Valeriu Streleţ, noul premier desemnat al R.Moldova

Noul premier al R.Moldova, Valeriu Streleţ este membru al Partidului Liberal Democrat şi are nevoie de votul de învestitură al Parlamentului.

Adăugat: 28 Iulie 2015
Ultima actualizare:1 Octombrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Valeriu Streleţ, noul premier desemnat al R.Moldova. Sursa: Facebook
trimite pe mail

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat, ieri, pe Valeriu Streleţ pentru funcţia de prim-ministru al ţării.

Decizia a fost luată în urma consultărilor cu partidele care au format noua alianţă de guvernare de la Chişinău. Republica Moldova este condusă de un guvern interimar de la mijlocul lunii iunie, când fostul premier Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia.  

Valeriu Streleţ, în vârstă de 45 de ani, este membru al Partidului Liberal Democrat, formaţiune care, începând cu 2009, a mai dat doi premieri - Vlad Filat, până la demiterea sa de către Parlament în 2013, şi Iurie Leancă, acesta din urmă părăsind formaţiunea anul trecut, după ce nu a mai fost desemnat premier.

Iurie Leancă a fost urmat la conducerea guvernului de Chiril Gaburici, susţinut de o alianţă formată din PLDM şi PD, care a beneficiat de sprijinul parlamentar al comuniştilor.

După demisia lui Chiril Gaburici şi alegerile locale de luna trecută, la Chişinău a fost formată o nouă coaliţie de guvernare, în care a intrat şi cel de-al treilea partid   proeuropean din Parlament, exclus, iniţial, anul trecut - Partidul Liberal, care a obţinut o victorie importantă prin alegerea lui Dorin Chirtoacă în funcţia de primar al Chişinăului.

Premierul desemnat ieri, care are nevoie de votul parlamentului, este cea de-a doua opţiune a PLDM, partid care anunţase la sfârşitul săptămânii trecute candidatura ministrului educaţiei, Maia Sandu, care, potrivit Radio Chişinău, se remarcase prin reforma în învăţământ şi poziţii dure referitoare la corupţia din Republica Moldova.

Maia Sandu ar fi propus demiterea conducerilor Băncii Naţionale a Moldovei şi a Procuraturii Generale, dată fiind incapacitatea acestor instituţii de a preveni fraude bancare de aproximativ un miliard de dolari care au dus la o criză economică severă. Partidul Liberal şi cel Democrat ar fi respins, însă, propunerea.Autor:
Cătălin Gomboş
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
28 Iulie 2015
Ultima actualizare:
1 Octombrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza