Vicepremierul Ungariei pledează pentru autonomia maghiarilor

Semjen Zsolt susține că autonomia nu este o descoperire maghiară sau o solicitare extremă ci un drept uman, cu numeroase precedente în Uniunea Europeană.

Adăugat: 25 Iulie 2014
Ultima actualizare:25 Iulie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei
trimite pe mail

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a reiterat sprijinul ţării sale în ceea ce priveşte formele de autonomie pe care maghiarii din diaspora le doresc.

Prezent la Universitatea de Vară de la Balvanyos, Semjen a subliniat ca şi în anii precedenţi  că autonomia nu este o descoperire maghiară sau o solicitare extremă ci un drept uman, cu numeroase precedente în Uniunea Europeană.

Vicepremierul Ungariei a pledat pentru menţinerea acestui subiect în atenţia majorităţii româneşti "pentru ca şi fraţii noştri români să se obişnuiască cu autonomia".

El afirmă că românii plecaţi la muncă în străinătate pot afla mai multe despre acest concept din ţările în care trăiesc şi în felul acesta se poate ajunge la o masă critică.

"Această autonomie se va realiza dacă avem o masă critică. Dacă în cazul catalanilor a fost nevoie de 100 de ani şi noi vom avea nevoie de o fărâmă de timp pentru a o obţine",  a afirmat vicepremierul Ungariei.

Semjen Zsolt mai  a spus că Ungaria trebuie să-şi asume pentru maghiarii din afara graniţelor acelaşi rol pe care şi-l asumă Israelul faţă de evreii de peste hotare şi a făcut referire şi la situaţia maghiarilor din Ucraina, subliniind că aceştia pot conta pe sprijinul statului ungar.

"Indiferent unde trăiesc evrei în lume, ei sunt convinşi că există o ţară a lor unde pot să se ducă acasă şi indiferent ce se întâmplă, această ţară va lua atitudine în favoarea propriei sale diaspore. Şi dacă pentru Israel se poate, se poate şi pentru noi, deci trebuie să considerăm acest lucru ca pe un exemplu pozitiv", a spus Semjen Zsolt .

Până acum, a mai spus Semjen, 600.000 de  maghiari care trăiesc în afara graniţelor au primit cetăţenia  maghiară iar  până la sfârşitul ciclului parlamentar  speră ca un million de maghiari să depună jurământul.

Până acum, Ungaria  a alocat o sumă fără precedent,  21 miliarde de forinţi pentru sprijinirea maghiarilor care trăiesc în afara ţării, sumă  ce va creşte în perioada următoare.Autor:
Angela Bârsan
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
25 Iulie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza