USL propune proiect de lege pentru trecerea STS la Ministerul de Interne

Premierul Victor Ponta a anunţat depunerea luni, la Senat, a unui proiect de lege care să reglementeze trecerea STS la Ministerul de Interne.

Adăugat: 2 Februarie 2014
Ultima actualizare:2 Februarie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

USL va propune în Biroul Permanent al Senatului de luni, un proiect de lege prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va trece la Ministerul de Interne, în coordonarea Departamentului pentru situaţii de urgenţă, a declarat duminică seară premierul Victor Ponta, după şedinţa USL.

"În cadrul şedinţei USL am decis ca mâine (luni n.r.),  la Biroul Permanent al Senatului,  să fie prezentat proiectul de lege prin care să fie o mai bună coordonare a instituţiilor privind intervenţia în situatiile de urgenţă, prin trecerea STS la Ministerul de Interne", a precizat Ponta.

Premierul a susţinut că, prin trecerea STS în coordonarea acestui departament, recent înfiinţat de Guvern şi condus de secretarul de stat Raed Arafat, va fi asigurată o mai bună coordonare a instituţiilor cu atribuţii în cazuri de urgenţă.

Premierul a afirmat că în şedinţa CSAT de duminică, au fost prezentate rapoartele Guvernului şi STS privind intervenţia în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni.

Ponta susţine că după schimbările conducerilor de la ROMATSA şi ISU, trebuia înlocuită şi conducerea de la STS.

"Am prezentat rapoartele în şedinţa CSAT. Au fost în mod clar reliefate disfuncţionalităţi în activitatea celor trei instituţii. Au fost schimbate conducerile la ROMATSA şi la ISU. Consider că şi la STS trebuia înlocuită conducerea", a spus premierul, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa USL.

"Iată că în aceasta situaţie, preşedintele Băsescu refuză să accepte ceea ce cred că orice cetăţean aşteptă.
Asumarea raspunderii din partea STS", a adăugat premierul.

Liderii USL au avut o şedinţă de urgenţă, care a urmat şedinţei CSAT în care a fost analizată intervenţia instituţiilor statului în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni.

Băsescu: E o minciună că STS trebuia să facă localizarea în cazul accidentului aviatic

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după şedinţa CSAT de duminică, faptul  că prim-ministrul Victor Ponta a cerut trecerea STS la MAI şi destituirea şefului Serviciului, preşedintele precizând că niciuna din variante nu este viabilă.

"Premierul a solicitat trecerea STS la Ministerul de Interne şi destituirea directorului STS. Cred că niciuna din variante nu este viabilă", a spus preşedintele Băsescu.

El a arătat că acţiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare şi de aceea a fost un eşec, "cum a catalogat-o şi prim-ministrul".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că în ultima perioadă "s-a instalat public, prin persistenţa unor minciuni", mesajul că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului, spunând că acest lucru este o minciună şi că STS nu are nici echipament şi nici dreptul legal în acest sens.

Preşedintele a mai spus că în CSAT s-a prezentat legea după care funcţionează STS şi protocoalele, a fost prezentat şi punctul de vedere al SRI, care a confirmat faptul că STS nu are capabilităţi mai mari decât să arate perimetrul în care ar putea fi detectată o aeronavă, dacă se merge pe identificarea telefoanelor mobile.

Şeful statului a menţionat că, în ceea ce îl priveşte pe Marcel Opriş, şeful STS, acesta "nu este om politic".

"Nu îl poţi trata, nici pe el, nici pe Coldea, nici pe Predoiu, de la SIE, ca pe oameni politici care pot fi schimbaţi ca să dea bine. Sunt oameni care au făcut o carieră militară şi nu îmi pot permite să îmi bat joc de ei, de dragul politicului, cum nu am făcut de-a lungul acestor ani de când sunt preşedinte", a spus Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, structurile de securitate naţională nu pot intra în "această morişcă a execuţiilor nefondate".Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
2 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza