USL, "un dezastru" la absorbţia fondurilor europene

Deputatul PDL Elena Udrea acuză Guvernul Ponta că a provocat un dezastru în absorbţia fondurilor europene. Ea critică "ipocrizia USL" legată de fondurile europene alocate României pentru exerciţiul bugetar 2014 - 2020 al Uniunii Europene.

Adăugat: 23 Aprilie 2013
Ultima actualizare:24 Aprilie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Într-o declaraţie politică depusă la Parlament, deputatul democrat-liberal Elena Udrea susţine că USL a irosit, practic, un an în care România ar fi putut accesa bani comunitari, timp în care însă principalele programe au fost suspendate.

"Aceste blocaje s-au resimţit din plin în economia românească. De la venirea Guvernului Ponta şi până acum, în România au venit aproape 500 de milioane de euro - o sumă infimă dacă ne gândim la faptul că, la sfârşitul guvernării PDL, erau semnate contracte în valoare de 62 de miliarde de lei (peste 14 miliarde de euro). Deci, când vine vorba de transformarea contractelor în bani efectiv accesaţi, Guvernul Ponta se dovedeşte a fi repetent. De altfel, şi banii efectiv absorbiţi sunt în bună parte rezultatul facturilor trimise deja către Bruxelles de către guvernele Boc şi Ungureanu", precizează Udrea într-un comunicat de presă, primit la redacţie.

Deputatul PDL a acuzat Guvernul Ponta că a alocat degeaba 3 miliarde de euro din Bugetul de stat pe 2013 pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene, de vreme ce patru programe au fost suspendate până de curând (două încă sunt) şi obiectivul asumat va fi ratat.

"Dintr-o asemenea perspectivă a incompetenţei USL, surprinde decizia Guvernului de a aloca pentru 2013 nu mai puţin de 14 miliarde de lei (3 miliarde de euro) din Bugetul de stat pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene, cu ţinta de a absorbi 6,5 miliarde de euro numai în acest. Nu numai că ţinta nu va fi atinsă, dar există toate şansele ca reuşita să fie mai puţin de 10% din cât şi-au propus", se precizează în document.

Udrea: România ar putea pierde 4 miliarde de euro din cauza Guvernului Ponta

    
Totodată, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului a semnalat faptul că România ar putea pierde aproape 4 miliarde de euro din cauza faptului că Guvernul Ponta nu catadicseşte să încheie contractarea proiectelor cu fonduri europene aferente perioadei 2007 - 2013.

"Ipocrizia USL este evidentă cu atât mai pregnant acum, când Comisia Europeană trimite Ministerului Fondurilor Europene o scrisoare în care critică în termeni extrem de duri, total nediplomatici, modul în care ţara noastră a înţeles să prezinte strategia pentru absorbţia fondurilor europene pe perioada 2014-2020". Elena Udrea"Ne aflăm cu 8 luni înainte de termenul limită, 31 decembrie 2013, până la care putem să încheiem contracte pe fonduri europene pe exerciţiul bugetar 2007-2013 al Uniunii Europene şi România mai are de semnat contracte de aproape 17 miliarde de lei (aproximativ 4 miliarde de euro). Dacă acest obiectiv nu este atins, România va pierde din start aceşti bani. Vorbim de aproape 2,8% din PIB-ul României pe un an care s-ar putea pierde din cauza lipsei de preocupare a USL", susţine ea.
    
De asemenea, în declaraţia politică, Elena Udrea a criticat "ipocrizia USL" legată de fondurile europene alocate României pentru exerciţiul bugetar 2014 - 2020 al Uniunii Europene.

"L-am auzit în februarie pe premierul Victor Ponta criticându-l pe preşedintele Băsescu pentru că ar fi obţinut 'doar' 40 de miliarde de euro pentru România în exerciţiul bugetar 2014-2020 al Uniunii Europene. De bună seamă, bani insuficienţi pentru un prim-ministru care a dovedit că nu e în stare să aducă nici măcar 500 de milioane de euro pe un an", a subliniat deputatul PDL de Roman.

În încheiere, ea a ţinut să menţioneze că atât timp cât Guvernul Ponta va fi la putere, absorbţia fondurilor europene va fi "din rău în mai rău".
    
"Atât timp cât Guvernul USL va fi la putere în România, absorbţia fondurilor europene va merge din rău în mai rău. Încet, încet, USL devine un sinonim pentru dezastru economic şi social", a mai adăugat Elena Udrea.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
23 Aprilie 2013
Ultima actualizare:
24 Aprilie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza