Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt: Autonomia cerută de secui este "o cerinţă firească"

Pe 15 martie, se sărbătoreşte Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Prezent, pentru a doua oară în România, la această sărbătoare, vicepremierul Ungariei a susţinut că autonomia este "o cerinţă firească".

Adăugat: 15 Martie 2014
Ultima actualizare:16 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei
trimite pe mail

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a fost prezent sâmbătă, la manifestarile organizate în municipiul Târgu Secuiesc cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, informează corespondentul RRA.

Semjen Zsol a luat parte la tradiţionala paradă, calare pe un cal.

În mesajul adresat participanţilor, acesta a spus, printre altele, că autonomia dorită de secui nu excede cadrul european, prin urmare este o cerinţă firească, ce va aduce prosperitate.

Vicepremierul Ungariei, care a fost primit cu aplauze şi urale de cei prezenţi, a participat pentru al doilea an consecutiv la manifestările de la Târgu Secuiesc.

La parada care a deschis manifestările oficiale au participat numeroşi localnici veniţi din localităţile învecinate, precum şi câteva grupuri de păstrători de tradiţii îmbrăcati în costume de husari (ostaşi din cavaleria maghiara –n.r), care au purtat steaguri secuieşti şi steaguri ale Ungariei.

La festivitate au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Mişcării tinerilor din cele 64 de comitate (HVIM).

Ceremoniile dedicate Zilei Maghiarilor de Petutindeni vor continua după-amiază la Sfântu Gheorghe, unde invitat de onoare va fi Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei.

Autoritatile estimează că la manifestari vor participa aproximativ 10.000 de oameni, mai informează corespondentul RRA, ANGELA BARSAN.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, este marcată şi în alte localităţi din Transilvania în care trăiesc cetăţeni români de această etnie, prin adunări publice, depuneri de coroane de flori, spectacole şi întreceri sportive.

Kelemen Hunor şi Laszlo Tokes serbează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la Oradea

Comunitatea maghiară din Oradea marchează la 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, prin doua manifestari.

În cursul dimineţii, organizaţia judeţeană Bihor a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) depune flori la mormântul lui Kazimir Rulikowski din cimitirul municipal şi la bustul lui Petofi Sandor.

Pentru ora 12.00 sunt prevăzute alocuţiuni la statuia lui Szacsvay Imre, rostite de europarlamentarul român Tokes Laszlo, care este şi preşedinte al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), şi de preşedintele PPMT Bihor.

Dupa-amiază, în prezenţa preşedintelui UDMR Kelemen Hunor, organizaţia Bihor a Uniunii va depune flori la statuile şi busturile lui Kazimir Rulikowski, Nicolae Bălcescu şi Petofi Sandor.

De asemenea vor fi citite mesajele prim-miniştrilor României şi Ungariei dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni, informeată corespondentul RRA, STELIAN-RADU CACUCI.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Arad

Sâmbătă, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare din Arad au loc manifestări artistice şi comemorative organizate de UDMR.

Manifestările încep la ora 13.00, cu o paradă a portului popular şi cu un spectacol artistic.

La ora 16.00, vor avea loc comemorări cu depuneri de coroane la Statuia Libertăţii Ungariei (sau a celor 13 Generali) din Parcul Reconcilierii româno-ungare.

Un al doilea spectacol artistic va fi susţinut de la ora 18.00 de o trupă de dansuri din Ungaria.

La manifestările organizate de UDMR Arad vor participa lideri locali ai comunităţii maghiare şi reprezentanţi ai Consulatului General al Ungariei de la Cluj-Napoca.

Preşedintele UDMR Arad, Bognar Levente, spune că nu doreşte prezenţa reprezentanţilor Jobbik sau a altor formaţiuni exteremiste la manifestările maghiarilor care trebuie să fie lipsite de incidente şi provocări.

Finalizat în urmă cu 9 ani, Parcul Reconcilierii Româno-Ungare este locul în care comunitatea ungară îşi organizează sărbaătorile sau îşi comemoreaza eroii, transmite corespondentul RRA, IOAN SUCIU.

Protest al Noii Drepte, la Arad

De menţionat că Organizaţia Noua Dreaptă protestează sâmbătă la Arad cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Noua Dreaptă a obţinut autorizaţie pentru a protesta în centrul Aradului înainte de manifestările organizate de UDMR în Parcul Reconcilierii româno-ungare.

Va fi organizat un marş de protest în centrul oraşului între orele 12.00 si 16.00 la care sunt asteptaţi mai multe sute de membri şi simpatizanţi ai Noii Drepte.

Mesajul protestului este unul împotriva iredentismului maghiar şi este îndreptat totodată împotriva existenţei la Arad a Statuii Libertătii Ungariei sau a celor 13 Generali amplasată în Parcul Reconcilierii.

Marşul va avea loc pe traseul Piaţa Podgoria-Primărie-Piaţa Avram Iancu, mai informează corespondentul RRA, IOAN SUCIU.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Braşov

Circa 100 de maghiari brasoveni au fost sâmbătă dimineaţa în Piaţa Sfatului, unde au început manifestările dedicate „Zilei Maghiarilor de Pretutindeni“.

Ei au depus coroane la placa comemorativă dedicată generalului Joseph Bem, participant la Revoluţia de la 1848 şi au cântat cântece dedicate revoluţionarilor de la 1848.

Manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi a imnului secuiesc.

Kovacs Attila, preşedintele UDMR Braşov, a reamintit faptul că în urmă cu 165 de ani, în primavara lui 1849, generalul Joseph Bem, de la balconul din Piaţa Sfatului, s-a adresat tuturor braşovenilor cu un mesaj de unitate.

Sâmbătă, maghiarii din Braşov au depus coroane de flori la mormântul eroilor maghiari de la Budilă, la monumentul de la Timişul de Jos, la statuia lui Petofi Sandor de la Săcele, iar seara vor participa la un spectacol de gală, care va avea loc la sala Operei, transmite redactorul RRA, MADALIN IACOB.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihaescu
Reporter:
Angela Bârsan, Stelian-Radu Cacuci, Ioan Suciu
Adăugat:
15 Martie 2014
Ultima actualizare:
16 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza