Varujan Vosganian, verificat în "scandalul gazelor ieftine"

Consiliul Concurenţei va analiza actele privind consumul de gaze la preţul producţiei interne, elaborate în perioada fostului ministrul liberal al economiei, Varujan Vosganian.

Adăugat: 6 Ianuarie 2012
Ultima actualizare:6 Ianuarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Consiliul Concurenţei verifică modul în care au fost date avizele de acces anumitor companii la gazele naturale mai ieftine din producţia internă.

Anunţul a fost făcut de preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, în condiţiile în care procurorii de la Crimă Organizată anchetează mai multe persoane într-un dosar de subminare a economiei naţionale.  

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a precizat că a luat această decizie după ce a aflat că s-a început urmărirea penală împotriva a 40 de funcţionari publici, cu funcţii de conducere din cadrul Romgaz S.A., Ministerului Economiei şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Preşedintele Consiliului a mai adăugat că vor fi analizate actele elaborate în perioada în care la conducerea Ministerului Economiei era liberalul Varujan Vosganian.

În replică, fostul ministru al economiei, senatorul liberal Varujan Vosganian, susţine că această verificare nu se justifică la patru ani de la încheierea mandatului său.

Într-o declaraţie pentru Radio România, Vosganian afirmă că, dacă ar fi semnat documentele cu privire la consumul de gaze la preţul producţiei interne, Consiliul Concurenţei avea obigaţia să se sesiseze atunci pentru încălcarea legii.

Pe de altă parte, audierile ultimilor cinci persoane învinuite în dosarul de subminare a economiei naţionale, prin favorizarea companiei InterAgro pe piaţa gazelor naturale sunt programate la începutul săptămânii viitoare.

În acest caz, 40 de persoane sunt anchetate de procurorii DIICOT pentru un prejudiciu de peste 120 de milioane de dolari.

Printre acestea se numără vicepreşedintele ANRE, foşti secretari de stat, omul de afaceri Ioan Niculae, dar şi Marin Mirea, administrator la InterAgro şi preşedinte al Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Îngrăşăminte Chimice din România Nitrofosfor.

Potrivit DIICOT, a fost pus în pericol sistemul energetic naţional, deoarece Romgaz a dat gaze ieftine combinatelor miliardarului Ioan Niculae şi nu a putut asigura rezervele de gaze necesare programului naţional de înmagazinare.

Omul de afaceri a declarat că nu a comis nicio ilegalitate.Autor:
Nicoleta Turcu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
6 Ianuarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza