Victor Ciorbea

Este premierul care rămas în memoria românilor cu fraza: "luminiţa de la capătul tunelului", pe care mulţi cetăţeni ai României continuă să o caute.

Adăugat: 27 Septembrie 2011
Ultima actualizare:5 August 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Victor Ciorbea a devenit din lider sindical, politician, iar din această calitate a ocupat,  pentru scurt timp,  fotoliul de primar general a Capitalei, funcţie la care renunţat foarte repede, pentru a se aseza, pentru aproape doi ani, pe fotoliul de prim-ministru  al României.

Este cel dintâi premier al României de după 1989,  care a provenit din rândurile opoziţiei anticomuniste, în calitate de reprezentant al Partidului Naţional  Ţărănesc Creştin Democrat.

Curriculum Vitae

S-a născut la 26 octombrie 1954, în comuna Ponor, Judeţul Alba, România.

1979: Absolvent, cu Summa Cum Laude, şef de promoţie pe ţară, al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş Bolyay, Cluj Napoca.

1983: Masteratul, cu Summa Cum Laudae (cursuri postuniversitare), în Drept Civil, Comercial, Dreptul Muncii şi Drept Procesual Civil - Facultatea de Drept din Bucureşti.

1984-1990: Doctoratul, examenele cu Summa Cum Laudae, la Facultatea de Drept din Bucureşti. Specializarea în Drept Civil, Drept Comercial şi Drept Procesual Civil.

1992: Studii de management la Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, USA.

Victor Ciorbea a ocupat succesiv din 1979 până în 1992,  postul de judecător  la Judecătoria sectorului 4 din Bucureşti, apoi procuror la Direcţia pentru cauze civile din Parchetul General – specializat în Drept civil şi comercial, fiind totodată, din

1984-1992, cadru didactic la Facultatea de Drept din Bucureşti (post rezervat până în anul 2005).

Victor Ciorbea -lider de sindicat1990- 1993: Preşedinte şi Fondator al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România ( CNSLR).
1993 – 1994: Preşedinte şi Fondator al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România ( CNSLR-FRATIA).
1994-1996: Preşedinte şi Fondator al Confederaţiei Sindicatelor Democrate din România ( CSDR).
1993-1994: Membru al Comitetului Executiv al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor Libere (ICFTU) şi al Comitetului Executiv al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (ETUC).

1990-1996: Negociator pentru FSLI, CNSLR, CNSLR - FRATIA şi CSDR pe plan naţional şi internaţional.

Potrivit propriilor declaraţii, Victor Ciorbea susţine că în funcţiile deţinute, a avut o contribuţie esenţială la punerea bazelor mişcării sindicale democratice din România, la elaborarea primei noastre legislaţii sindicale, precum şi a noii legislaţii a muncii.

Victor Ciorbea împreună cu un simpatizant

De asemenea, Ciorbea a declarat că guvernul său împreună cu organizaţiile patronale au semnat primul contract colectiv de muncă la nivel naţional, precum şi unele din primele contracte colective de muncă la nivel de ramură.

Activitatea politică


1994-1996 – Membru al Comitetului Executiv al Convenţiei Democratice din România ( CDR).
CDR a fost fondată şi condusă, iniţial, de Corneliu Coposu , a câştigat alegerile din anul 1996 şi a condus ţara între 1996 – 2000.

1996-1998: Primarul general al capitalei

Despre  perioada în care a deţinut funcţia de primar general al Bucureştilor, Victor Ciorbea spune:
"Am fost întâiul Primar General al Bucureştilor născut în Transilvania, fiind ales în această funcţie în urma unei bătălii electorale care a făcut senzaţie la acea vreme, în urma căreia l-am învins pe celebrul tenisman Ilie Nastase.

Pe durata acelui scurt mandat, am pus bazele a numeroase proiecte pentru Bucureşti, care sunt şi astăzi valabile, dar care nu sunt finalizate nici în prezent!".

În aceeaşi perioadă, 1996-1998 Victor Ciorbea a fost şeful executivul din România.

Victor Ciorbea, premier pentru 2 ani


Ca premier al României, Victor Ciorbea îşi trece în palmares elaborarea şi adoptarea multor acte normative, dintre care unele au rămas în vigoare cu mici modificări.


"Am fost întâiul premier creştin democrat şi cel dintîi prim ministru al PNŢCD, după 63 de ani, dintre care 45 de ani de comunism", se autoprezintă fostul premier.

După perioada în care a fost prim- ministru, până în 2001, a fost preşedinte al Alianţei Naţionale Creştin Democrate şi apoi, până în 2004, a fost preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat.

Victor Ciorbea încadrat de colegii de partid


În ultimii ani, PNŢCD a fost un partid divizat, împărţit în trei  grupări care s-au războit mereu.

Astfel, Victor Ciorbea a mai obţinut încă o victorie, astfel la 8 septembrie 2011, Tribunalul Bucuresti l-a recunoscut, în mod oficial, ca preşedinte al PNTCD.  

Victor Ciorbea , victorios

Mai mult, potrivit declaraţiilor  lui Ciorbea, PNŢCD va participa la alegerile electorale din 2012.


Viaţa de familie

Căsătorit cu Lacrima Ciorbea la 14 aprilie 1977. Au împreună un copil, o fată care se numeşte  Oana.

Fiica: Oana Ciorbea, născută în Bucureşti, la data de 16 noiembrie 1983; absolventă cu Magna Cum Laudae a Liceului Groton School din SUA, în anul 2002, şi absolventă, tot cu Magna Cum Laudae, a Universităţii Harvard, în anul 2006.

După efectuarea stagiaturii la Citi Group - New York, în perioada 1 iulie 2006 - noiembrie 2007, în prezent, lucrează la un fond privat de investiţii din New York.

Din  2004—în prezent este preşedinte şi avocat al SCPA „ Ciorbea Victor & Ciorbea Lacrima” din cadrul Baroului Bucureşti.

Victor Ciorbea cu prietenii

Victor Ciorbea nu mai deţine recordul de a fi  cel mai tânăr prim-ministru din istoria României, fiind înlocuit de actualul premier Victor Ponta.


 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
27 Septembrie 2011
Ultima actualizare:
5 August 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza