Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS

"Vizavi de tratamentele oncologice, la acest moment sunt introduse molecule pentru tratamentul oncologic, molecule noi şi se vor introduce şi pe parcursul anului 2016".

Adăugat: 30 Decembrie 2015
Ultima actualizare:30 Decembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Agerpres. Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS
trimite pe mail

Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei "Interferon free" şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.

Un bilanţ despre care a încercat să afle mai multe colega mea Elena Marinescu de la invitatul dimineţii la "Apel matinal", preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea. 

Reporter: Bună dimineaţa. Anul 2015 a adus o premieră în sistemul medical, cardul de sănătate, care acum la sfârşit de an pare a fi cumva mărul discordiei în lumea medicală, dar şi a pacienţilor, care în unele zile aşteaptă zeci de minute deblocarea sistemului informatic pentru validarea consultului sau a reţei. Cum explicaţi aceste blocaje şi ce soluţii întrevedeţi din 2016 încolo? 

Vasile Ciurchea: Bună dimineaţa. Deci cardul într-adevăr este unul din proiectele principale ale Casei Naţionale şi începând cu 1 mai el a fost introdus în sistem, a devenit absolut obligatoriu de la 1 septembrie. Şi legat de întrebarea dvs, atunci când se blochează sau când sistemul nu răspunde. Să ştiţi că se întâmplă. Dar cert este şi îmbucurător este că sistemul nu a căzut niciodată, a avut întârzieri de răspuns, cea mai lungă a fost de vreo patru ore şi jumătate, dar consultaţiile pot fi acordate, reţetele pot fi eliberate. De ce? Că în acea perioadă se lucrează off line, dar condiţia obligatorie este ca acele servicii acordate în perioada când sistemul nu răspunde să fie ridicate în 72 de ore şi să fie ridicate acele servicii care au fost acordate. De ce? Pentru că, în momentul în care introduci cardul în cititor, acolo rămâne o amprentă de timp şi de loc şi atunci serviciul pe care îl ridici trebuie să fie corespunzător datelor de pe card. 

Reporter: Şi atunci înseamnă că medicul ar trebui să nu mai aibă probleme cu pacientul în faţa monitorului, ci să continue să-şi facă consultaţiile. 

Vasile Ciurchea: Ce face un furnizor de servicii medicale atunci când nu are conexiune la internet, nu? Continuă şi acordă servicii. 

AUDIO Interviul cu Vasile Ciurchea

Reporter: Legat de o informatizare a sistemului, mulţi se întreabă de ce cade în sarcina medicului de familie stabilirea categoriei de asigurat în care este încadrat un pacient? Nu este atributul CNAS să facă acest lucru în baza datelor primite de la Administraţia Financiară? 

Vasile Ciurchea: Ba da şi tocmai încercăm acest aspect să îl lămurim cu ANAF, în aşa fel încât medicul să nu mai aibă nicio problemă de genul asigurat-neasigurat, de genul venituri mai mari sau mai mici. Şi sper ca în prima parte a anului 2016 această problemă să fie deja rezolvată şi medicul să se ocupe doar de consultaţii. 

Reporter: În contextul acestor disfuncţii periodice ale sistemului SIUI, mulţi medici reclamă faptul că nevalidarea serviciilor este cumva intenţionată pentru a se face economii la buget. 

Vasile Ciurchea: Nu, nu este adevărat şi, atâta timp cât cardul lasă acea amprentă, noi nu putem să spunem că pacientul nu a fost acolo în cabinet, deci nu se pune problema că noi defectăm sistemul. Să ştiţi că este mai complicat să îl porneşti decât să validezi acele servicii. 

Reporter: Şi, pentru că vorbim de economii acum la sfârşit de an, care este până în acest moment suma economisită prin introducerea cardului de sănătate? 

Vasile Ciurchea: Păi în acest moment nu am o sumă fixă şi vă spun şi de ce: pentru că luna decembrie de regulă se plăteşte în luna ianuarie, dar noi am plătit o parte din luna decembrie acum. Mai mult decât atât, la medicamente ar fi trebuit să ne oprim cu plata la 31 decembrie, dar am plătit mai mult, am plătit şi septembrie şi chiar o parte din luna octombrie. Deci, toate acestea sunt economii făcute din acordarea serviciilor cu cardul. Iar trebuie spus şi recunoscut că, începând cu data de 1 aprilie, o parte din servicii au suferit modificări de tarif şi vă dau doar exemplul din paraclinic, de la imagistică, unde, cu sau fără contract, sunt decontate toate de Casă, tocmai pentru ca pacientul să plătească mai puţin şi aceste sume se regăsesc tot în acele economii.

Reporter: Ce sume s-au economisit totuşi pe parcursul anului? 

Vasile Ciurchea: Sumele, încă o dată să vă spun... de exemplu la medicină de familie nu sunt sume economisite, pentru că există plata per capital şi plata per serviciu. La celelalte categorii de servicii medicale există economii.  

Reporter: Aceste fonduri suplimentare, ce destinaţie vor avea? 

Vasile Ciurchea: Nu au altă destinaţie, decât tot servicii medicale. Conform legii, 98% din total fond se acordă doar pe servicii medicale. Restul, de 2%, sunt cheltuieli de administrare a fondului. Deci, nu poţi să foloseşti niciun leu pe altceva decât servicii medicale. 

Reporter: Cum vedeţi accesul la noile terapii oncologice şi accesul la tratamentul pentru pacienţii cu hepatita C, stadiile F1, F3? 

Vasile Ciurchea: Tratament pentru bolnavii cu grad de fibroză F0, F1, F2 nu se acordă niciunde în lume. Noi, la acest moment, acordăm tratament pentru bolnavii cu grad de fibroză F4 şi deja am trecut prin Comisia terapeutică a Casei Naţionale aproape 1.000 de dosare din care vreo 760 au fost deja aprobate, deci pacienţii îşi primesc tratamentul. Aprobăm dosare în continuare. Vizavi de tratamentele oncologice, la acest moment sunt introduse molecule pentru tratamentul oncologic, molecule noi şi se vor introduce şi pe parcursul anului 2016.Autor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
30 Decembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza