Varujan Vosganian solicită Comisiei Europene un ajutor pentru OLTCHIM

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a solicitat un ajutor de 45 milioane de euro pentru Oltchim. Ministrul îi asigură pe angajaţi că îşi vor primi salariile joi sau vineri.

Adăugat: 14 Februarie 2013
Ultima actualizare:14 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, le-a spus protestatarilor de la Oltchim care au pichetat ministerul, că a cerut liderilor Comisiei Europene aprobarea unui ajutor de stat de 45 milioane euro pentru reporirea combinatului.

"Am avut ieri (n.r. miercuri)  o întâlnire cu Almunia (n.r. comisarul Joaquin Almunia, vicepreşedintele Comisiei Europene) , care mi-a promis că va evalua dacă Oltchim a primit anul trecut ajutor de stat. Noi credem că Oltchim nu a primit anul trecut ajutor de stat. Sperăm ca toată chestiunea cu ajutor de stat, de 45 milioane de euro, să se rezolve. (...) Comisia Europeană nu este un ghişeu unde să se aprobe orice cerere. Discuţia cu Almunia a fost bună, a acceptat soluţia mea privind viitorul Oltchim, dar mi-a spus că răspunsul lor va depinde de cum vor evalua ce le-am transmis noi", a declarat joi Vosganian.

El a mai spus că salariile angajaţilor Oltchim pentru a doua jumătate a lunii decembrie vor fi plătite joi şi vineri, iar restanţele din lunile august şi septembrie 2012 vor fi recuperate în situaţia în care combinatul va depăşi o capacitate de producţie de cel puţin 50 - 60%.

"Salariile, de când eu am devenit ministrul Economiei, s-au plătit la timp. Astăzi şi mâine se vor plăti salariile pentru a doua jumătate a lunii decembrie. Sunt restanţe din lunile august şi septembrie. O parte a fost recuperată. Urmează să recuperăm şi cealaltă parte, în situaţia în care vom depăşi o capacitate de producţie de cel puţin 50 - 60%. Onorăm obligaţiile curente. Am reuşit să asigurăm funcţionarea combinatului pentru a achita obligaţiile. Avem fluxurile garantate până la începutul lunii martie, astfel încât revendicări de natură salarială nu cred că sunt oportune, având în vedere modul în care noi ne achităm obligaţiile", a declarat Varujan Vosganian.

Proteste la Bucureşti şi la Vâlcea

Între timp la Vâlcea, continuă greva foamei declanşată în urmă cu trei  zile, după cum transmite de la faţa locului corespondentul Radio România Actualităţi, Ana Maria Cârstea.

La Bucureşti, aproximativ 200 de angajaţi ai societăţii Oltchim protestează în faţa Ministerului Economiei, solicitând autorităţilor plata salariilor şi soluţii pentru depăşirea problemelor combinatului.

"Am discutat miercuri cu reprezentanţii Ministerului Economiei, dar nu ne-au dat soluţii concrete. Vrem ca salariile să fie plătite şi să avem o strategie concretă cu toţi paşii pentru rezolvarea problemelor", a declarat, joi, liderul sindical Mihai Diculoiu.

Consilierii judeţeni Vâlcea au decis să oprească de vineri  alimentarea cu energie electrică a combinatului, din cauza datoriilor, dar OLTCHIM va continua să fie alimentat câteva zile, până în momentul în care Ministerul Economiei va găsi o soluţie pentru ieşirea din impas.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
14 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza