Vicepreşedintele SUA, Joe Biden a sosit în România

Vicepreşedintele american, Joe Biden, începe de luni o vizită de două zile în România, pe fundalul crizei ucrainiene.

Adăugat: 20 Mai 2014
Ultima actualizare:20 Mai 2014

Politica Romaneasca
Foto: Joe Biden, vicepreşedintele SUA
trimite pe mail

UPDATE Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a ajuns la Bucureşti.

Înaltul responsabil american va avea întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta, pe care îi va asigura de angajamentul ferm al Statelor Unite în privinţa apărării colective în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Redactorul RRA, Carmen Gavrilă transmite de la Aeroportul Militar Otopeni, unde a ajuns  Air Force Two, aeronava cu care va ajunge Joe Biden.

Vizita vicepreşedintelui Biden are ca principală temă coordonarea reacţiei la acţiunile Rusiei în Ucraina şi la situaţia din regiune, contextul internaţional dă, aşadar, o importanţă deosebită prezenţei sale la Bucureşti.

Redactorul RRA: Într-adevăr, vedem astăzi, din vizita lui Joe Biden la Bucureşti, cât de importantă este România pentru Alianţa Nord-Atlantică, pentru Statele Unite. De aceea, Joe Biden a venit să ne asigure cât de importanţi suntem pentru Alianţă şi că Statele Unite îşi respectă şi ţin foarte mult la angajamentul lor faţă de Articolul din Tratatul NATO, care prevede apărarea colectivă. Joe Biden va avea consultări cu liderii români pentru coordonarea reacţiilor la acţiunile Rusiei în Ucraina, în condiţiile în care România are o poziţie strategică extrem de importantă în contextul actual cu graniţa cu Ucraina, plus deschidere la Marea Neagră, o Mare Neagră în care Rusia este din ce în ce mai prezentă, dacă este să ne gândim numai la ultimele evenimente de la Odessa, recent. Joe Biden va asista, de altfel, şi la o serie de exerciţii militare comune româno-americane.

Realizator: Carmen, un element de greutate, după cum puncta dimineaţă şi premierul Victor Ponta, este faptul că România este tratată ca un partener important, iar aceste semnale pe care le dau înalţi responsabili internaţionali sunt foarte binevenite. Ce se mai regăseşte, aşadar, pe agenda vizitei de două zile a vicepreşdintelui american? 

Redactor: Exact, vedem mai multe laturi ale acestei vizite, care confirmă tot din perspectiva crizei din Ucraina, importanţa României. De ce? Pentru că Joe Biden este aici ca să vorbească şi despre rolul României în securitatea energetică a Europei şi vedem aici legătura cu criza din Ucraina, pentru că se vorbeşte tot mai mult despre micşorarea dependenţei Europei de gazul rusesc. De asemenea, Joe Biden vrea să discute cu liderii români şi despre aprofundarea legăturilor economice - şi, asta, într-un context mai larg, şi anume, contextul acordului de liber schimb dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană, care este acum în negociere. Dar va fi abordată şi chestiunea statului de drept, într-un discurs pe care îl va ţine Joe Biden în faţa societăţii civile, un discurs despre consolidarea democraţiei, lupta anticorupţie, întărirea statului de drept. Asta, în condiţiile în care, din ce în ce mai des, se vorbeşte despre România, ca despre un model, aşa cum s-a exprimat fostul ambasador american la Bucureşti, Mark Gitenstein. România devine rapid un model în regiune, în această privinţă, a respectării democraţiei şi statului de drept.

Potrivit Administraţiei de la Washington, Joe Biden ar urma să reasigure România şi statele din jur de sprijinul Statelor Unite şi să abordeze inclusiv teme care ţin de securitatea energetică, informează şi corespondentul RRA la Washington.

Oficialul american va avea întâlniri separate cu preşedintele şi premierul.   

Potrivit corespondentei RRA, la Washington, vizita  vicepreşedintelui american, Joe Biden,  este şi un prilej de a-i asigura pe liderii români de angajamentul ferm al Statelor Unite faţă de apărarea colectivă a NATO.

De asemenea oficialii americani se vor consulta cu autorităţile române în legătură cu modul în care SUA  şi România pot continua să-şi coordoneze îndeaproape reacţia la acţiunile destabilizatoare ale Rusiei în Ucraina, potrivit unui reprezentant înalt al Administraţiei americane care a dorit să rămână anonim.

Acesta mai spune că vizita lui Joe Biden este şi o ocazie de a discuta cu autorităţile de la Bucureşti despre rolul României în securitatea energetică a Europei.

Un alt subiect pe agendă este statul de drept.

Vicepreşedintele american va ţine un discurs în faţa unor studenţi şi tineri activişti în legătură cu importanţa continuării eforturilor României de a-şi consolida democraţia, de a lupta împotriva corupţiei şi a întăriri statul de drept.

"Credem că România poate fi un model pentru regiune. Acest lucru va depinde de energia noii generaţii de lideri în România", a mai spus oficialul american.

Este o idee subliniată, de altfel, şi de fostul ambasador american la Bucureşti, Mark Gitenstein. 

Mark Gitenstein: România devine rapid un model în regiune în această privinţă. Cu ajutorul SUA, al UE, al FMI şi Bacii Mondiale, România poate să arate ucrainenilor şi moldovenilor cum să facă reforme economice şi în sistemul juridic, pentru ca democraţia să devină reală şi pentru a creşte nivelul de trai în acest ţări.  eporter: În cadrul vizitei în România, Joe Biden va participa şi la exerciţii comune româno-americane, citează corespondentul RRA, la Washington. 

De precizat că vizita lui Joe Biden îi urmează celei de săptămâna trecută, a secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, şi a adjunctului directorului CIA, Avril Haines.

La Bucureşti este aşteptat, în perioada următoare, şi şeful Penagonului, Chuck Hagel.

Toate vizitele au avut sau vor avea loc în contextul special creat de situaţia din Ucraina şi de acţiunile Rusiei, acuzată că ar încerca să destabilizeze această ţară.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Carmen Gavrilă, Ani Sandu
Adăugat:
20 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza