Vaccinarea obligatorie, o posibilă opţiune a Guvernului Grindeanu

Guvernul ar putea să introducă vaccinarea obligatorie pentru a opri extinderea focarelor de rujeolă, a declarat, ieri, la Timişoara, premierul Sorin Grindeanu.

Adăugat: 21 Mai 2017
Ultima actualizare:21 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Declaraţia a fost făcută în contextul în care judeţul Timiş a ajuns pe primul loc în ţară la numărul copiilor care au murit pentru că nu au fost vaccinaţi.

În timp ce numărul cazurilor de rujeolă creşte de la o zi la alta, premierul Sorin Grindeanu pare tot mai hotărât să acţioneze în direcţia introducerii vaccinării obligatorii.

El a vorbit despre acest subiect la Timişoara, capitala judeţului cu datele statistice cele mai îngrijorătoarte în privinţa deceselor cauzate de lipsa imunizării.

De altfel, premierul a constatat că în Caraş-Severin, Arad şi Timiş, numărul cazurilor de rujeolă a ajuns să fie egal cu cel din toate celelalte judeţe din restul ţării.

"Libertatea de a nu-ţi vaccina, să spunem, copilul, poate să aducă atingere libertăţii mele atâta timp cât duce la o epidemie şi îmbolnăveşti pe toată lumea, din clasă de exemplu. S-ar putea să fie nevoie, pentru a stopa aceste focare, să avem o formă prin care să obligăm, pentru că altfel lucrurile se extind. Noi ar trebui să fim, ca şi ţară membră a UE, undeva la 95%. Suntem pe la 60", a explicat premierul.

Înainte însă de a introduce obligativitatea imunizării copiilor, statul va trebui să se asigure că a distribuit tot necesarul de vaccinuri, a mai spus prim- ministrul.

Grindeanu a remarcat că statistic, oraşele stau mai rău la capitolul vaccinare decât zona rurală, aceasta pentru că - în opinia premierului - în oraşe mulţi părinţi refuză imunizarea copiilor din prea multă informaţie de medicină alternativă.

Disputa pro şi anti imunizare ar urma să fie tranşată de legea vaccinării, aflată în dezbatere publică.

Între timp, însă, 26 de persoane au murit, majoritatea copii, din cauza complicaţiilor cauzate de rujeolă.

Aproape 400 de cazuri noi s-au înregistrat în ultima săptămână, iar numărul total al îmbolnăvirilor a depăşit 6100 ,precizează redatorul RRA.Autor:
Ciprian Sasu
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
21 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza