Vasile Blaga, preşedintele PDL

"În primul rând, ca şi filozofie, acest buget are zero măsuri de creştere economică, dar vine cu zeci de impozite în plus".

Adăugat: 31 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:31 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a criticat bugetul pe 2013, precizând că acesta nu generează locuri de muncă.

Într-un interviu acordat Radio România Actualităţi, Vasile Blaga a susţinut că investiţiile vor scădea şi că Guvernul nu va reuşi să compenseze această scădere cu  absorbţia fondurilor europene.

"În primul rând, ca şi filozofie, acest buget are zero măsuri de creştere economice, dar vine cu zeci de impozite în plus. El nu este un buget gândit să genereze locuri de muncă. Dimpotrivă, investiţiile vor scădea, de la 5  la 2%, Guvernul justificând că va compesa scăderea investiţiilor, printr-o atragere mai bună a fondurilor europene, în 2013 - lucru foarte puţin probabil, judecând după rata absorbţiei întregistrată în ultimele luni, dar, mai ales, după cheltuielile alocate de Guvern, programelor cu fonduri rambursabile, care scad şi mai abrupt - cu 28%, în 2013. Toate acestea, corelat cu decizia Comisiei Europene, de a închide acordul cu noi - de fapt aşa şi este semnat, la 31 martie - agravează lucrurile, pentru că, de la acea dată, se vor scumpi atragerea fondurilor europene de către România, datorită faptului că, cofinanţarea părţii române va creşte cu 10%", a spus Blaga.

Liderul PDL mai susţine că aproximativ 150 de firme ar putea dispărea din cauza unor impozite instituite de Guvern.

"Se introduce impozitul de 3% pe veniturile societăţilor cu cifre de afaceri de până la 65 mii de euro, ori, per ansamblu, 150 de firme ar putea dispărea imediat. Înainte de modificarea Codului fiscal erau deja 250 mii de firme cu pierderi şi 100 mii de firme în insolvenţă. Deci, acest guvern, practic, inclusiv prin proiectul de buget, îşi asumă acoperirea unor goluri de finanţare, cu preţul sufocării iniţiativei private şi a celor care produc", a adăugat Blaga în interviul acordat Radio România Actualităţi.

De cealaltă parte, Executivul consideră că bugetul propus Parlamentului va stimula economia, inclusiv sectorul privat, unde vor ajunge indirect o mare parte din banii injectaţi.  

"Scopul acestui buget este acela de a promova creşterea economică. Acesta este un buget pentru dezvoltare. Practic, vorbim de un pachet de 15 miliarde de lei, pe care statul îl injectează în economie", a spus Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
31 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza