Vicepremierul Ungariei: Maghiarii să nu renunţe la autonomie!

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a reiterat, miercuri, în cuvîntul de deschidere a lucrarilor Universităţii de Vară “Tusvanyos” de la Băile Tuşnad, îndemnul ca maghiarii din România să nu renunţe la idealul privind acordarea autonomiei.

Adăugat: 20 Iulie 2011
Ultima actualizare:20 Iulie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În opinia vicepremierului maghiar, autonomia reprezintă o posibilitate de afirmare pentru maghiarii din România faţă de care românii nu ar trebui sa manifeste rezerve, deoarece în Uniunea Europeană există numeroase alte exemple şi precedente.

 
 
"…prietenii noştri români trebuie să vadă foarte clar un lucru, în ciuda tuturor demersurilor sau oricărei propagande care s-ar face, că niciodată maghiarii din Transilvania nu s-ar descurca mai bine dacă România nu se descurcă bine, iar daca românii se descurcă bine în România atunci şi maghiarii se vor descurca foarte bine", a afirmat vicepremierul ungar, Semjen Zsolt.
 
 
La cea de-a 22-a ediţie a Universităţii de Vară ''Tusvanyos'' participă peste 100 de politiceni maghiari din România şi Ungaria.
 
 
Manifestarea ste organizată de Consiliul Tineretului Maghiar din România şi de Fundatia Pro Minoritate din Budapesta. 
 
 
 
 
Marko Bela, atacat dur de vicepremierul ungar, Semjen Zsolt
 
 
 
Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, l-a atacat dur pe vicepremierul României, Marko Bela, fostul preşedinte al UDMR, care nu este de acord cu dreptul la vot al maghiarilor transilvăneni care au obţinut cetăţenia maghiară.
 
 
"Eu nu cred că politicienii ar trebui să fie aceia care să spună dacă un ungur din Transilvania nu poate vota în Ungaria. Statul ungar are dreptul de a acorda acest drept, are posibilitatea, autoritatea şi ungurii din Transilvania vor decide dacă îşi vor exercita acest drept sau nu. Deci mie nu mi se pare deloc corect sau logic să spun ca statul ungar nu poate acorda acest drept. Dimpotrivă, noi avem autoritatea de a face acest lucru şi ungurii din Transilvania trebuie să decidă dacă vor să-şi exercite acest drept sau nu. Eu cred că trebuie creăm această posibilitate, să dăm această posibilitatre oamenilor ca ungurii din Ungaria, alături de cei din Transilvania să participe la alegeri”, a spus vicepremierul Ungariei.
 
 
La începutul lunii iulie, vicepremierul României, Marko Bela, a declarat în cadrul taberei de vară a tineretului UDMR de la Izvor Mureş că acordarea dreptului de vot de către Ungaria maghiarilor din Transilvania „este o greşeală ”. 
 
 


Autor:
Angela Bârsan
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
20 Iulie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza