală şi de autoritatea centrală, şi, da, pacea socială este un lucru care ţine de Guvern şi de mine, n-are cine altcineva. Nu vă aşteptaţi să se ocupe preşedintele ţării de aşa ceva, de problemele de zi cu zi răspunde primul-ministru", a precizat liderul PSD.    Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
8 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza