Varianta simplificată a Declaraţiei 600, lansată în dezbatere publică

Guvernul a lansat astăzi în dezbatere publică o variantă simplificată a Declaraţiei 600, care îi vizează pe cei ce obţin venituri din activităţi independente sau chirii.

Adăugat: 2 Martie 2018
Ultima actualizare:2 Martie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Viorica Dăncilă, premierul României
trimite pe mail

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că noul proiect prevede depunerea unei singure declaraţii, faţă de şapte, câte erau în vechea formulă, şi că va exista un singur termen de plată.

CAS şi CASS vor fi plătite de persoanele care obţin venituri din activităţile independente, dobânzi, chirii sau alte surse, la venitul estimat pentru anul în curs, şi nu la venitul realizat cu un an în urmă, spunea premierul Viorica Dăncilă.

Mai mult, potrivit Declaraţiei 600, pusă deja în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, data de 31 martie ar urma să fie singurul termen de plată, în loc de cele cinci termene câte erau până în prezent.

"A fost eliminată obligaţia de a efectua plăţi anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor şi penalităţilor pentru neplata la aceste termene. Contribuabilul poate alege să efectueze plăţi oricând în cursul anului, că se reduce suma de plată pentru efectuarea plăţilor înainte de termenul limită", a spus Viorica Dăncilă.

Salarii mai mari pentru profesori și medici

Majorările salariale de la 1 martie pentru profesori şi medici arată că aceste domenii au devenit cu adevărat priorităţi naţionale, fapt care se reflectă de acum şi în nivelul de salarizare, spunea premierul. Mai mult, acest demers ar putea contribui la scăderea migraţiei acestor două categorii profesionale.

"Salariile prfesorilor cresc în medie cu 20%, iar cele ale medicilor şi ale asistenţilor cresc până la nivelul maxim pe grila de salarizare prevăzut pentru anul 2022. Pentru medici creşterile de salarii merg până la 122% net", a spus premierul.

Viorica Dăncilă a precizat că medicii şi profesorii vor primi aceste salarii mărite la finalul lunii martie.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
2 Martie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza