Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vicepremierul Dragnea la videoconferinţa cu prefecţii: "Azi-noapte am văzut Iadul"

Într-o videoconferinţă vicepremierul Liviu Dragnea a făcut un apel către cetăţeni să nu iasă din case şi a cerut miniştrilor acţiuni vigilente pentru ajutorarea victimelor aflate în zonele de COD ROŞU.

Vicepremierul Dragnea la videoconferinţa cu prefecţii: "Azi-noapte am văzut Iadul"

Articol de Simona Mihăescu, 26 Ianuarie 2014, 15:21

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a atenţionat, duminică, la videoconferinţa cu prefecţii se traversează o perioadă "cu fenomene extrem de periculoase", subliniind că a văzut "iadul" sâmbătă seara când a verificat '"nişte tronsoane", în special tronsonul de drum Mizil-Buzău.

Liviu Dragnea a făcut un apel către cetăţeni să se informeze înainte de a pleca la un drum.

"Azi-noapte, ce am văzut, am văzut Iadul. Mi se pare foarte riscant şi un pericol foarte mare că anumiţi cetăţeni, care stau acasă şi ar avea tendinţa să plece undeva, văzând tot felul de comentarii la diverse emisiuni, făcute cu bună credinţă, să aibă senzaţia că ar putea să se deplaseze pe aceste drumuri blocate şi care sunt restricţionate circulaţiei", a spus Dragnea.

Vicepremierul a atras atenţia asupra pericolului la care se expun cetăţenii care nu se informează corect înainte de a pleca de acasă.

"Fac un apel, din partea Guvernului, către toţi cetăţenii să se informeze înainte de a pleca la un drum pentru că informaţiile pe care le dăm sunt cele corecte, iar deciziile de a fi restricţionată circulaţia pe aceste drumuri sunt decizii luate cu maximă responsabilitate. De exemplu, pe Râmnicu Sărat- Buzău nu se putea circula nu din cauza troienelor de zăpadă, ci pentru că pur şi simplu nu se vedea la 2 metri din cauza viscolului. O viteză îngrozitoare. Am văzut oameni care erau foarte nervoşi pentru că erau opriţi de poliţie să meargă, neştiind că la 500 de metri sau un kilometru este Infernul", a spus el.

Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie

Directorul ANM, Ion Sandu a precizat, la videoconferinţa cu prefecţii, care judeţe vor ieşi de sub incidenţa codului portocaliu şi galben şi care vor fi judeţele care se vor afla în continuare sub aceste avertizări.

"Judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Olt şi Dolj, începând cu această seară la ora 21.00, vor ieşi şi de sub cod galben."

"Judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Bucureşti, Ilfov şi Prahova vor trece din cod portocaliu în cod galben diseară."

"Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Tulcea, Călăraşi şi Constanţa vor rămâne sub cod portocaliu până mâine la ora 9.00".

"După ora 9:00 mâine dimineaţă nu vor mai exista judeţe sub cod portocaliu, dar după ora 9:00 mâine dimineaţă Dobrogea şi Moldova, judeţele din sud-estul ţării şi din Moldova vor rămâne sub cod galben până mâine după-masă", a spus el.

4 victime înregistrate până în prezent

"După 40 de ore de viscol în sudul şi sud-estul ţării, patru persoane au murit, 30 de drumuri naţionale şi cele trei autostrăzi sunt închise, iar de la ora 15.00 până diseară, la 21.00, trei judeţe intră sub avertizarea de cod roşu de viscol, o situaţie fără precedent în România, dar nu cu mult diferită de cea din 2012", spune Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa

Ministrul Duşa a arătat, la rândul său că structurile MApN au intrat în situaţie operativă şi au intervenit în zonele unde am fost solicitaţi.

"În momentul de faţă, în afară de forţele care sunt în teren şi acţionează pentru salvarea de vieţi omeneşti şi deblocarea de drumuri, mai sunt pregătite pentru intervenţie peste 650 de mijloace tehnice, asta însemnând transportoare blindate, autocamioane 6x6 şi, de asemenea, sunt pregătiţi peste 3.900 de militari", a spus Duşa.

După ce a trecut în revistă acţiune pe care armata le-a avut în cursul nopţii trecute la nivel naţional, ministrul Apărării a subliniat că a dispus deplasarea unui convoi de mijloace de transport de transportoare blindate, spre Râmnicu Sărat, Buzău, în zonele care se află deja sub COD ROŞU.

"În momentul de faţă, sigur, după ce domnul director Sandu ne-a prezentat situaţia din cele trei judeţe, am dispus redizlocarea forţelor de la Diviza 2 Moldova spre zona din Vrancea, Brăila şi Buzău şi, în momentul de faţă, un convoi de mijloace de transport de transportoare blindate, militar se deplasează spre Râmnicu Sărat, neavând unităţi şi forţe foarte serioase în acea zonă, pentru a fi chiar în epicentrul zonei unde viscolul va fi foarte puternic şi ar putea acţiona şi dinspre Râmnicu Sărat şi dinspre Buzău pe acea zonă pentru a sprinijini oamenii care se află în dificultate. De asemenea, am dispus, înainte de Comandament, ca în zona aceea unde este intersecţia drumului Braşov-Sibiu, spre Vâlcea, unde sunt TIR-urile oprite de aseară, să se deplaseze din Garnizoana Sibiu o echipă de militari, un camion, să aducă în acea zonă pături, hrană şi alimente şi, sigur, apă, pentru cei care sunt staţionaţi în acea zonă", a explicat Mircea Duşa.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu

La rândul său, ministrul Transporturilor, Ramona Măsescu a anunțat că trenurile care prezintă probleme vor fi oprite în stații.

"Trenurile vor fi oprite în stații pentru confortul călătorilor. Acestora li se oferă ceai și informații despre eventualele modificări”, a informat aceasta.

Ministrul Mănescu a precizat faptul că în prezent câteva rute feroviare sunt închise din cauza viscolului puternic, iar în staționare se află cinci trenuri spre Brașov și trei spre București.

"Circulaţia este închisă în momentul acesta pe Ploieşti Sud - Urziceni din cauza viscolului puternic şi în momentul în care viscolul se va opri se va interveni cu plugurile pentru a îndepărta zăpada; pe Bucureşti Sud - Olteniţa din cauza viscolului puternic, de asemenea. Avem circulaţie restricţionată pe Urziceni - Făurei, Buzău - Făurei, unde se circulă pe un singur fir. În momentul acesta al doilea fir este închis din cauza zăpezii. Pe urziceni - Slobozia veche - Călăraşi Sud şi pe Bucureşti Nord - Piteşti - Piatra Olt - Craiova, unde circulaţia este interzisă cu automotoare. Se asigură circulaţia trenurile doar cu remorcare de către locomotive diesel", a arătat Mănescu.

Cât priveşte aeroporturile "Henri Coandă" şi Băneasa, Ramona Mănescu a spus că acestea funcționează după programul de iarnă, precizând că porturile sunt închise "din motive de siguranță".

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie

Mininistrul Pricopie a spus, la rândul său, că a luat legătura cu toate inspectoratele şcolare la nivel naţional şi că s-a decis ca în judeţele afectate de Codul galben sau portocaliu, şcolile să rămână închise, cel puţin pentru ziua de luni.

"Toate judeţele care au fost afectate de cod portocaliu sau cod galben, mâine nu vor susţine cursurile. Avem 26 de judeţe, în care şcolile, mâine, vor rămâne închise, respectiv Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, avem şi Bucureştiul, cu două zile - şcolile vor rămâne închise. În urma discuţiei cu domnul primar general şi cu inspectoraul şcolar general, am decis ca luni şi marţi să nu se facă cursuri. Este posibil ca şi în alte judeţe, marţi, să nu se facă cursuri, dar această analiză o vom face mâine, în prima parte a zilei, şi vom anunţa până în prânz", a arătat Pricopie.

Ştire în curs de actualizare

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
Știri 17 Aprilie 2024, 12:01

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar

Premierul Marcel Ciolacu, alături de şase miniştri ai cabinetului său, continuă vizita în Qatar, partener comercial important...

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
O treime dintre candidaţii propuşi  la alegerile europarlamentare sunt femei
Știri 16 Aprilie 2024, 08:34

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei

10 din 15 formaţiuni politice au inclus o femeie în primele trei locuri, arată un studiu realizat de organizaţia Expert Forum.

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei
Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Știri 15 Aprilie 2024, 09:25

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor

Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta,...

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor